![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1361 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Przy Focusie piszą: "Unikaj korków dzięki informacjom o ruchu drogowym, aktualizowanym co 30 sekund, wysyłanym do Twojego systemu nawigacji satelitarnej SYNC 3 (funkcja dostępna z modemem FordPass Connect)".
Czyli trzeba mieć jakiś modem, żeby to działało. Chyba, że jest to standard w Sync3. Nic już z tego nie rozumiem - nie wiem, czy nie mam tych informacji, bo Ford nie wie, że mam Sync3 (myśli, że mam Sync2), czy może dlatego, że nie mam tego modemu (inne Sync3 mają). @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] możesz nam przybliżyć te zawiłe zależności?... |
|
|
|
|
|
#1362 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Fusion Titanium, bliss, lane assist. FDL, TSR, Sync3
Silnik: 2.0 EB 240 km
Rocznik: 2013
|
Ciekawi mnie też czy taki moduł GSM jest wbudowany w Sync 3 Bo jeżeli tak to gdzieś na naklejce by musiał być numer IMEI bo to jest konieczne
|
|
|
|
|
|
#1363 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Od rocznika modelowego MY18 Ford zmienił koncepcję TCU (modemu wbudowanego). Starsze TCU (jak w moim C-max Energi) pełniły role "medium transmisyjnego" do komunikacji z samochodem. Według nowej koncepcji, TCU ma być medium komunikacyjnym samochodu ze światem. Odwrócono punkt ciężkości. Na przykład to TCU będzie mogło realizować "hotspot samochodowy", ponieważ ma lepszą antenę i w związku z tym potencjalnie lepszą przepływność kanału transmisyjnego niż smartfony zamknięte w metalowej puszcze nadwozia... Jednak w związku z tym, że "nowe TCU" jest bardziej rozbudowane (czytaj - droższe), to wprowadzono jego opcjonalność (lub "pakietowanie"). @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W żadnym modelu samochodu ani w żadnym modelu Sync3, modem wbudowany nie jest częścią Sync3. To osobny moduł montowany czasem dość daleko od Sync3 (u mnie w C-max Energi za lewym boczkiem bagażnika). Jeszcze w kwestii dostępu Sync3 do on-line'owych informacji o utrudnieniach w ruchu drogowym. Generalnie dla realizacji tej funkcji nie ma znaczenia czy transmisja odbywa się przez TCU (FordPass Connect) czy przez smartfon. Metoda dostępu do sieci nie ma znaczenia - ważne jest czy serwer uzna prośbę o dane za uprawnioną czy też stwierdzi, że pytający nie ma autoryzacji na dostęp do danych. I tu jest clou problemu - na razie nie wiemy jaki serwer i w oparciu o jakie uprawnienia udostępnia informacje o zdarzeniach drogowych. Trzeba drążyć ten temat.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 30-07-2018 o 10:46 |
|
|
|
|
|
|
#1364 |
|
![]() Imię: Robert
Model: EDGE (EU)
Silnik: 2.0 BiTdci
Rocznik: 2018
|
Znaczy jak zwykle rozchodzi się o kasę. Wyjście na świat będzie ale w postaci miesięcznego lub rocznego abonamentu
|
|
|
|
|
|
#1365 |
|
![]() Imię: Daro
Model: Ford Kuga 1.5 Titanium
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
|
O kurcze, widać, że inżynier to pisał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli moja Kuga (styczeń 2017) powinna mieć MODEM TCU?
Jazda zrobiona, pokazuje mi gwarancję (7 lat), przebieg, stan benzyny, zużycie oleju. |
|
|
|
|
|
#1366 |
|
|
Nie do końca o kasę (nie tylko :-)), bo jak widać auta z dołożonymi Sync3 tej funkcjonalności nie mają. I choćbym chciał zapłacić, to na razie "się nie da".
|
|
|
|
|
|
#1367 |
|
![]() Imię: Robert
Model: EDGE (EU)
Silnik: 2.0 BiTdci
Rocznik: 2018
|
Nie koniecznie - dołożony czy nie - nie ma większego znaczenia - ja jak i wielu innych co mają go w zestawie od razu TCU też nie mają. A to że niektórym pokazuje stan oleju też nie znaczy że mają TCU, bo gdyby był komunikacja powinna (w/g mnie - cgyba że się mylę) odbywać się non stop, a nie tylko w momencie jak sync bo BT wykryje telefon
|
|
|
|
|
|
#1368 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Fusion Titanium, bliss, lane assist. FDL, TSR, Sync3
Silnik: 2.0 EB 240 km
Rocznik: 2013
|
Spokojnie zaraz Powstanie nowa metoda kradzieży auta na zhakowaną aplikacje skoro można nią odpalić i otworzyć auto tak tak jak pisał Pan Tadeusz z Katowic
Ostatnio edytowane przez komarkutno ; 30-07-2018 o 11:19 |
|
|
|
|
|
#1369 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To jest inna kwestia. Ale Tobie i innym z oryginalnymi Sync3 "coś tam działa". U mnie i @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie działa nic, poza info o gwarancji. A jak @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zmienił VIN na "mający oryginalnie Sync3", to info drogowe się pojawiło, tyle że został wskazany błąd braku dostępu do tych danych. Czyli pewnie, żeby opcje były dostępne, to trzeba mieć odpowiedni VIN wpisany w aplikacji, ale w chwili jej działania z Sync3 i przy pobieraniu tych informacji następuje weryfikacja, czy VIN auta może dostać te informacje. |
|
|
|
|
|
#1370 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Samochodem z funkcją zdalnego startu nie da się dokładnie nigdzie pojechać jak funkcja jest włączona. Dopiero po wyłączeniu uruchomionego zdalnego startu da się włączyć normalny zapłon i ruszyć w drogę... Tak więc akurat tu nie bardzo jest sens hakować cokolwiek... Cytat:
BTW - TCU zapewnia łączność z samochodem jak nie siedzimy w nim w środku - pokazałem to opisując funkcjonalność mojego C-maxa. Rozpoznaje się to bardzo prosto: albo można odświerzyć sobie status samochodu jak siedzimy "przy pifku" albo nie... @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Marek, jakoś musisz wygospodarować trochę czasu na spotkanie i podpięcie Twojego auta z dołożonym Syn3 pod moje narzędzia. Może uda się doprowadzić do tego, że serwery Forda zauważą zmianę.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 30-07-2018 o 11:47 |
||
|
|
|