Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-11-2018, 08:29   #11
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie Odp: Zakup ST220

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są 3 przeciez?. 2 prekaty przy kolektorach, i jeden na wspólnym odcinku już
Nie. Dwa prekaty a potem są dwa tłumiki środkowe. Zgodnie z normą emisji spalin, którą spełnia ST220 za każdym z katów ma być sonda diagnostyczna (nie mylić z regulacyjną), która sprawdza czy katalizator jest sprawny. ST220 posiada tylko cztery sondy, zatem są tylko dwa prekaty.

Bump:
Cytat:
Napisał kopson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy w swoim aucie też masz LPG? Jeśli ktoś kupuje samochód z LPG to nie po to, żeby jeździć na benzynie.
Napisałeś, że po co Ci LPG, skoro chcesz upalać do 200 (km/h).... odpisałem Ci, że w każdym momencie można przełączyć na Pb i bawić się osiągami auta.

Bump:
Cytat:
Napisał kopson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może kupiłbyś któreś z aut podanych w tych ogłoszeniach przez kolegę @Wojtek , skoro nie ma dla ciebie problemu z korozją, sprzęgłem, dwumasą katalizatorami itp? Ale co tam, przecież to nie Ty kupujesz, więc nie Twoje koszty potem będą ...
Mam sentiment do tego konkretnego modelu, więc tak - kupiłbym, jeśli miałbym taki wolny budżet i te auta byłyby tego warte.

Bump:
Cytat:
W starym aucie z przebiegiem rzędu 300 tys.km nie ma prawa nic się stać??? Naprawdę tak sądzisz? Takie i podobne dyrdymały w co drugim ogłoszeniu można przeczytać, że auto nie wymaga wkładu finansowego. Chyba tylko naiwni w to wierzą.
Swoje ST220 sprzedałem z przebiegiem 320 tys km, gdzie kupujący był pełen podziwu dla sprawności jednostki i jak ten egzemplarz się odpychał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Muszę tu tylko zaznaczyć, że auto było zadbane (wszystkie element eksploatacyjne wymieniane na czas lub po zauważeniu ich niesprawności) więc nie szczędziłem grosza na niego.

No chyba, że hołdujesz zasadzie, że 'auto jest od jeżdżenia, a każdy litr paliwa wlany do zbiornika to inwestycja' Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no to sorry, ale nie pogadamy - ja swoje auta szanuję i wymieniam wszystko na czas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 27-11-2018, 10:52   #12
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019

A niby od czego jest samochód, jak nie od jeżdżenia? 16 letnie Mondeo to nie youngtimer ani tym bardziej oldtimer, żeby je kupić i oglądać, a nie jeździć nim.
Wcale nie uważam, że paliwo wlane do baku to inwestycja (ale raczej wydatek), bo nie użytkuję samochodu w celach zawodowo-zarobkowych. Pomimo tego, ja o swoje auto również dbam i pilnuję jego wyglądu i stanu technicznego, ale nic w nim nie naprawiam i nie wymieniam, bo... nie ma takiej potrzeby. Jak na razie się nie psuje. Wiec tylko okresowe przeglądy.

Doradzanie komuś w zakupie auta przez pryzmat własnego sentymentu do danej marki/modelu to trochę chybiony pomysł. Używany samochód, na takim patologicznym rynku jak polski, kupuje się z chłodną głową, a nie z sentymentu, bo można nieźle wtopić. A dobre i pewne auta (wierzę ci, że takie Twoje było jak sprzedawałeś) to, niestety, białe kruki w ogłoszeniach. Bardzo często wręcz nie trafiają do ogłoszeń, ale sprzedają się po znajomych, po rodzinie itd.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2018, 11:44   #13
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Podsumujmy więc:

- nie wymieniasz nic w swoim czteroletnim samochodzie, bo jeszcze nic się nie psuje - co jest oczywiste
- chcesz by 16-letnie auto było równie bezobsługowe, co jest fikcją,
- zapytałeś mnie czy bym kupił - odpowiedziałem twierdząco zaznaczając, że tylko i wyłącznie wtedy, gdy stan techniczny mnie zadowala. Tym samym przypisujesz mi, że kupiłbym auto tylko pod wpływem emocji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę nie ten teges posklejałeś kawałki tej układanki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Naprawdę dyskusja jest bezcelowa, tym bardziej, że śmiecimy koledze wątek, a to nie o to chodzi.

Mam nadzieję, że auto tego wątku dobrze wie o tym, że po zdjęciach i przeglądzie ogłoszenia nie można wiele wywnioskować. Tym samym z przymrużeniem oka należy brać jakiekolwiek uwagi na temat tych aut, no chyba, że uczciwie wypowie się użytkownik jednego z nich - wtedy ma to sens.
Stary 27-11-2018, 12:23   #14
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podsumujmy więc:

- chcesz by 16-letnie auto było równie bezobsługowe, co jest fikcją,
Ależ ja nic nie chcę, bo ja nie szukam i nie kupuję takiego auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I dobrze wiem, że 16 letnich aut nie ma bezobsługowych. Chyba trochę źle mnie zrozumiałeś. Chciałem uświadomić (a nie zniechęcić) koledze potencjalne usterki i wydatki na naprawy, które Ty, moim zdaniem, trochę bagatelizujesz, bo patrzysz z sentymentem, a które mogą być dość kosztowne wobec wartości auta. I tyle.

Bump:
Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Naprawdę dyskusja jest bezcelowa, tym bardziej, że śmiecimy koledze wątek, a to nie o to chodzi.
Brawo kolego@Juzek. To najlepszy komentarz. Też o tym myślałem
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2018, 22:26   #15
Wojtek_

Dzięki za uwagi, pierwszy komisowy już odpad skoro czeka na właściciela kilka lat, od spodu musi być masakra z korozją. Srebrny sedan zniknął.
Został 1 do wyboru, będę myślał.

Bump: Dzięki za uwagi, pierwszy komisowy już odpad skoro czeka na właściciela kilka lat, od spodu musi być masakra z korozją. Srebrny sedan zniknął.
Został 1 do wyboru, będę myślał.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania