Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-04-2018, 15:52   #181
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Podwójne ryglowanie - kto ma a kto nie i dlaczego

Zobaczymy. W takim razie ja wstrzymuje się z zakupami i czekam na wyniki Twoich badań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 13-04-2018, 16:38   #182
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Pod blokadę elektryczną są inne moduły drzwiowe,tak samo jak pod podwójne ryglowanie...
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2018, 16:40   #183
metmusic

A siłownik?
Stary 13-04-2018, 16:43   #184
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Nie wiem,aż tak się nie zagłębiałem,bo przed założeniem keyless'a miałem podwójne ryglowanie (jak dla mnie zupełnie zbędne),po założeniu wyłączyłem je bo zamki kupiłem 6 pin.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2018, 16:57   #185
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pod blokadę elektryczną są inne moduły drzwiowe
To jakie mają być w przedlifcie?
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2018, 21:43   #186
metmusic

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jakie mają być w przedlifcie?

No ale Ty masz polifta i blokadę elektryczna wiec moduły są ok... tak? Kwestia teraz co realizuje elektryczna blokadę, jeśli tylko moduł to siłownik będzie ok. W tej kwestii jednak chyba nie ma co gdybać tylko poczekać aż przełożysz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-04-2018, 00:35   #187
pgrob

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przed założeniem keyless'a miałem podwójne ryglowanie (jak dla mnie zupełnie zbędne),po założeniu wyłączyłem je bo zamki kupiłem 6 pin.
Gdyby podwójne ryglowanie nie było dla Ciebie zbędne to wystarczyło tylko przełożyć stare siłowniki do nowych zamków.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2018, 02:47   #188
Parch

Wczoraj podjąłem próbę doposażenia mojego samochodu w funkcję DEAD LOCK.

Na początek stan wyjściowy - fabrycznie zamontowano w moim aucie (S-Max mk1 po FL) zamki "kluczykowe" (nie mam keyless entry, nie mam keyless start), które nie realizują funkcji podwójnego ryglowania, posiadają za to funkcję elektrycznej blokady tylnych drzwi (CHILD PROOF SAFETY LOCK). Funkcja ta działa następująco - po naciśnięciu na panelu sterowania w drzwiach kierowcy przycisku z piktogramem przekreślonych drzwi blokowane jest zarówno otwarcie drzwi, jak i okien.

Cel - dołożyć funkcję DEAD LOCK, ale w taki sposób, żeby funkcja CHILD PROOF SAFETY LOCK została zachowana.

Przewertowałem więc katalogi i znalazłem (a przynajmniej tak mi się wydawało) odpowiednie zamki dla siebie. Wyszło mi, że powinienem nabyć zamki o nr FINIS:
1. Lewy przód - 1791415
2. Prawy przód - 1791407
3. Lewy tył - 1791423
4. Prawy tył - 1791409

Poszperałem w necie i znalazłem na portalach aukcyjnych pasujące zamki z 10. pinowymi siłownikami, ale z przedliftowymi numerami. Ponieważ koledzy z FCP wielokrotnie powtarzali, że ważne żeby miały 10. pinów i że różnicy nie będzie, to nabyłem za niewielkie pieniądze komplet zamków, pochodzących z jednego auta z roku 2008.

No i jak już dojrzałem do działania, to się zabrałem za wymianę - na początek postanowiłem zacząć od tylnych zamków.

Po demontażu pierwszego zamka - prawego, okazało się, że fabrycznie w moim aucie zamontowany siłownik jest już 10. pinowy. Ucieszyłem się nawet i pomyślałem, że chociaż raz mnie FORD pozytywnie zaskoczył i już mi z tyłu zamontowano zamki z DEAD LOCKIEM, tylko nie zostały aktywowane. Moja radość skończyła się, gdy tylko rozebrałem siłownik zamka - a rozebrałem tylko dlatego, że zdeklarowałem się, że zrobię zdjęcia i wrzucę na forum.
Okazało się, że siłownik - chociaż 10. pinowy - wcale nie jest z DEAD LOCKIEM. Tzn. w miejscu gdzie powinien być drugi silniczek (i cięgno) dla podwójnego ryglowania, go nie ma. Nie oznacza to jednak, bynajmniej, że nie ma drugiego silniczka, otóż jest, ale w innym miejscu i realizuje funkcję CHILD PROOF SAFETY LOCK.

Najlepiej będzie jak pokażę teraz zdjęcia porównujące dwa siłowniki 10. pinowe - pierwszy przedliftowy z funkcją DL, drugi poliftowy z funkcją CPSL. Na fotkach, gdzie są oba razem z lewej strony jest zamek z DL, z prawej strony jest zamek z CPSL:
IMG_0963.jpg
IMG_0965.jpg
IMG_0966.jpg
IMG_0968.jpg
Chwilowo wymianę odpuściłem, ale w czasie "majówki" zrobię drugie podejście, gdyż uważam, że z tych dwóch siłowników jestem w stanie zrobić mix, tj. z siłownika przedliftowego przełożyć do poliftowego silniczek i cięgna do realizacji DL. Niestety w drugą stronę się nie da ze względu na microswitche, które są niestety nierozbieralne.

Wnioski robocze:
1. Twierdzenie, że każdy 10. pinowy siłownik realizuje funkcję DL jest prawdziwe tylko w przypadku siłowników przedliftowych. W siłownikach poliftowych niestety już nie. Jak zacząłem grzebać w necie, to wyszło mi wręcz, że wszystkie tylne zamki w poliftach mają 10. pinowe siłowniki.
2. Funkcja CPSL jest realizowana przez siłownik, ale w jej realizacji na pewno biorą też udział tylne moduły drzwiowe, a wiązka tylnych drzwi w poliftach posiada dodatkowe 2 przewody (łącznie 7) w porównaniu do przedliftów, gdzie we wiązce jest 5 przewodów:
IMG_0962.jpg
Sam mechanizm zamka jest taki sam dla przedlifta i polifta. Tyle że jeśli jest funkcja CPSL z mechanizmu zdemontowano pokrętło do mechanicznego włączania blokady kluczykiem - czyli nie ma tego białego kółeczka z wycięciem na kluczyk
3. Tylne siłowniki poliftowe, które fabrycznie zamontowano w moim aucie są przygotowane do dołożenia osprzętu (silniczek + cięgna) dla DL. Posiadają one piny do wpięcia silniczka.

Na razie tyle w temacie. Jak zrobię następny krok, to zdam relację.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 23-04-2018 o 08:40
Stary 23-04-2018, 13:55   #189
Golson

Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018

Też ostatnio się na to złapałem. Kupiłem PT bo u mnie padł silniczek. Sądziłem, że będzie P&P a skończyło się na rozbieranie obydwu i podmianie samego silniczka.
Próbowałem podmienić tylko mechaniczną część zamka ale taka sama jest tylko teoretycznie na pierwszy rzut oka. Zamek z mechaniczną blokadą nie pasuje do słownika z deadlock. Różnica jest minimalna ale po skręceniu nijak toto nie działa.
Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2018, 14:30   #190
Parch

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Próbowałem podmienić tylko mechaniczną część zamka ale taka sama jest tylko teoretycznie na pierwszy rzut oka.
Hmmm. Rozumiem, że masz na myśli tą mechaniczną część, którą się dokręca do siłownika dwoma wkrętami?
Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica jest minimalna ale po skręceniu nijak toto nie działa.
Nie masz czasem na myśli tego okrągłego (czy walcowatego) białego elementu z wycięciem na klucz?
Odpowiedz

Tagi
mk4 , ryglowanie

Zasady postowania