Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-04-2018, 15:08   #191
Golson
ford::professional

Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018
Domyślnie Odp: Podwójne ryglowanie - kto ma a kto nie i dlaczego

Tak. Mam dokładnie na myśli mechaniczną część. Niby dokrecić się ją da ale nie pracuje tak jak powinna.

Tam różnica jest w całym plastikowym elemencie. To nie tylko kwestia braku tego wałeczka z frezem. Próbowałem to złożyć. Skręcić się da ale wyczuwalny jest przy skręceniu opór i nie pracuje to razem.

Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2018, 19:18   #192
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

W czasie długiego weekendu - na spokojnie - zrobiłem drugie podejście do doposażenia mojego auta w funkcję DEAD LOCK.

1. Na początek zrobiłem mix siłowników tylnych drzwi, tj. do poliftowych siłowników z funkcją Child Proof Safety Lock (CPSL) dołożyłem silniczki i cięgna/mechanizmy pochodzące z przedliftowych siłowników z funkcją Double/Dead Lock (DL).
Zrobienie hybrydy siłownika nie jest jakoś szczególnie skomplikowane. Najważniejsze, to dobrze ustawić zębatki. Najlepiej zrobić sobie dobrej jakości zdjęcia (np. w trybie makro) siłowników przed rozebraniem mechanizmów, żeby potem móc sprawdzić jakie było fabryczne ustawienie.
Poniżej zdjęcia:
Przedliftowy prawy tylny siłownik z DL (lewa strona) i poliftowy prawy tylny siłownik z CPSL (prawa strona) - stan fabryczny:
IMG_0968.jpg
Poliftowy prawy tylny siłownik z CPSL po dołożeniu osprzętu do realizacji funkcji DL:
IMG_0977.jpg

2. Po przygotowaniu zmiksowanych siłowników tylnych drzwi złożyłem zamki PT i LT do kupy i zamontowałem do auta.

3. Po zamontowaniu tylnych zamków do auta, postanowiłem sprawdzić, czy hybrydowe siłowniki będą działać poprawnie, tj. realizować funkcje CPSL oraz DL. Zmieniłem zatem w ElmConfigu typ zamków (Central lock type) na "Burglarproof Locks". Ponieważ przednich zamków jeszcze nie ruszałem, to sprawdziłem najpierw, czy nie pojawiają się jakieś błędy związane np. z niekompatybilnością zamków. Okazało się, że błędów żadnych nie ma. Zatem rozpocząłem testy funkcjonalności zamków. Sprawdziłem najpierw, czy po dwukrotnym szybkim naciśnięciu przycisku "Lock" na pilocie zadziała DL. I co? ZadziałałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W obu tylnych drzwiach nie da się już otworzyć drzwi od środka po aktywowaniu funkcji DL.
Następnie sprawdziłem, czy działa funkcja CPSL po wciśnięciu przycisku blokady na panelu sterowania szybami. I co? Działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po aktywowaniu funkcji CPSL nie można opuścić tylnych szyb, ani otworzyć tylnych drzwi od środka. Oczywiście drzwi można bez przeszkód otworzyć od zewnątrz.
Zatem zgodnie z moimi wcześniejszymi przewidywaniami udało się dołożyć funkcję DL bez utraty funkcjonalności CPSL.

4. Skoro tak dobrze poszło mi z tylnymi zamkami, postanowiłem iść za ciosem i zabrałem się za wymianę zamków z przodu.
Po rozebraniu przednich zamków okazało się, że fabrycznie w moim aucie zamontowano standardowe 6. pinowe siłowniki, co już nie było dla mnie właściwie żadnym zaskoczeniem. Co ciekawe siłowniki te mają przedliftową numerację, co jest dodatkowym potwierdzeniem, że po lifcie nie wprowadzono żadnych zmian w ich funkcjonalności.
Poniżej zdjęcia:
10. pinowy lewy przedni (kierowcy) siłownik z DL (lewa strona) i 6. pinowy lewy przedni (kierowcy) siłownik bez DL (prawa strona)
IMG_1006.jpg
IMG_1008.jpg
IMG_1011.jpg

Nie pozostało mi nic innego jak tylko wymienić 6. pinowe siłowniki (bez DL) na zakupione wcześniej 10. pinowe siłowniki (z DL), poskładać wszystko i zamontować do auta. Wiedziałem już, że - jeśli tylko któryś z siłowników nie okaże się uszkodzony - musi być sukces.

