![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125bph
Rocznik: 2007
|
Cześć,
U mnie jest taki trochę mix, mój ręczny łapał jak żyleta, dwa kliknięcia ręcznego i na prawdę dobrze trzymał, odebrałem teraz auto od mechanika, wymieniał mi sprzęgło, ja ręczny używałem zawsze, bo też byłem "wychowany" na zasadzie jak nie używasz to się zepsuje a tu proszę, odbieram auto, jadę do pracy i swąd od tylnego prawego koła, felga gorąca, czasami bardziej odpuści czasem aż czuć że auto "ciągnie" koło za sobą. moje pytanko czy gdzieś tam idą linki które np poprzez nieumiejętne podniesienie podnośnikiem mogli zmiażdżyć czy raczej nie idą przy progach ? drugie pytanko gdzie szukać przyczyny ? bo teraz dźwignia ręcznego jest praktycznie "luźna" przy początkowym stopniu naciągu i dopiero przy szczycie czuć że coś "łapie" nie wiem czy tam gdzieś leży problem czy bardziej pod autem szukać np zmiażdżonej linki czy przy kole ? Dzięki ! |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Model: Kuga MK3 Vignale/ Puma MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM A8/ 1.0 EcoBoost 155KM DCT7
Rocznik: 2021/ 2022
|
Witam,
Od jakiegoś czasu ręczny mi łapie dopiero jak go zaciągne do samego końca. Przedtem wystarczył jeden ząbek i nie było górki z której by się stoczył. Czy ręczny wymaga teraz jakiejś regulacji (jeśli tak to jak się ją robi) czy może zostało coś uszkodzone i wymaga to teraz wymiany/naprawy? Pozdrawiam, Mariusz. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Hamulec ręczny możesz podregulować.Od dołu demontujesz osłonę termiczną wydechu.Nad osłoną są nakrętki regulacyjne. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Ok dzięki za odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Niestety okazuje się, że po prostu po zaciągnięciu ręcznego lewe koło się kręci a tłoczek ani drgnie. Czy ktoś miał "przyjemność" regenerowania tłoczka i pochwali się kosztem zabiegu?
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-06-2018
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Powiem prosto wracam z żoną od rodziców. Jestem wypity żoną jedzie. Jedziemy cały czas swieci kontrolka jakby reczny był zaciągnięty A jest wpuszczony o co chodzi
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
|
Za dużo procentów w organiźmie powoduje zwidy.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-03-2018
Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
|
Pytanie czy zwidy że kontrolka, czy że ręczny spuszczony. Bo to może robić różnice...
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-06-2018
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
|
reczny spuszczony, tylko teraz patrze spalona postojówka w prawym refrektorze czy to może byc to?
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
|
Nie . Jeśli pali ci się kontrolka ręcznego przy opuszczonej dźwigni to albo masz za mało płynu albo uszkodzony masz czujnik dźwigni. W pierwszym przypadku ubywa gdzieś płyn albo dziurawy przewód hamulcowy lub wyciek na wysprzegliku a to już nieciekawa sytuacja
|
|
|
|