Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2018, 10:04   #1
manie
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: S-max
Silnik: 2,0 Tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Dziwna praca lusterek + spalanie

Cześć,
1.Zakupiłem s-max 2011 140km z dpfem
Jedna z rzeczy, która nie działa prawidłowo to lusterko prawe (przynajmniej na nim zauważyłem nieprawidłowość).
Przy np otwieraniu z centralnego lusterko chcę ustawić się w powyżej maksymalnego położenia, tzn zwierciadło jest już przy krawędzi a silniczek dalej pracuje. Wystarczy że naduszę klawisze sterowania nimi i dopiero wtedy silnik przestaje pracować. Bardzo podobna sytuacja dzieje się gdy wrzucam wsteczny bieg.
Ręczne sterowanie obu lusterek prawidłowe.

Czy lusterko ma coś w stylu enkodera do pozycjonowania?

Próbowałem zaprogramować lusterka na wstecznym razem z pozycją fotela i mam wrażenie, że system tego nie zapamiętuje (i robi to samo z lusterkiem co opisane powyżej)
Mam włączony zapłon, wrzucam wsteczny, ustawiam lusterka i fotel, wciskam np "1" aż usłyszę dźwięk. Fotel wraca do ustawień a lusterka przy włączeniu wstecznego w sumie to ustawiają się jak chcą.
Wiem, że lusterka powinny kłaść się przy wstecznym w zależności od położenia przełącznika prawe/lewe jednak prawe kładzie mi się nawet gdy pozycja przełącznika jest na 0
Czy robię coś źle?

2 Spalanie: opony 17", szer 225.
Czy możliwe że w mieście przy spokojnej jeździe z klimą będzie na poziomie 8,5-9 litrów? (trasy nie miałem okazji robić).
Coś mi się wydaje za duże... Brak błędów na kompie. Lekko zakopci w pierwszej chwili jak mu dam do dechy, ale to mnie nie dziwi. Dynamika auta wydaje się ok.
Wymieniłem dla świętego spokoju przepływkę i nic nie uległo zmianie.

Będę wdzięczny za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

manie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2018, 10:34   #2
jerry73
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: S-Max Mk2, Fiesta mk7 Silver X
Silnik: 2.0 TDCi 150KM, 1.25 82KM
Rocznik: 2018, 2016
Domyślnie Odp: Dziwna praca lusterek + spalanie

Ad.2. W moim S-maxie klima powoduje wzrost spalania ok 0.5l/h.
Czyli jadąc średnio z prędkością 50km/h daje to dodatkowy 1 litr na 100km.
W jeździe tylko po mieście prędkość średnia będzie raczej bliżej 30
- więc klima dodaje dodatkowo 1,5 lirta na 100km.
Uważam, że te 8,5 -9l na klimatyzacji i jazda tylko po mieście jest ok.
jerry73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2018, 11:07   #3
rojass

Imię: Radek
Model: SMAX
Silnik: 2,0TDCi 170KM/400Nm by TuneFORCE
Rocznik: 2008

Spalanie jak najbardziej w normie, mam podobnie.
rojass jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2018, 12:47   #4
woro_woro
ford::professional

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM

Cytat:
Napisał manie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lekko zakopci w pierwszej chwili jak mu dam do dechy, ale to mnie nie dziwi.
Kopcenia być nie powinno, to na pewno.
woro_woro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2018, 13:48   #5
Speedo
Junior Moderator

Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

jak kopci to może "z dpfem" zostało tylko "z puszką po dpfie" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2018, 17:19   #6
manie

To nie jest kopcenie że za mna swiata nie widać tylko takie tam ledwo co przez 1 sek

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Stary 29-08-2018, 17:30   #7
woro_woro

A jaką masz prędkość średnią? No i ile listków w tym magicznym wskaźniku eko? Dużo stoisz w korkach? Piszesz o spokojnej jeździe, możesz opisać, co to znaczy? Bo są tacy magicy co 4 bieg wrzucają przy 30km/h i próbują się rozpędzić przez pół minuty do 60km/h. Mam nadzieję że nie o taką spokojną jazdę chodzi.
Stary 29-08-2018, 17:41   #8
manie

Średnia koło 30km/h. Spokojna jazda wg mnie to taka, w podczas ktorej nie musze być pierwszy ze świateł i nawet nie muszę być też drugi... no i nie duszę na kazdym biegu do 3 tys obrotów... Ale nie wrzucam 5tki przy 40 na godzinę.
O listach nic nie napiszę, ponieważ nie mam auta koło siebie w chwili obecnej.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Stary 29-08-2018, 17:54   #9
BrunoJ

Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012

To ja w temacie lusterek, bo sam trochę walczyłem, szczególnie ze wstecznym. Pozycja 'normalna' powinna się zaprogramować razem z fotelem. Z kolei indeksowanie (przy wstecznym) trzeba zaprogramować osobno, w sensie jeszcze raz przytrzymac numerek przy siedzeniu, gdy wsteczny jest włączony. Inaczej lusterko zjeżdza na dół ale dość przypadkowo, u mnie potrafiło np po chwili wrócić na normalną pozycję, a potem jeszcze raz na dół.
Dochodzenie do skrajnych pozycji bez wylaczenia silniczka jest oczywiscie nieprawidlowe, kwestia czy to jest temat elektryczny czy mechaniczny. Głupio zabrzmi, ale przy pozycji 'na zero' nie sprawdzałem, wg instrukcji w tej pozycji indeksowanie nie powinno działać. Jeśli programowanie robić zgodnie z instrukcją, to jednak stanowczo nalezy szukać problemu w lusterku lub jego sterowaniu.
BrunoJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2018, 08:33   #10
woro_woro

Cytat:
Napisał manie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Średnia koło 30km/h. Spokojna jazda wg mnie to taka, w podczas ktorej nie musze być pierwszy ze świateł i nawet nie muszę być też drugi...
Ja z ostatnich 240 km mam średnią 49, ale ruszam i rozpędzam się dynamicznie. Zwykle jestem pierwszy spod świateł. Przestrzegam ograniczeń w terenie zabudowanym, poza nim jadę ok 120. Autostrad raczej nie używam. Ostatnie 240 km to jazda 20% miasto, reszta poza miastem. Normalnie mam wskazanie 6,7 (realnie ok 7l), teraz ciut niżej, bo powrót z Mazur był w sznureczku 80km/h. Wg mnie 9 litrów to za dużo, ostatnio tak miałem gdy wiozłem 2 kredensy przyczepą. W mieście nawet przy tylko wożeniu dzieci do szkoły (20 km/tydzień) nie przekraczam 8 litrów. Ale różne są miastaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez woro_woro ; 30-08-2018 o 09:19
Odpowiedz

Zasady postowania