Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-03-2018, 14:33   #461
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Fusion USA a Mondeo porównania watek zbiorczy

Cytat:
Napisał wojciech0015 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po prostu chcieli się uczyć na moim aucie beż wiedzy na temat kagańca
chyba z kimś nie takim była rozmowa . Oni współpracują z innymi tunerami Polskimi co mają o tym pojęcie

Stary 12-03-2018, 15:07   #462
wojciech0015
ford::average

Imię: Kamil
Model: Fusion - Mondeo USA Titanium
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chyba z kimś nie takim była rozmowa . Oni współpracują z innymi tunerami Polskimi co mają o tym pojęcie
To nie wiem kto tam odbiera telefony, zadzwoniłem do Heko i gadka była od razu inna, a w takiej kwestii podstawową rolę odgrywa profesjonalizm a nie zwodzenie klienta. Oczywiście, żeby ktoś źle tego nie odebrał nie mam wiedzy na temat ich innych prac. Odradzam zdjęcie kagańca i tyle.
wojciech0015 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 17:14   #463
komarkutno
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fusion Titanium, bliss, lane assist. FDL, TSR, Sync3
Silnik: 2.0 EB 240 km

Cytat:
Napisał MILITH Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Wyczytałem że wersja z USA/Kanady nie ma chłodnicy dodatkowej przy skrzyni biegów a europejska ma. Czy to prawda? Jeśli tak to czy ktoś odczuł kiedykolwiek jej brak?
Dodatkowo czy w mondeo mk5 2.0 ecoboost z roku 2014 miał ktoś problem z delikatnym szarpaniem przy zmianie biegu w skrzyni automatycznej z 2-3?
Link do tematu gdzie opisałem to dokładniej:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Fusion ma chłodnice oleju skrzyni znajduje się za chłodnicą przed samą skrzynią po stronie kierowcy, cieżko ją dojrzeć ale jest.
Prze chwilą zrobiłem fotke słabo ją widacGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez komarkutno ; 12-03-2018 o 17:19
komarkutno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 17:17   #464
MILITH
ford::beginner

Model: EDGE
Silnik: 3.5 V6
Rocznik: 17

Cytat:
Napisał komarkutno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fusion ma chłodnice oleju skrzyni znajduje się za chłodnicą przed samą skrzynią po stronie kierowcy, cieżko ją dojrzeć ale jest.
Dziękuję za odpowiedź, a co do tej zmiany biegów z 2-3 to czuć to jakoś inaczej niż inne biegi czy wszystkie biegi zmienia tak samo płynnie w fusionie 2.0 ecoboost?
MILITH jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 17:24   #465
komarkutno

Imię: Marcin
Model: Fusion Titanium, bliss, lane assist. FDL, TSR, Sync3
Silnik: 2.0 EB 240 km

U wielu osób tak jest "TTTM jeździć obserwować" wymiana oleju podobno troszkę pomaga ale po paru tys. km jest to samo, nie ma się co przejmować te skrzynie są mało awaryjne niektórzy mechanicy twierdzą ze jak skrzynia twardziej zmienia biegi to jest wytrzymalsza.
komarkutno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 17:41   #466
maximus1986

Imię: Bartek
Model: Fusion MK2
Silnik: 2,0T
Rocznik: 2015

99% Aut z USA jeździ na 91 oktanowej więc 95 oktan to i tak za dużo. Mam już szuste auto z USA (różne marki) i każde miało na klapce od wlewu 91 oktan a po zalaniu 98 z ciekawości zawsze wyskakiwał błąd. a w niektórych przypadkach nawet wzrastało spalanie na 98 nie wiele ale zawsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiec nie widzę sensu lać 98 bo potem tylko kontrolka się pali i człowiek głupieje.
maximus1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 18:48   #467
KreDonau

Imię: SEBASTIAN
Model: Ford Fusion
Silnik: 2.0 Ecoboost 240hp
Rocznik: 2014

Miło jest usłyszeć, że człowiek nie jest sam. Też tak mam , że przy zmianie biegu z 2-3 jest lekkie szarpnięcie. Co prawda po wymianie oleju jest duża poprawa, ale ten objaw nie zniknął całkowicie. Najwidoczniej ta skrzynka tak ma.
Co do zdjęcia ograniczenia prędkości to o jakiej cenie mówicie? Ostatnio dzwoniłem do jednej z firmy tunerskiej i zawołali za zdjęcie ogranicznika prędkości 1600zł. Jak dla mnie cena nie warta takiej operacji. Natomiast w salonie Forda, wycenili tą czynność na 160zł, lecz nie mają pewności czy połączą się z wersją amerykańska forda fusion. Jestem umówiony za kilka dni i jak zdejmą mi ograniczenie w kwocie 160zł to napiszę. Może komuś się przyda.
KreDonau jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 19:36   #468
lukaszant

Imię: Łukasz
Model: Fusion/Mondeo MKV
Silnik: 2.5 AT

Cytat:
Napisał maximus1986 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
99% Aut z USA jeździ na 91 oktanowej więc 95 oktan to i tak za dużo. Mam już szuste auto z USA (różne marki) i każde miało na klapce od wlewu 91 oktan a po zalaniu 98 z ciekawości zawsze wyskakiwał błąd. a w niektórych przypadkach nawet wzrastało spalanie na 98 nie wiele ale zawsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiec nie widzę sensu lać 98 bo potem tylko kontrolka się pali i człowiek głupieje.
Dzięki. Tez tak sobie pomyślałem ale dopiero już po zalaniu Vervy. Błąd skasowałem i już mi się kolejny raz nie pokazał - zatem komputer sobie dostosował parametry...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za potwierdzenie...
lukaszant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2018, 21:24   #469
KreDonau

Imię: SEBASTIAN
Model: Ford Fusion
Silnik: 2.0 Ecoboost 240hp
Rocznik: 2014

Tutaj wrzucę stronę z tabelką na temat naszych amerykańskich fordów co lać w jakiej ilości, oleje, płyny itp.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Może komuś przyda się ta informacja

Ostatnio edytowane przez KreDonau ; 12-03-2018 o 21:42
KreDonau jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2018, 08:14   #470
FrogsterPL

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał maximus1986 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
99% Aut z USA jeździ na 91 oktanowej więc 95 oktan to i tak za dużo.
W USA obowiązuje inny sposób podawania liczby oktanowej paliwa. Podczas gdy u nas podaje się liczbę oktanową według normy RON, u nich podaje się wynik działania (RON+MON)/2.

Przykładowo, dla paliwa które u nas jest oznaczane jako 98-oktanowe (według RON), a które według normy MON ma 90 oktanów, to Amerykanie podaliby, że jest 94-oktanowe. A że paliwa różnią się między sobą, to jest także teoretycznie możliwe, że u nas coś byłoby 100-oktanowe (RON), norma MON podawałaby np. 88 oktanów, więc efektem... ponownie byłyby "amerykańskie" 94 oktany.

Innymi słowy, ichniejsze paliwo 91 to prawdopodobnie dość bliski zamiennik naszej 95, a ich 93-94 - nasze 98.

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 13-03-2018 o 08:17
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
amortyzatory wymiana , blis , fusion , lusterka

Zasady postowania