![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 27-03-2014
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pęcherzyki nie mają nic do prądu.
Niech mechanik podepnie się do pompy paliwa inną, zewnętrzną rurką, bez filtra paliwa, no i bez powietrza w rurce. Jeśli auto będzie paliło ok, tzn. że trzeba się na tym skupić i nie szukać po całym aucie problemów. Jeśli będzie to samo, trzeba będzie szukać dalej. Podjedź do niego z 1L paliwa i niech sprawdzi. Ostatnio edytowane przez woro_woro ; 25-10-2018 o 17:18 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Model: S-Max Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci 181KM; 413 Nm
Rocznik: 2007
|
Gdyby nie ten duży pobór prądu to obstawiał bym czujnik położenia wału lub wałka.
U mnie ostatnio było podobnie. Błędu nie było żadnego. Auto paliło jak chciało. Czasami w ogóle nie mogłem odpalić a za godzinę palił na widok kluczyka. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005
|
przepustnica do sprawdzenia.jak klapka się nie otwiera to sa problemy z paleniem tak było kiedyś u mnie.nie było reguły palił jak chciał mowa oczywiście o przedlifcie
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
Ps. Mi akurat beznadziejnie palil przed zmiana akumulatora. Po wymianie od strzalu
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Hyundai IX 20/Ford S-max
Silnik: 1.4 Pb / 2.0 TDCi
Rocznik: 2015/2008
|
Przyłączę się bo przez pęcherze powietrza w przewodach paliwowych, czoło kończy się mi gdzieś w okolicy czubka głowy.
Trenowane na Renault Megane 1,5 dci. Pęcherzy powietrza w sprawnym aucie nie ma!! I nie ma tu ale. nie mówię o jednym małym bąbelku. Mechanicy twierdzą że mogą pojawiać się w przewodach bo znalezienie nieszczelności nie jest tak proste jakby mogło się wydawać. S-Max tak jak Megane nie ma pompy paliwa w zbiorniku. Powietrze które pojawia się w układzie paliwowym dostaje się do filtra paliwa, ropa cofa się do zbiornika. Pompa wtryskowa próbuje zaciągnąć paliwo a zasysa powietrze a to chyba nie dobrze. W Renault walczyłem rok, zrobiłem nawet obejście ( przewód powrotny z pompy szedł nie do filtra( takie francuskie podgrzewanie paliwa) a od razu do zbiornika. Pęcherze zniknęły. Samochód poszedł na części bo po raz drugi sypnęły się wtryskiwacze majster nie wyczyścił mi zbiornika paliwa z opiłków pompy DELPHI. Rozpisałem się podsumowanie: Pęcherzy nie ma być: Przewody Filtr Pompa wtryskowa/ podawcza Wtryskiwacze. Pomysł z bańką jak najbardziej poprawny. Odpalanie raz od strzała drugi raz za 10 - czujnik położenia wału lub wałka rozrządu, już nie pamiętam który dokładnie. Oczywiście pod warunkiem że paliwo w przewodach jest! Jeszcze słowo o świecach żarowych, przy mocnych mrozach się przydają ale latem równie dobrze może ich nie być a sprawny silnik odpali bez zająknięcia. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Anika
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0L Duratorq-TDCi
Rocznik: 2006
|
Auto od kilku dni pali za każdym razem od kopa, mimo kilku drobnych pęcherzyków powietrza w paliwie. Żeby diagnozować musi być problem, więc czekam na kolejny raz. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, gdy coś się zmieni napiszę.
Akumulator nowy, jeżdżę tyle, że na pewno ma czas się naładować ;-) Ostatnio edytowane przez Kemala ; 01-11-2018 o 20:43 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Po tygodniu auto znów zaczęło fiksować.
Ponieważ byliśmy przygotowani na wysokie koszty napraw, zaczęliśmy ponownie od banalnej rzeczy, czyli rozrusznik oddałam do regeneracji bez wiary w to, że coś się zmieni. Dziękuję mechanikowi, który odradzał mi regeneracjęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mój stary zregenerowany rozrusznik, cudownie uleczył S-Maxa, od miesiąca odpala bez problemu, ładna pogoda czy mróz nie ma znaczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Drobne pęcherzyki powietrza nadal są w układzie i w żaden sposób nie wpływa to na pracę silnika, przynajmniej ja tego nie odczuwam. Dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki. Szerokiej drogi :-) |
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-06-2008
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
|
Cześć Kemala,
Czytałem Twój opis problemu i bardzo wiele z tego co pisałać pasuje do mojej sytuacji. Czy możesz proszę posłuchać nagrania odpalania mojego auta i powiedzieć czy taki sam dźwięk towarzyszył odpalaniu w Twoim aucie? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (cały post tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ) |
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Z calym szacunkiem kolego ale koledzy mówili ci co masz zrobić a ty dalej twierdzileś, że to napewno nie rozrusznik a tu nagle taka zmiana. Wyjecie i rozebranie rozrusznika to robota na około 40 minut. Więcej czasu stracisz na domyslach niż na konkretach.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
|
Cytat:
Niestety nie ściągam plików, ponieważ jest możliwość udostępnienia na otwartych portalach filmikowych np. you... ;-) Mój czasem kręcił na sucho, tak jakby pompa nie dawała paliwa, ale kręcił. Chociaż zanim całkiem mnie wkurzył, to próbował jakby załapywać, już prawie odpalił, ale jednak nie :-D poszukaj programiku za 20 zł, który pokaże Ci napięcie w czasie odpalania i działania silnika (domniemywam, że komputerek do forda masz), będziesz mógł co nieco wywnioskować, albo przegadać z mechanikiem/elektrykiem. Tak jak pisałam, gdybym wiedziała wcześniej, najpierw zrobiłabym regenerację rozrusznika. Tam gdzie robiłam, koszt zaczyna się od 70 zł (rozebranie, przeczyszczenie) a wszystko ponadto wyszczególnione na fv i 6 mcy gwarancji, ja zapłaciłam prawie 200zł, no i koszt wyjęcia/włożenia. Ps. drobne pęcherzyki w przewodach paliwowych nadal się pojawiają, ale nie wpływa to na pracę silnika. Powodzenia. |
|
|
|
|