![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-05-2018
Model: focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 ti sida benzyna
Rocznik: 2009
|
To sprawa prowadnic i klocków wyjaśniona.
Trzeba by zmierzyć krzywiznę tarcz. I jak pisał kolega wyżej przyjrzeć sie tym silenblokom. A wibracje potrafią ujawniać się przy różnych prędkościach w przypadku tarcz jak i wahaczy. A nie zauważyłeś kolego czy nie ma objawu jak by geometria się lekko czasem zmieniala? Mi jak poszły te gumy tylnie to wyczuwałem takie pływanie przy różnych prędkościach. Po wymianie i geometrii ustał ten efekt. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
|
Właśnie nic nie pływa i nic się takowego nie dzieje, na pewno wyczułbym to od razu...
Mnie się wydaje, że może faktycznie ta prawa tuleja wahacza może robić problem? Bo skoro na diagnostyce facet mi powiedział, że będzie trzeba ją za jakiś czas wymienić to może właśnie ten czas nadszedł... |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
Czy
Cytat:
Sprawdź czy felgi proste |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
No to jak widzę mam dość szeroki wachlarz możliwości do sprawdzenia.
Szczerze mówiąc jest to dla mnie dość mocno nieudana przygoda z Focusem. Mam go niecałe 1,5 roku a w tym czasie zmieniałem : 1. Koło dwumasowe ze sprzęgłem, dociskiem, łożyskiem oporowym i uszczelniaczem itd. 2. Alternator 3. Uszczelka pod wtryskiwaczem 4. Łożysko podpory półosi 5. Skrzynia biegów (poprzednia hałasowała, nadawała się do regeneracji) 6. Prawe łożysko + piasta 7. Kto wie czy turbina nie jest na ostatnich wydechach, na zimnym silniku zaraz po ruszaniu na 1 i 2 biegu coś jakby piszczało, być może mylę to z paskiem rozrządu, bo bardzo podobny dźwięk. Prawdopodobnie czeka mnie wymiana tarcz i prawej tuleji wahacza. Jak widać dołożyłem do tego auta całkiem ładną sumkę jak na tak krótki okres użytkowania. Co do problemu z tym biciem i wibracjami - najpierw wymienię tą tuleję wahacza a jeżeli to nie rozwiąże problemu to poczekam na wymianę opon na zimowe (kupione w zeszłym roku) a jeżeli to nie pomoże to wtedy polecą tarcze hamulcowe. Po takich przejściach trochę zraziłem się juz do mojego auta i poważnie będę zastanawiał się nad jego sprzedażą, jak na 20 tysięcy przejechanych kilometrów przez prawie 1,5 roku to za dużo napraw. Może zwyczajnie się naciąłem jeśli chodzi o kupno, trudno powiedzieć. Tylko czekać aż piezo wtryskiwacze Siemensa padną i będą nadawały się do regeneracji. Odpukać..... Myślę, że póki jeździ to będę nim jeździł do pierwszej poważniejszej awarii a potem po prostu sprzedam go w takim stanie jakim jest, bo zwyczajnie trochę zbrzydło mi to auto mimo że cholernie podoba mi się i dobrze się prowadzi. W każdym bądź razie dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc, jestem bardzo wdzięczny za odzew! Ostatnio edytowane przez robert19091990 ; 13-10-2018 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Lej 2t do paliwa i nie polecą
Skoro już tyle włożyłeś to co komuś sprzedasz? |
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez robert19091990 ; 13-10-2018 o 13:29 |
||
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1,5 TDCI, 120 KM
Rocznik: 2017
|
Skoro na przeglądzie diagnosta Ci powiedział, że tylna tuleja przedniego wahacza do wymiany to masz winowajcę. Miałem to samo i długo się naszukałem przyczyny.
Oczywiście zacząłem od opon, ponowne wyważenie z optymalizacją, potem kontrola przegubów, podpory półosi, aż wymieniłem tuleje. I problem zniknął. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Ja kupowałem całe wahacze bo lepiej się opłaca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1,5 TDCI, 120 KM
Rocznik: 2017
|
Wszystko zależy od ich stanu. U mnie tuleje były równo zużyte i wymieniłem obie.
|
|
|
|