5. Miałem chwilę zwątpienia - czy wszystko zadziała - kiedy zerknąłem na instalację prawych przednich drzwi, bo we wtyczce mam tylko 5 przewodów. Tu pomógł mi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , który potwierdził, że będzie ok.

5. Po zamontowaniu przednich zamków do auta sprawdziłem, czy wszystko działa. I co? Oczywiście, że takGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po aktywowaniu DL przednich drzwi też już nie można otworzyć od środka.

6. Sprawdziłem też, że poprawnie działają mikroswitche w każdym siłowniku, tj. np. że na zegarach wyświetla się informacja, że konkretne drzwi są otwarte/zamknięte oraz że DL poprawnie rygluje/odryglowuje zamki po aktywowaniu/deaktywowaniu przez przekręcenie kluczyka w zamku (nie z pilota).

No i w ten sposób doposażyłem swój Parchowóz w zamki z Dead Lockiem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Teraz mnie tylko zastanawia, jakie mają fabryczne oznaczenia (FINIS, nr części) tylne zamki z CPSL i DL dla aut bez Keyless Entry System? Bo takie zamki muszą przecież występować jako gotowe do założenia, tj. fabrycznie zmiksowane.
Przewertowałem jeszcze raz katalogi i jeśli chodzi o zamki przednie, to sprawa jest prosta. Żeby były z DL muszą być takie:
1. Lewy przód - 1791415 / 6M2A-R21813-MC
2. Prawy przód - 1791407 / 8M2A-R21812-CA
Natomiast jeśli chodzi o zamki tylne, to nie jestem pewien, ale wychodzi mi na to, że dla funkcji CPSL+DL powinny to być zamki takie:
1. Lewy tył - 1787981 / AM2A-R26413-EB
2. Prawy tył - 1787982 / AM2A-R26412-EB
Tyle że one w opisie mają "With Keyless Start"

Ostatnio edytowane przez Parch ; 12-05-2018 o 20:06
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2018, 20:57   #193
metmusic

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

Piękny opis. Dziękujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do oznaczeń zamków to są nieco inne wypadku keyless i keyless start
Stary 12-05-2018, 21:05   #194
Parch

Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do oznaczeń zamków to są nieco inne wypadku keyless i keyless start
Wiem. Ja podałem numery, które prawie na pewno będą dobre dla aut kluczykowych.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 08-07-2018 o 18:32
Stary 08-07-2018, 23:35   #195
metmusic

Po dodaniu DL zaczął pojawiać mi się błąd:

===DDM DTC B108F:23-2F===
Kod: B108F - Przełącznik ryglowania/odryglowywania przedziału pasażerskiego

Dodatkowe symptomy usterki:
- Zablokowanie sygnału na niskiej wartości

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Modu drzwi kierowcy

Przy czym wszystko wygląda jakby było w porządku. Każdy zamek działa, każdy się podwójnie rygluje, etc... Po wykasowaniu błąd natychmiast wraca. Zastanawiam się czy to jest związane z zamkami czy może z kluczykiem? Co prawda nie krzyczy mi o słabą baterię... Jakiś pomysł?

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 08-07-2018 o 23:38
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2018, 23:56   #196
Parch

A nie jest to czasem ten przełącznik, który jest koło klamki wewnętrznej?
Podłączyłeś go przy zakładaniu boczka drzwi?
Stary 09-07-2018, 00:15   #197
metmusic

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nie jest to czasem ten przełącznik, który jest koło klamki wewnętrznej?
Podłączyłeś go przy zakładaniu boczka drzwi?

Tak, podłączyłem i działa...
Stary 09-07-2018, 00:35   #198
Parch

A jak wyłączysz funkcję dead lock to błąd znika?
Stary 09-07-2018, 08:57   #199
Juzek

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Miałem taki sam błąd przy zamku kierowcy DL od Anglika. Gaśnie Ci Convers po zamknięciu?

Nastukane na szklanym ekranie
Stary 09-07-2018, 08:58   #200
metmusic

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem taki sam błąd przy zamku kierowcy DL od Anglika. Gaśnie Ci Convers po zamknięciu?

Nastukane na szklanym ekranie

Nie gaśnie, wszystko jest ok. Zamek EU...

Tagi
mk4 , ryglowanie

Zasady postowania