Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-06-2018, 07:29   #2191
atari
ford::professional

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Podpowie ktoś co jeszcze można zarobić, dawałem podkładki itp pod radar dalej lapie tych z prawej, próbowałem regulacji, patrzyłem jak mają go inni, mam tak samo a i tak jest źle, wgnoe ewidentne jest tego skasowania luzu. Przecież org grill nie mógł zaszkodzić, wcześniej krecilem radar em Góra-dół ale nie miało to wpływu na skrzętnie lewo-prawo. Czujnik kalibrowalem, na kierownicy ns wprost pokazuje 0*. Ale coś mi się wydaje że on z niego nie korzysta. Najlepiej byłoby odpalić kalibracje radaru, ale jak to zrobić?

atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2018, 07:31   #2192
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał atari Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najlepiej byłoby odpalić kalibracje radaru, ale jak to zrobić?
ids
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2018, 09:10   #2193
atari

A czy jakbym podłączył inny radar to procedura kalibracji ruszy? Rozumiem że to moduł odpowiada i zapisuje ta kalibracje a radar jest tylko czujnikiem?
Stary 27-06-2018, 09:20   #2194
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Inny moduł,albo inny radar i ruszy kalibracja.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2018, 12:39   #2195
atari

Wie ktoś czy inny radar wystarczy podłączyć na chwilę, czy muszę zakończyć kalibracje na drugim i potem znowu mój

Ostatnio edytowane przez atari ; 27-06-2018 o 13:10
Stary 03-07-2018, 09:16   #2196
atari

Prośba, czy jest ktoś do kogo będę mógł zadzwonić w celu wyjaśnienia gdzie i jak odpalić kalibracje radaru IDS'em? Ewentualne zrobi jakiś mały tutorial, w piątek będę miał dostęp do IDS ale właściciel nie zna za bardzo sprzętu jakim dysponuje i powiedział że jak będę wiedział jak to zrobić to mi go uzyczy.
Stary 03-07-2018, 13:34   #2197
radkor

Imię: Radek
Model: VOLVO V40
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013

Z tego co widzę to nie ma jako takiej kalibracji radaru interfejsem. Robi się to podczas jazdy.

W Etis opisana jest następująca procedura:
Cytat:
Lampki ostrzegawcze - Regulacja zespołu radaru układu ostrzegającego o bliskości poprzedzającego pojazdu Mondeo 2007.5 (02/2007-)

Procedury ogólne
1.Procedura ta jest konieczna, jeśli montowany jest nowy radar i/lub nowy moduł układu ostrzegającego o bliskości poprzedzającego pojazdu lub jeśli trzeba wymontować radar lub jest on nieprawidłowo ustawiony z powodu innej naprawy.
2.Upewnij się, że pojazd znajduje się na równym podłożu.
3.Włącz adaptacyjny układ kontroli prędkości; układ wejdzie automatycznie w tryb serwisowy.
4.Zacznie teraz migać wskaźnik podążania w centrum komunikatów, co oznacza, że pojazd jest w trybie serwisowym i wymaga teraz jazdy.
5.Wykonaj próbę drogową w celu dokonania ustawienia układu kontroli prędkości. Poniższe zalecenia ułatwią przeprowadzenie procedury regulacji.
6. •Prędkość pojazdu musi przekraczać 30 mil/godz. (48 km/godz.).
•Wybierz drogę z wieloma oznaczeniami drogowymi i jedź po wewnętrznym lub zewnętrznym pasie.
•Jazda zbyt blisko poprzedzającego pojazdu zasłoni obiekty stacjonarne przed radarem; zalecany jest odstęp czasowy 2 sekundy.
•Prosta droga da szybsze i lepsze wyniki, ale procedurę można wykonać również na drodze krętej.
•Czas potrzebny na ustawienie modułu adaptacyjnego układu kontroli prędkości będzie różny w zależności od trasy, prędkości, liczby obiektów oraz danego modułu.
•Gdy migający wskaźnik podążania zgaśnie, oznacza to, że adaptacyjny układ kontroli prędkości jest sprawny i kierowca może ustawić wymaganą prędkość pojazdu. Układ kontroli prędkości będzie działać normalnie.
Pytanie tylko jak wymusić ten tryb serwisowy. Nie testowałem tego. Może wystarczy zwykła inicjalizacja modułu Forscanem lub ELMConfigiem. A może po prostu gdy podłączy się radar do wiązki to jakiś czas po pierwszym uruchomieniu auta z podłączonym radarem komp będzie czekał na włączenie trybu serwisowego przez zwykłe wciśnięcie przycisku tempomatu. Musisz potestować.

Ostatnio edytowane przez radkor ; 03-07-2018 o 13:42
radkor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2018, 14:40   #2198
atari

Wiem że robi się to podczas jazdy, ludzie którzy montuja radary i moduły które nie były jednym kpl. Mają to na starcie przy 1 wł acc, u mnie jednak moduł i radar pochodzi z jednego auta i pamięta on kalibracje z poprzedniego montażu. Po podłączeniu wiązek i wszystkiego zadziałał odrazu bez żadnego trybu serwisowego. U niektórych to działa, u mnie jednak lapie za bardzo prawy pas i powodem wg mnie jest właśnie brak kalibracji radaru do mojego auta. I z tego co wiem ids ma możliwość wymuszenia tej kalibracji. Chyba żeby spr na wł zapłonie rozpinac, odlaczalem radar na zapłonie ale po podłączeniu znowu zadziałał odrazu

Bump: Co masz na myśli pisząc inizializacja modułu? Robiłem reset ccm przez forscan, jednak nic nie pomogło. W etisie nie ma nic wiecej yo tym trybie serwisowym?

Ostatnio edytowane przez atari ; 03-07-2018 o 14:45
Stary 03-07-2018, 16:19   #2199
radkor

Imię: Radek
Model: VOLVO V40
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013

W Etis ogólnie bardzo mało napisano o radarze.
Będę dzisiaj podpinał się do mojego po wymianie kierownicy więc zobaczę co tam Forscan ma w procedurach odnośnie radaru.

PS. Pisząc Inicjalizacja modułu miałem na myśli wymuszony reset modułu. Może to wymusi kalibrację. Jak już pisałem muszę zobaczyć co mi Forscan wyświetli po podpięciu w procedurach.

Nie bardzo wiem, który moduł odpowiada za radar. Sterownik radaru to chyba tylko jakiś interfejs pomiędzy radarem a PCM, bez możliwości podpięcia się do niego. Bynajmniej ja nie widzę nic na swojej liście modułów co by odpowiadało za radar. A może jest to po prostu CCMii (moduł tempomatu)?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez radkor ; 03-07-2018 o 16:25
radkor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2018, 16:47   #2200
atari

ja juz forscanem przewalilem wzdłuż i w szerz, nie ma nic odniscnie radaru, odlaczajac go, alebo gdy jest komunikat o oczyszczeniu radaru to bledy sa w module ccmii czylo od kontroli predkosci, jesli masz na mysli reset modulu ktory jest pod tym kluczykiem to juz to robilem, samego modulu acc( tego co jest dokladany) nie ma chyba osobno
Odpowiedz

Zasady postowania