![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: było mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6 LPG
Rocznik: 2005
|
Cześć,
Pisałem jakiś czas temu o problemie z dziwnym dźwiękiem z obudowy filtra, co słychać jak na video poniżej: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wymieniłem krokowy na używany oryginalny, wcześniej go wyczyściłem i nasmarowałem. W zimę było ok, ale problem wrócił. Obadałem co się dzieje i wygląda to w taki sposób. Podczas jazdy jak silnik się nagrzeje, samochód jedzie normalnie. Po puszczeniu gazu, przepustnica się zamyka a krokowy potrafi zwariować. Nie ustawia się w jedną pozycję, tylko przez parę sekund otwiera się i zamyka z dużą częstotliwością. Co powoduje podniesienie się obrotów i dziwne efekty dźwiękowe. Dodam, że skrzynia automat. Zauważyłem to po zupełnym rozgrzaniu silnika i zwykle po przygazowaniu. Na parkingu też po wkręceniu na obroty i puszczeniu gazu, jałowy nie wraca do właściwej pozycji, tylko chwilę faluje, później za bardzo się zamyka, obroty spadają prawie do zadławienia silnika i wchodzi na prawidłowe obroty. A tak to normalnie odpala, nie ma problemu z obrotami na postoju. Załączam screena z forscana z przebiegiem pracy jałowego (u góry czerwony). Lepiej będzie to widać, jak zestawie procentowe otwarcie jałowego, obroty silnika i otwarcie przepustnicy. Podsumowując, mam wrażenie, że jałowy nie jest prawidłowo wysterowany. Jakby komputer PCM głupiał, albo inny parametr, od którego zależy jego praca. Silnik w gazie, ale to samo na jednym i drugim paliwie. Macie pomysły co to może być? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jaro
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
|
Może jakaś nieszczelność w dolocie, pęknięte kolanko, to się zdarza w tej wersji silnikowej.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Zawór krokowy jest sterowany prądem przez PCM.
Jak jest silnik zgaszony, a kluczyk włączony w pozycje II, to na krokowym jest napięcie pełne, tyle ile na akumulatorze. Z chwila wruchomienia silnika napiecie spada do 6,5V azdo 3,5 V, ipodczas pracy silnika waha sie w tym zakresie, powodując ruch grzybka zamykajacego powietrze w kolektorze ssacym. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Przelutował bym wszystkie punkty w IMRC.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Nieszczelności w dolocie już eliminowałem, wymieniałem rurę dolotu (bo była dziura), rurkę do krokowego i odmy, czyli wszystko. Jeszcze muszę dobrze sprawdzić czy na kolektorze czegoś nie ma. W sumie przylutować IMRC to nie problem, ale jaki to może mieć związek? Może też obejrzeć PCM? O nim piszą, że bywają zimne luty, ale to w przypadku problemów z automatem. Pytam każdego mechanika o to, którego spotkam. Ostatnio polecił mi jeszcze raz przeczyścić krokowy bo może po prostu jest zatkany i sam nie umie się ustawić. Wyjąłem syfu ile się udało. Mam wrażenie, że jest lepiej, podczas jazdy na razie nic nie słyszałem, jedynie na koniec przejażdżki podczas parkowania jak puszczam gaz to miałem znów tą akcję. Ale dużo nie jeździłem więc nie mogę potwierdzić w 100%. Przy okazji macie jakiś sposób na porządne wyczyszczenie krokowego? Za bardzo nie ma dostępu do zaworka. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Pojeździłem dziś trochę po mieście po pracy, sporo korkow i lipa. Jak było tak jest, trzeba tylko dobrze nagrzać silnik. Ale to jest denerwujące 😂 Może faktycznie elektronika się wali? W weekend wyciągnę IMRC i pod lutownice.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Niestety wracam do tematu...
IMRC przelutowane, wyczyścił, wymoczyłem krokowy i przy okazji przepływomierz. Około dwóch tygodni było super, zdążyłem zapomnieć o problemie. Ale tydzień temu zrobiłem dłuższą trasę. Dojeżdżam do celu, jadę już wolniej i znów po puszczeniu pedału gazu krokowy wariuje. Następnego dnia już nawet na zimnym silniku występował ten efekt. Podczas lutowania IMRC jeździłem bez niego i to samo się działo więc może nie jego wina? |
|
|
|