Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2019, 10:18   #1
michalknap
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus III
Silnik: 1.5TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie 1.6 Tdci temperatura silnika a ogrzewanie w kabinie.

Witam
jest wiele tematów nt. problemów z termostatami i temperaturą silnika ale tego co mi się dzieje nie znalazłem.
Sprawa wygląda następująco po odpaleniu silnika temperatura silnika niby rośnie wraz z przejechanymi kilometrami, natomiast temperatura powietrza wylatującego w kabinie nie podnosi się nic a nic. Po osiągnięciu prawidłowej temperatury przez silnik (wskazówka temperatury w połowie skali) wskazówka temperatury spada do zera i co dziwnego zaczyna lecieć ciepłe powietrze do kabiny. Natomiast w miarę nabierania temperatury przez silnik powietrze trafiające do kabiny zaczyna się ochładzać.
Kolejny problem to taki, że wczoraj po przejechaniu kilku kilometrów i zgaszeniu silnika postanowiłem odkręcić korek zbiornika wyrównawczego płynu. Oczywiście zaczęło uciekać powietrze i zwiększał się poziom płynu i nagle zaczęło wywalać płyn od spodu zbiornika. Jak dokręciłem korek to przestało lecieć, po ponownym odkręceniu znowu zaczęło wywalać płyn od spodu.
Może ktoś miał taki głupi objaw.
Z góry serdecznie dziękuję za podpowiedź.

michalknap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2019, 10:37   #2
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 1.6 Tdci temperatura silnika a ogrzewanie w kabinie.

Cytat:
Napisał michalknap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nagle zaczęło wywalać płyn od spodu zbiornika
Ale jak, odkręciłeś korek i zaczęło wyciekać na ziemię gdzie indziej?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2019, 11:01   #3
michalknap

zacząłem odkręcać delikatnie korek, żeby się nie poparzyć i jak zaczęło syczeć spod korka zaczął rosnąć poziom płynu w zbiorniku i wtedy zaczęło wywalać płyn spod zbiornika na nadkole, jak dokręciłem korek to przestało cieknąć
Stary 04-01-2019, 11:40   #4
daaro
ford::advanced

Imię: Dariusz
Model: Focus sw mk3
Silnik: 1,6 tdci 115
Rocznik: 2011

Objawy uszkodzonej pompy płynu chłodzącego.
Lub zapowietrzony układ na wskutek ubytku płynu.
daaro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2019, 12:28   #5
Jaryska
ford::professional

Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003

Nie włącza się wentylator chłodnicy, i takie objawy.

W czasie jazdy nic sie nie dzieje, a po zatrzymaniu temperatura w silniku tak wzrasta, że aż gotuje sie płyn, dopiero po odkręceniu korka go wyrzuca, a jeżeli korek zakręcony, cisnienie w układzie nie daje objawów gotowania.

Włącz tryb serwisowy, ustaw na temperaturę w stopniach Celsjusza, j tak przejedz troche, i zaobserwuj jakie są wskazania.
Jaryska jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2019, 12:58   #6
jckns

Imię: Jacek
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2014

U mnie były podobne objawy uszkodzenia głowicy. Może to pierdoła, ale lepiej wydać kilka złotych i sprawdzić CO2 i ciśnienie w ukł. chłodzenia.
jckns jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2019, 22:35   #7
michalknap

Chodzi o to że nie gotuje płynu bo wskaźnik temperatury rośnie max do poziomu normalnej pracy czyli w połowie skali, co do pompy to przy 186k w sierpniu 2017 miałem wymianę rozrządu na pełen oryginał teraz mam 207k- chyba za szybko aby pompa się skończyła. Głupi objaw bo jak temperatura jest w normie to nie grzeje, jak zacznie spadać i to spada do samego dołu to zaczyna grzać. Pytanie czy klimatronik nie ma z tym nic wspólnego???
Stary 07-01-2019, 14:07   #8
Prz3m4s
ford::amateur

Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013

Witam,
Mam dokładnie takie same objawy jak kolega powyżej, z tym, że doszło już nawet do takiego stanu, że przez dosyć długi czas ogrzewanie nie działało wcale. 20 - 30 km jazdy nie grzeje, temp. około 90 st., następnie nagły spadek temperatury płynu i działa ogrzewanie. Grzeje może przez 2-3 km, potem wraz z wzrostem temp. silnika słabnie ogrzewanie w kabinie. Dojdzie do połowy skali i znów nie grzeje. I tak się powtarza. Test na obecność CO2 w zbiorniku wyrównawczym wyszedł negatywnie. Na zimnym silniku poziom płynu w normie, po rozgrzaniu poziom się podnosi i pojawiły się wycieki, wczoraj to nawet całkiem sporo płynu 'wypchnęło' gdzieś w okolicach zbiornika, nie widziałem dokładnie gdzie był ten wyciek. Czy zbiornik wyrównawczy ma jakiś zawór bezpieczeństwa? Pompa wody względnie świeża, ma około 50k km.

Jak dla mnie to przyczyną jest zbieranie się gazów w jakiejś części układu. Gazy te, nie wiedzieć czemu, nie przedostają się do zbiornika wyrównawczego, który jest w najwyższym punkcie całego układu. Po nagrzaniu gazy zwiększają swoją objętośc i powodują wzrost poziomu w zbiorniku wyrównawczym.
Moja diagnoza to albo coś z pompą wody, albo jakiś z przewodów jest niedrożny. Jutro jestem umówiony w warsztacie może coś wydumają.
Prz3m4s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2019, 14:44   #9
Prz3m4s
ford::amateur

Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013

Warsztat zdiagnozował uszkodzoną pompę wody. Przy okazji robię już cały rozrząd. Zobaczymy czy diagnoza się sprawdzi.
Prz3m4s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2019, 23:16   #10
michalknap

Ja jestem po wymianie rozrządu i mam zrobione jakieś 30k km i jest wymieniony na pełen oryginał.
Odpowiedz

Zasady postowania