Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-03-2018, 00:14   #341
ChceMiecCMAXa
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.8L Duratec HE PFI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Aktualizacja oprogramowania (w serwisie)

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak

jeśli w pkt 4 wybierasz SWÓJ plik odczytany w pkt 3 to już jest w nim Twój vidblock, a jeśli wgrywa się wsad "obcy" (np. z tabelki Siegeya) no to KONIECZNIE trzeba załadować swój vidblock

nie ma takiej konieczności

przed pkt 1 powyższej procedury trzeba wybrać rodzaj sterownika jaki jest na pokładzie - w pierwszej zakładce PCM można to sprawdzić
Dziękuję za odpowiedzi.
A jeszcze jedno @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] gdy uwalę auto, zrobię z niego warzywo to czy kablem od viakena i ELMconfig będę mógł postawić auto na " nogi " ? Czy to zależy od przypadku, tzn: jeśli wgram nowy soft, i samochód będzie wariować to będę mógł wgrać wcześniejszy soft, ale jeśli wywali błąd podczas wgrywania nowego softu, to wtedy sam ELMconfig nie pomoże?

Ostatnio edytowane przez ChceMiecCMAXa ; 27-03-2018 o 09:24
ChceMiecCMAXa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2018, 09:38   #342
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

niestety nie mam szklanej kuli - mogę tylko pisać o sobie: ElmConfig + dobry kabel + szczypta wiedzy i nic nie uwala się
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2018, 12:43   #343
ChceMiecCMAXa

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niestety nie mam szklanej kuli - mogę tylko pisać o sobie: ElmConfig + dobry kabel + szczypta wiedzy i nic nie uwala się
Znów napotkałem na problem. Nie udało mi się wczytać firmware z PCM oto taki wyskoczył komunikat: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Następny komunikat był krótszy w tekście, a w tekście miał " 11 11 i coś cyrylicą zapisane, albo inne krzaczki ( zrobiłem PrtSc ale nie zapisałem ) " i ten ostatni komunikat pojawiał się przez 4 razy, na koniec w dolnym oknie ELMconfig pojawił się komunikat " Reading .... Error! " i koniec.
Gróny Bitrate na 103 a na dolnym ustawiłem 128 czy to mogło popsuć ? A co z " Update Quizzer firmware " ?

Ostatnio edytowane przez ChceMiecCMAXa ; 27-03-2018 o 12:46
Stary 27-03-2018, 12:46   #344
mayak
FCP member

auto z instalacją gazową?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 27-03-2018, 12:51   #345
ChceMiecCMAXa

Cytat:
auto z instalacją gazową?
Nie. Mogło mieć wpływ wybór sterownik w ustawieniach ELMconfig? bo wybrałem na (V)CP
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przy drugim podejściu już myślałem, że czytanie firmaware zakończy się sukcesem ( zmieniłem Bitrate na 128 i tym razem proces czytania trwał bardzo wolno, w porównaniu z pierwszym podejściem, gdy już po kilku minutach pojawił się ten sam błąd co i teraz ), ale niestety znów klops. Oto zdjęcia z procesu czytania firmware z PCM, proszę zapoznaj się z nimi, może coś pominąłem, lub źle odhaczyłem. Wiem nie jesteś wróżką, i nie posiadasz szklanej kuli, ale posiadasz duże doświadczenie i wiedzę w tej materii.
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
3. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
4. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
5. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
6. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez ChceMiecCMAXa ; 27-03-2018 o 14:47
Stary 28-03-2018, 09:42   #346
mayak
FCP member

inst gazowa nie ma wpływu na ustawienia programu, ale czasami sterowniki lpg "sieją" na CANie, ale jeśli nie masz to nie ma (tego) problemu

co do reszty ustawień, to z kablem viaken na chip'ie 1170 proponuję używać FTDI (czyli bez wybierania COMa), prędkość 2M i domyślny rozmiar bloku
czy ustawiłeś jak najmniejsze delay w ustawieniach (panel sterowania) portu com?
Stary 28-03-2018, 11:05   #347
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Poza konkursem,
ile czasu trwało sczytywanie?
Wczoraj auto na viakenie wisiało 1h na takich ustawieniach jak na zdjęciach.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2018, 13:55   #348
ChceMiecCMAXa

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza konkursem,
ile czasu trwało sczytywanie?
Wczoraj auto na viakenie wisiało 1h na takich ustawieniach jak na zdjęciach.
Od startu do wystąpienia błędu około 30 - 40 minut. Ale przy pierwszym podłączeniu na sterowniku FTDI proces trwał bardzo szybko, już po około minucie, dwóch stanął w tym samym miejscu, co przy drugim podejściu. Spróbuj na sterowniku FTDI jest dużo szybciej.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w ustawieniach portu ustawiłem 1ms ( [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ). Nie rozumiem co napisałeś " prędkość 2M " , w którym miejscu mam to ustawić: w Baudrate czy Adapter setup?
A w "Block size" przy "Read firmware from PCM to BIN-file" nie ma opcji Auto. Opcja Auto jest przy Write current firmware to PCM.

Wydaje mi się, że to może problem jest w akumulatorze: bo napięcie mam 11,8 - 12 V w spoczynku, a to oznacza już rozładowanie - jeśli to ma jakiś wpływ na proces.
Stary 28-03-2018, 14:06   #349
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj auto na viakenie wisiało 1h
nie wiem co Wy robicie, nigdy dłużej niż naście minut mi nie czytało/pisało
Cytat:
Napisał ChceMiecCMAXa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem co napisałeś " prędkość 2M " , w którym miejscu mam to ustawić: w Baudrate czy Adapter setup?
both - najpierw przestawiasz kabel na 2 mega, a potem wybierasz tą prędkość aby elmconfig się na niej łączył
Cytat:
Napisał ChceMiecCMAXa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w "Block size" przy "Read firmware from PCM to BIN-file" nie ma opcji Auto
nie pisałem o auto, pisałem o 'domyślnych'
Cytat:
Wydaje mi się, że to może problem jest w akumulatorze: bo napięcie mam 11,8 - 12 V w spoczynku, a to oznacza już rozładowanie - jeśli to ma jakiś wpływ na proces.
to chyba oczywiste (elementarz), że najpierw podłącza się prostownik
Stary 28-03-2018, 17:29   #350
ChceMiecCMAXa

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] " nie pisałem o auto, pisałem o 'domyślnych' " Czyli takie jakie wybierze program sam? Bo nie rozumiem, tego " domyślnych ", bo to jak z kobietą, gdy ma focha, a o co ma focha? - domyśl się...

Ostatnio edytowane przez ChceMiecCMAXa ; 28-03-2018 o 17:31
Odpowiedz

Zasady postowania