Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2018, 08:21   #191
Sebioza
ford::average

Model: Focus mk3 Kombi Titanium
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa - sprzęgło 18S07

To jest akcja serwisowa, to nie ma nic wspólnego z gwarancją. Taka akcja może być nawet 10 lat od produkcji auta.

Sebioza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2018, 12:13   #192
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013

Powiedzcie, czy dobrze rozumiem - wgrywają oprogramowanie wykrywające poślizg sprzęgła i teraz:
- jak w wyniku tego oprogramowania, albo testu robionego w ramach akcji, wyjdzie że sprzęgło już się ślizga, to wymieniają je za darmo?
- jak rok po akcji zapali mi się lampka, że oprogramowanie wykryło poślizg, to wymienią sprzęgło za darmo?

Kij mi po oprogramowaniu, jeśli sprzęgło jest wadliwe fabrycznie, ale będę musiał za nie płacić z własnej kieszeni...
Z drugiej strony, sprzęgło może się ślizgać ze zwykłego zużycia albo złego traktowania i weź tu teraz dojdź, co to oprogramowanie wykryło.

Ostatnio edytowane przez _Big_Mac_ ; 31-10-2018 o 13:44
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2018, 17:42   #193
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Odwrotnie.
Sprawdzają czy sprzęgło jest popsute, jeśli tak - zamawiają i wymieniają w innym terminie.

Niezależnie od wyniku i tak będzie aktualizacja oprogramawania który stłumi silnik jeśli zacznie się coś ślizgać.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2018, 18:17   #194
Rudyjerz

Model: Ford Focus mk3
Silnik: EB 1.6 (150KM)
Rocznik: 2014

Oprogramowanie ma wykryć poślizg i ograniczyć moc silnika, żeby nie dopuścić do pęknięcia tarczy docisku.
Pęknięta tarcza może spowodować uszkodzenie silnika (łącznie z pożarem) i akcja jest po to żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo takiej sytuacji.
Czy się wtedy zapali check engine albo coś takiego - tego nie wiem. Ale nie sądzę żeby wtedy coś naprawili za darmo...

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Rudyjerz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2018, 10:08   #195
funyo
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Czyli może być tak, że oprogramowanie ograniczy odczuwalnie osiągi, że stratą dla mnie, a ASO odmówi wymiany sprzęgła, bo już po akcji?
A jak się nie zgodzę na instalację oprogramowania - nie odczuwam żadnych nieprawidłowości?
funyo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2018, 10:30   #196
edmun

Oprogramowanie nie ograniczy osiągów o ile nie jesteś wariatem żeby cisnąć auto na pół-sprzęgle przez zbyt długi czas. Więc czas do setki pozostaje bez zmian, ale nie będziesz mógł palić sprzęgła pod Biedronką.
Nie możesz iśc na akcję serwisową i nie zgadzać się na aktualizację oprogramowania która jest cześcią akcji serwisowej. Nie chcesz akcji, to nie jedź do ASO i zostaw auto z możliwością awarii tarczy docisku sprzęgła.
Stary 02-11-2018, 11:52   #197
funyo
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.5 Ecoboost

He, he, zabawne...
A holowałeś kiedyś przyczepę?
Odniosłem się do wcześniejszej wypowiedzi kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , który zasugerował, że w niektórych przypadkach akcja ograniczy się do nowego softu, bez usuwania faktycznego problemu.
Czy ktoś już jest po tej akcji serwisowej i wie jak to wygląda w praktyce?
funyo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2018, 12:44   #198
edmun

Cytat:
Napisał funyo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A holowałeś kiedyś przyczepę?
Na serio chcesz się licytować kto co robił w życiu?
Nie jest to zbytnio żadne wyzwanie.

W niektórych przypadkach akcja ograniczy się do wgrania softu.
Nie usuwanie problemu, jeśli takowy wystąpił to tylko kwestia jak bardzo ASO ma głęboko klienta albo jak bardzo klient jest obeznany w temacie.
Na moim własnym przypadku masz że jestem po akcji serwisowej co do chłodzenia a o ile dobrze widzę, nie zrobili tego jak powinni. I? I nie mówię na forum, że w każdym ASO schrzanią tak samo, bo jestem jakimś tam osobnym przypadkiem w którym wrzucili cały osprzęt a nie zrobili oprogramowania.
Gdzie w Polsce nie robili nic jak nie mieli oprogramowania żeby nie robić na 2x przez co na forum mieliśmy dziesiątki wpisów jak to: "innym zrobili a mi nie chcom"
Stary 02-11-2018, 14:05   #199
pawlo79
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus Mk3
Silnik: 1.0 EB 125 KM

Ja jestem po akcji ,przed oddaniem mówiłem zgodnie z sugestią że auto piszczy przy puszczaniu dźwigni sprzęgła i lekko wibruje ale mi powiedziano że auto będzie poddane testowi (komputer+zabawa sprzęgłem) i po tym teście decyzja czy docisk nadaje się do wymiany.U mnie wyszło że niby jest w porządku, jeszcze zaktualizowali soft silnika który ma wyświetlić komunikat jeśli wystąpi właśnie poślizg i wtedy mam się zgłosić do nich.Nie dopytałem co będzie robione i kto będzie za to płacił. Przed akcją natomiast gdy pytałem o ewentualną wymianę sprzęgła to mi powiedziano że właściciel samochodu płaci za wymianę i części tłumacząc że sprzęgło to element eksploatacyjny jak klocki hamulcowe,tarcze itp a sama akcja(test) natomiast jest bezpłatna.Czy tak wyglądają akcje serwisowe? Bo to mnie bardzo zdziwiło że z jakiej racji klient ma płacić za usterkę fabryczną.

Ostatnio edytowane przez pawlo79 ; 02-11-2018 o 14:09
pawlo79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2018, 14:24   #200
azitoshi

Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost

Cześć, może doradzicie jak rozmawiać ASO bo za tydzień mam wizytę w sprawie akcji ze sprzęgłem. Teraz mam przejechane około 50k to raczej nie za dużo dla sprzęgła i powiem szczerze że od jakiś dwóch miesięcy sprzęgło działa mi bardzo dziwnie raz gorzej raz lepiej, mam czasami problem żeby ruszyć bez szarpania, a po długiej trasie po autostradzie sprzęgło tak twardnieje że ciężko je wcisnąć. Nie wiem czy tak szybkie zużycie sprzęgła może być związane z tą zmianą oprogramowania i czy mogę żądać wymiany sprzęgła ? Foczka ma już ponad 3 latka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
azitoshi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania