![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: s-max 2.0 TDCI
Silnik: diesel
Rocznik: 2008
|
Panowie mam prośbę/pytanie...
trochę mam problemy z ładowaniem... po rozruchu zimnego autka ładowanie jest 14.2 i ciut więcej po kilkunastu kilometrach i pełnym nagrzaniu auta spada do 13,6 lub tak jak wczoraj do 13,4... dzisiaj odkryłem, że mam akumulator 62Ah 540A... czy to może być powodem takich wariacji z ładowaniem? - że akumulator jest poniżej wartości zalecanych? Jednocześnie czasami po rozruchu zapali mi się lampka ładowania, muszę zgasić auto i zapalić ponownie i znika, w forscanie pokazuje błąd czujnika/obwodu inteligentnego alternatora i błąd abs... |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 27-03-2014
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Usterka została zlokalizowana... przeglądnięte wiązki - wszystkie w idealnym stanie, słynny kabelek również - w idealnym stanie, uruchomiłem elmconfig i zassałem ustawienia samochodu, każde dokładnie przeanalizowałem, po drodze napotkałem element o rozmiarze kół wpisany do komputera... zaczęło mnie to zastanawiać bardzo - bo skoro nawet rozmiar kół jest podany w komputerze to dlaczego w pozycji Battery nie mam nic wybrane... rozwinąłem to menu i oczom moim ukazał się pełny wybór różnych akumulatorów... Tak sobie wydumałem, iż skoro jest to inteligentny alternator to powinien mieć podane do komputera jaki ma akumulator... tak zrobiłem...i pierwsza jazda próbna - autko zupełnie inne, skrzynia chodzi jak masełko, wszystko pracuje trudno to określić jakby "lżej"... dzisiaj jestem po 1000 km trasie, podłączyłem forscana i o dziwo żadnych błędów związanych z alternatorem, żadnych jego uszkodzonych obwodów czy czujników, skrzynia nadal pracuje pięknie i wszystko wróciło do normy... sprawdzałem miernikiem akumulator naładowany 13.46. Jestem mega zadowolony... Teraz tak zastanawiając się nad tym wszystkim... skoro jest to inteligentny alternator to komputer, który nim steruje powinien mieć podane parametry właściwe dla danego akumulatora, skąd inaczej będzie wiedział jak ładować - stąd prawdopodobnie te zjazdy w ładowaniu z 14.2 na 13.5 gdyż działał na wartościach prawdopodobnych - uniwersalnych... mogę się mylić ale logicznie tak to wygląda...może komuś się przyda ta informacja... aha i jeszcze jedno jak chodził wcześniej bez ustalenia parametrów akumulatora to miałem wrażenie, że ten jest przeładowany - z prostej przyczyny pokazywał stopień naładowania 12.98 to chyba trochę za dużo... co o tym myślicie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
|
Wybór aku w elmconfig nie ma wpływu na sposób i długość ładowania. Może po prostu po zmianie aku w elmie PCM wykonał zerowanie układu inteligentnego ładowania
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
No i niestety błąd inteligentnego alternatora powrócił, i znów skrzynia nie pracuje ładnie... co zrobić? jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
|
Obejrzyj dokładnie klemę minusową i wszystkie przewody odchodzące od modułu.
|
|
|
|