![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-08-2017
Model: mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2011
|
Witam
Dziś wyjeżdżając z garażu zauważyłem sporą plamę oleju, na bagnecie brakowało około 1 litr oleju. Po otwarciu maski wyciek zlokalizowałem w okolicach chłodnicy oleju. Mam pytanie czy taki ubytek oleju może być spowodowany uszkodzonym oringiem lub uszczelką? Jeżeli chłodnica oleju będzie do wymiany szukać używki czy zamiennik? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
moze byc oring.. prawdopodobnie zle siadl i zostal przeciety przez gwint.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Sławek ornig pokrywy oleju jest cały przed chwilą sprawdziłem. Bardziej interesuje mnie czy mogła ulec uszkodzeniu ta uszczelka lub oring tej rurki?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Jak widzisz to tylko uszczelka..
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Czyli czeka mnie demontaż i oględzinyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ktoś odkręcał chłodnice oleju jak z dostępem? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo Mk 4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
|
Cześć,
Dziś zauważyłem wyciek oleju - wydaje mi się, że jest to podstawa filtra oleju. Niestety do mechanika dopiero będę dzwonił w poniedziałek. Czy ktoś z Was ma jakiś inny pomysł co to może być ? Mondeo mk 4 1,6 125 KM Z góry dzięki za pomoc i poniżej zdjęcia: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Mateusz |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Filtr jest przykręcony do chłodnicy oleju. Może być nieszczelność, ale mogło to zostać nieumyte po ostatniej wymianie. Trzeba wyczyścić i obserwować.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Widać skapujący olej na bruku więc raczej to nowy wyciek…. Zastanawiam się czy e ogóle doraźnie można tym autem gdzieś podjechać….
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Jeśli będzie się pilnowało stanu oleju to można (choć prawnie to można dowód "stracić" za wyciekające płyny z pojazdu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Ok…. A przez chłodnice oleju przechodzi z płynów tylko olej czy coś jeszcze ? W sensie czy jakiś inny płyn się z tym wyciekiem może łączyć ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|