Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2018, 19:06   #1
poliocertes
ford::average

Imię: Jacek
Model: Kuga MK3, Fiesta MK8
Silnik: 1.5 R3 Ecoboost, 1.1 R3
Rocznik: 2023, 2019
Domyślnie Stukanie odczuwalne w kabinie przy dodaniu i odjęciu gazu

Witam.

Mam taki problemik. Otóż przy dodawaniu i odejmowaniu gazu ostatnio pojawiło mi się takie jakieś stukanie pod nogami i puknięcie jest odczuwalne aż na siedzeniu kierowcy. Nie wiem czy to ma związek, ale na dwójce przy przyspieszaniu leciutko drży pedał gazu. Robiłem rozrząd i mechanik zawyrokował, że powodem jest dwumasa i od niej należy zacząć. Niestety 2900 PLN więc raczej słabo. Zwykłych objawów dwumasy raczej nie widzę. Biegi wchodzą jak złoto, stuków czy puków nie ma. Jedyne co może sugerować to szarpnięcie przy gaszeniu auto, ale nie dzwonienie jakie miałem w Focusie tylko tak jakby szarpnięcie na sprężynie czy coś z tym stylu - identyczne z wciśniętym czy puszczonym sprzęgłem. Poduszki niby mechanik sprawdził i nie wymagają wymiany. Silnik 1.8 Tdci, 150.000 km najechane.

poliocertes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2018, 20:41   #2
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Stukanie odczuwalne w kabinie przy dodaniu i odjęciu gazu

To ja radze naprawde sprawdzic, ale tak porzadnie to co mechanik niby sprawdzil.
Moim skromnym zdniem dwumasa wprowadzajaca fotel w wibracje raczej mocno utrudnia zmiane biegow.
Czasem poducha jest tak umieszczona, ze aby ja dobrze skontrolowac, to troszke trzeba zdemontowac
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2018, 17:48   #3
wawrzyc

Imię: Maciej
Model: Grand C-max
Silnik: 2.0 TDCI 150 -> 180
Rocznik: 2017

U mnie było to samo. Walczyłem pół roku, nawet wymieniłem skrzynie biegów, półosie, dwumasa była w stanie idealnym. Okazało się że to odkrecona o pół obrotu śruba na wachaczu. Ta w sankach z przodu wachacza. Pół obrotu i nie puka. Moja rada na początek sprawdź wszystkie śruby w zawieszeniu - to nic nie kosztuje.
wawrzyc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2018, 18:24   #4
Gregi86

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

rowniez obstawiam luzy w zawieszeniu (badz wybite tuleje), ewentualnie mocowanie silnika
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2018, 21:10   #5
poliocertes

Zawieszenie jest po remoncie. Mechanik mowil, ze poduszki sprawdzil a zaczac kazal od dwumasy za prawie 3 kola... Wg niego na 95% problemy znikna. Ta bolaczka najbardziej jest odczuwalna na niskich biegach, potem 4 czy 5 praktycznie nie.
DOPISEK: Jak moge sprawdzic sam te poduszki?? Tylko optycznie? Czytalem tez cos o przegubach wewnetrznych. Czy to trzeba tez rozwazyc?

Ostatnio edytowane przez poliocertes ; 14-05-2018 o 21:13
Stary 15-05-2018, 20:40   #6
Gregi86

twoje objawy bardziej pasuja tuleji wahacza lub poduszki amortyzatora,
zeby sie upewnic czy to dwumas to wrzuc 3 i wcisnij mocniej pedal gazu, jak zatelepie to masz sprawce
Stary 15-05-2018, 21:02   #7
luki213

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus C-MAX
Silnik: 1,6TDCI
Rocznik: 2004

Koledzy forumowicze maja racje. Takie objawy to najczestsza przyczyna tuleji w saniach zuzyte urwane gumy, ogolnie moze to byc przyczyna luzow w przednim zawieszeniu. Pojedz na stacje diagnostyczna wejdz do kanalu i na szarpakach zobaczysz jak pracuja gumy i jaki jest luz, nie.wierz mechanikom to tylko ludzie a wiec omylni. Polecam montowac czesci markowe Febi Bilstein lub Lemforder, naprawde warto, dluzej pojezdzisz i masz pewnosc ze czesc jest najwyzszej jakosci. Dwumase zostawilbym na koniec.

Bump: Troche chaotycznie wszystko opisales objawy, pamietaj ze my nie widzimy ani nie slyszymy. Poduszki? Od czego? Sprawdzales gorne mocowania amortyzatorow?
luki213 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2018, 21:04   #8
poliocertes

Cytat:
Napisał Gregi86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)zeby sie upewnic czy to dwumas to wrzuc 3 i wcisnij mocniej pedal gazu, jak zatelepie to masz sprawce
Wlasnie nie telepie.

Cytat:
Napisał luki213 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)Pojedz na stacje diagnostyczna wejdz do kanalu i na szarpakach zobaczysz jak pracuja gumy i jaki jest luz, nie.wierz mechanikom to tylko ludzie a wiec omylni. Polecam montowac czesci markowe Febi Bilstein lub Lemforder, naprawde warto, dluzej pojezdzisz i masz pewnosc ze czesc jest najwyzszej jakosci. Dwumase zostawilbym na koniec.
Zawieszenie przod i tyl bylo 2 miesiace temu robione w ASO. Wlasnie z powodu luzow wykrytych na szarpakach OSKP. Mam nadzieje, ze w Ford wkladaja dobre czesci.

Cytat:
Napisał luki213 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: Troche chaotycznie wszystko opisales objawy, pamietaj ze my nie widzimy ani nie slyszymy. Poduszki? Od czego? Sprawdzales gorne mocowania amortyzatorow?
Sprawdzal to warsztat. Rozmawiali ze mna o poduszkach silnika. Pukanie ewidentnie jest pod spodem, tak jakby pod moimi nogami. Na nizszych biegach bardziej. Jutro badz pojutrze chce wejsc pod auto i popatrzec.

Ostatnio edytowane przez poliocertes ; 15-05-2018 o 21:11
Stary 15-05-2018, 21:59   #9
luki213

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus C-MAX
Silnik: 1,6TDCI
Rocznik: 2004

Jezeli znasz sie chociaz podstawy mechaniki wejdz i zobacz. W Audi mialem stuki ewidentne ale tylko gdy auto na zakretach sie przechylalo przy szybkim.pokonywaniu zakretow na stacji diagnostycznej mimo ze powiedzialem zejest luz i to na wachaczu stwierdzili ze jest dobrze a nie bylo bo sworzen mial taki luz ze ledwo sie trzymal. Moze wina byly twarde sprezyny ale na szarpakach tego nie.wykryli zenada. Sprawdz sam.
luki213 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2018, 18:41   #10
Gregi86

widzisz teraz sprecyzowales ze stukanie czujesz w nogach, na twoim miejscu sprawdzilbym czy masz dokrecone sanki, mialem juz raz taki przypadek
Odpowiedz

Zasady postowania