Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-01-2019, 07:38   #2401
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Cytat:
Napisał totek2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dopóki miałem ten samochód
Jakoś mi umknęło, że już go nie masz. Nawet sprawdziłem w Twoim wątku o Morello. Informacji jakiejkolwiek brak.
Cytat:
Napisał totek2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale drugi raz bym go nie zakładał i tyle.
Może miałbyś inne odczucia, gdyby wszystko poprawnie działało.

Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 09:51   #2402
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018

Nie mam go już jakieś 2,5 miesiąca.
Co do tempomatu to na początku był zachwyt i włączanie kiedy się da. Tempomat działał prawidłowo, forward alert tylko się przestawiał ale do tego się przyzwyczaiłem.
Jak już trochę pojeździłem z tempomatem to zacząłem zauważać jego wady, nie mówię że jest całkowicie do d... Gdyby było jak w mk5 że można przełączać między zwykłym a aktywnym to było by super. Dużo też zależy od stylu jazdy, ja najwolniej nie jeżdżę i przy moich prędkościach i ruchu na autostradach nie do końca mi się sprawdzał.
Stary 20-01-2019, 11:34   #2403
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Gdyby było jak w mk5 że można przełączać między zwykłym a aktywnym
Aktywny tempomat mam już rok w mk5 i ani razu nie przełączyłem na zwykły tempomat,nie było takiej potrzeby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie widzę tu związku z dużymi prędkościami/agresywnym stylem jazdy a aktywnym tempomatem.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 13:19   #2404
atari
ford::professional

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011

Ja właśnie jeżdżę trochę autem że zwykłym tempomatem, jeździłem duża auto Strada gdzie jest duży ruch, bardzo mi tutaj brakuje acc ;-)
atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 15:38   #2405
Polarny

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

ACC widzi 150m do przodu. Jeżeli totek2 jeździ z dużymi prędkościami, to nie dziwi mnie jego negatywna ocena. Po prostu jadąc np. 170km/h gdy ktoś z naprzeciw jedzie 140km/h, to aktywny tempomat jak "zobaczy" auto na 150m przed sobą faktycznie zacznie gwałtownie reagować. Ale gdy jedzie się normalnie, 140km/h, to różnice prędkości są dużo mniejsze i ACC się sprawdza.
Stary 20-01-2019, 15:41   #2406
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zajmujesz sie tez hardwerem przy ACC? tzn. czy fizycznie mozesz dolozyc brakujace przewody?
Pytam bo nikt sie nie chce tego podjac w aucie, ktore nie ma wiazki w komorze silnika.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 15:46   #2407
Polarny

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - pewnie. A w czym problem z dołożeniem 5 przewodów do radaru? Jedyna trudność to czasochłonność, bo trzeba to poprowadzić i się powpinać.

Ostatnio w FF3 dokładałem wszystko, bo nic nie było - w FF3 przedliftowy system jest identyczny jak w Mondeo Mk4.
Stary 20-01-2019, 15:52   #2408
totek2
FCP member

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ACC widzi 150m do przodu. Jeżeli totek2 jeździ z dużymi prędkościami, to nie dziwi mnie jego negatywna ocena. Po prostu jadąc np. 170km/h gdy ktoś z naprzeciw jedzie 140km/h, to aktywny tempomat jak "zobaczy" auto na 150m przed sobą faktycznie zacznie gwałtownie reagować. Ale gdy jedzie się normalnie, 140km/h, to różnice prędkości są dużo mniejsze i ACC się sprawdza.
Zgadza się, do tego gwałtowne przyspieszanie jak przeszkoda z przodu znika.
Stary 20-01-2019, 15:59   #2409
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po prostu jadąc np. 170km/h gdy ktoś z naprzeciw jedzie 140km/h, to aktywny tempomat jak "zobaczy" auto na 150m przed sobą faktycznie zacznie gwałtownie reagować.
Różnica prędkości wynosi 30km/h wiec nie ma potrzeby gwałtownego hamowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
do tego gwałtowne przyspieszanie jak przeszkoda z przodu znika
Jak ktoś jeździ agresywnie/dynamicznie to akurat to mu nie powinno przeszkadzać
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2019, 16:03   #2410
totek2
FCP member

Jeździłeś MK4 z ACC w benzynie? 240KM? Redukcja na 5 i gaz w podłogę, według mnie zupełnie niepotrzebnie, gdyby przyspieszał 2s dłużej nic by się nie stało.

Zasady postowania