![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Witam,
Od pewnego czasu borykam się z problemem bardzo wysokiego spalania. Trasa 10l (450km na baku... wczesniej 650) Miasto do 12l z klimatyzacją!!! Dodam że wcześniej w zimie na spokojnej trasie nie przekraczałem 7l spalania. w Mieście max 8,5. Jeżdzę bardzo eko. Mam wrażenie, że jak włączam klimę to jeszcze bardziej rośnie spalanie. Odczyt błędu P165B z komputera oraz spore świsty z okolicy turbiny albo zaworka upustowego przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu. 2 warsztaty nic nie znalazły (żadnej dziurki w wężu itp.) ASO - podpięli się swoim kompem i odcinało zasilanie w całym aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - grzecznie podziękowałem. Proszę o jakieś wskazówki. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Warsztaty przeważnie sprawdzają szczelność dolotu na oko a tak ciężko jest coś znalesc gdy silnik pracuje.
Żeby sprawdzić dolot trzeba wypiac rurę z turba i przy kolektorze. Od kolektora należy zaslepic rurę a przy turbie podpiac specjalna przejściówki z wentylem, dmuchawa się w taki zamknięty układ 3 bar i można zlokalizować najmniejsza dziurkę. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.6
|
Dzięki za podpowiedź. Skusiłem się jednak na kolejne ASO... naprawili brak masy w złączu diagnostycznym i jedyne co pokazał komp to zacinającą się klapkę od aktywnych przesłon intercoolera. Świsty jak były tak są. A najlepszy tekst to Mistrza Serwisu którego zabrałem na przejażdżkę: auto ma już powyżej 130k km przebiegu więc odgłosy mogą się zmieniać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a to co Pan słyszy jako świsty to mi się wydaje rezonansem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spalanie bez klimy 10l w mieście z klimę 12l, jazda nadal eco, bez przekraczania 2500 obrotów. Wpadłem na plan że może jakiś zakład gdzie zajmują się tuningiem i tam obadają dolot itd. + sprawdzenie mocy na hamowni bo jestem pewien że koniki uciekły też. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 115ps
|
Witam, mam podobny problem z moją foczką, znasz już może przyczynę spadku mocy i wzrostu spalania?
|
|
|
|