Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2018, 21:30   #1
marekpb
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Mondeo MK4 | Titanium X | 145KM
Silnik: 2.0 16V PB
Rocznik: 2008
Question Przy klimatyzacji raz ciepłe raz zimne powietrze

Cześć
Przeszukałem już sporo tematów na temat klimatyzacji i nie znalazłem rozwiązania ani podpowiedzi.
Temat wygląda tak, że klimatyzacja chłodzi bardzo dobrze bo leci z nawiewów nawet 5/6 stopni. Tu jestem zadowolony ale co jakiś czas jak jadę to leci ciepłe powietrze przez jakiś czas, nieraz też to się zdarza na postoju. Oczywiście climatronic ustawiony na LO (najniższa temperatura). Po jakimś czasie znowu uderzenie chłodu, i tak naprzemiennie co jakiś czas. Dodam, że przy spokojnej jeździe, więc to raczej nie to, że rozłącza ją bo potrzebuje mocy (chyba, że się mylę). Dodam, że czynnik nabity na jesień w zeszłym roku, brak oznak o jego braku. Ciśnie w układzie sprawdzone Forscan wynosi około 17 bar na postoju.

Kiedyś tak mi się zdarzyło na postoju i widziałem, że rurka pod maską zaczęła robić się ciepła (ta co normalnie lodowata), ale sprężarka widziałem, że działała bo kręciło się koło sprężarki. Dziwne. Może ktoś spotkał się z tematem ...
Wybieram się w najbliższym czasie do gości od klimy, czy się podejmą diagnozy. Najgorsze jest to, że czasem na postoju wszystko działa wzorowo i nie widać tego problemu. Może ktoś coś podpowie. Będę wdzięczny.

Ostatnio edytowane przez marekpb ; 24-07-2018 o 21:39
marekpb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2018, 23:40   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Przy klimatyzacji raz ciepłe raz zimne powietrze

Może zawór rozprężny szwankuje albo się zapycha jakimś syfem. Wiem, że w mk4 zdarzały się problemy z tym zaworkiem. Ale to tylko luźna podpowiedź, ja się osobiście klimy nie dotykam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2018, 07:57   #3
Krzysztoff
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Titanium X kombi
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2009/2010

Przyczyn może być kilka. Ja miałem podobny problem i okazało się, że była jakaś wada sterownika elektronicznego, który został wymieniony jeszcze na gwarancji.
Ostatnio zauważyłem, że w jeśli ustawię klimę na LO to też zaczyna "dziwnie" działać. Ale wystarczy tylko ustawić np. 18 C i już wszystko działa jak powinno.
Wspomniany zawór przeciwprężny też "lubi" szwankować.
Czujnik temperatury wnętrza sterujący klimatyzacją znajduje się w MK4 na desce rozdzielczej przed szybą. Wystarczy tylko go nieświadomie czymś przykryć żeby klima przestała prawidłowo działać.
Krzysztoff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2018, 08:37   #4
marekpb
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Mondeo MK4 | Titanium X | 145KM
Silnik: 2.0 16V PB
Rocznik: 2008

A wspomniane przez niektórych w innych tematach sprzęgiełko (słynna podkładka) ? Ta się jakoś to wizualnie sprawdzić. Bo wydaje mi się, że jak leci ciepłe jak sprawdziłem na postoju to rurka jest cieplejsza a sprężarka chodzi (ale nie wiem czy ślizga czy nie, kręci się ale nie wiem czy tak jak powinna) mi to się wydaje, że nie spręża po prostu.

Możliwe ? I tak podjadę do ludzi od klimy i przedstawię moje spostrzeżenia, może coś ich to naprowadzi, żeby nie chcieli zbyt wiele wymieniać, bo klima działa bardzo efektywnie gdyby nie to wyłączanie okresowe.
marekpb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania