Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2019, 06:05   #471
ołowiany
ford::advanced

Model: kuga, bmw 530i, stelvio, bmw x5
Silnik: 0,7
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Cytat:
Napisał jaceks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zjeżdża z drogi z pierwszeństwem.
Właśnie nie. On cały czas jest na tej drodze i tak go widzi (powinien widzieć) jadący z podporządkowanej.

ołowiany jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2019, 06:35   #472
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Rozczarowałem się.
Cytat:
Napisał Triam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Znak D-1 "droga z pierwszeństwem, oznacza początek oraz kontynuację" co oznacza, że skrzyżowanie odwołuje ten znak, poza tym, jeżeli nie ma tabliczki z pierwszeństwem łamanym, to droga z pierwszeństwem jest na wprost, a ruch w poprzek tej drogi odbywa się po ustąpieniu ruchu.
Kolego jeśli będziesz tak wybiórczo definiował wykładnię znaków, to nie dojdziemy do ładu.
Znak informacyjny D1 "Droga z pierwszeństwem" stosuje się w celu oznaczenia początku drogi (trasy) w obszarze zabudowanym, na której kierujący ma pierwszeństwo na skrzyżowaniach z innymi drogami aż do miejsca, w którym umieszczony jest znak D-2.
Zatem Panie szanowny pierwszeństwo dotyczy skrzyżowania i nie kończy się przed nim, czy na nim. Dlatego żółty pojazd poruszający się drogą z pierwszeństwem, a zamierzający wykonać manewr zawracania, ustępuje pierwszeństwa tylko pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem z przeciwnego kierunku ruchu.
Cytat:
Napisał Triam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W wersji graficznej natomiast jest pas zieleni, który nie jest objęty w definicji skrzyżowania, więc mamy do czynienia z DWOMA skrzyżowaniami!
Sugerowałem żeby się przespać z tym tematem, ale chyba nie słuchałeś. To jest jedno skrzyżowanie, a nie dwa! Nawet łopatologicznie, obalę Twoją tezę. załóżmy że w nocy spadł śnieg, przykrył białą pierzynką owe pasy zieleni, powierzchnie wyłączone z ruchu, wszelkie linie i kreski. Czyżby opad śniegu spowodował, że z Twoich dwóch skrzyżowań zrobiło się jedno?
Rozwiązanie które forsujesz było by do przyjęcia wyłącznie w sytuacji, gdy na tym skrzyżowaniu, pomiędzy pasami ruchu ustawisz znaki A-7. Wtedy, zgodnie z dyspozycją znaku kierujący ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po jezdni na którą ma zamiar wjechać, a w przypadku zawracania, także tym, którzy pokonują jezdnię na wprost. Tylko w takim przypadku (obecność znaku A-7) kierujący żółtym pojazdem, musiałby ustąpić pierwszeństwa kierującemu autem czerwonym.
Odnośnie takiego właśnie skrzyżowania i problemów wynikających z odmiennej często interpretacji przepisów, Zbigniew Drexler (ekspert z zakresu prawa o ruchu drogowym, autor wielu książek) wypowiedział się tak: "mając na uwadze bezpieczeństwo ruchu – mogę jedynie radzić, aby kierujący zawracający na drodze z pierwszeństwem w pokazanej tu sytuacji, nie korzystał z przysługującego mu formalnie pierwszeństwa i postępował tak, jak regulowała to ustawa z 1983 roku. Niestety obecnie przepis “kłóci się” tu z praktyką. Na pocieszenie mogę przekazać nieoficjalną informację, że resort transportu rozważa przywrócenie poprzedniej regulacji".
Miłego dnia.

Ostatnio edytowane przez hak64 ; 25-03-2019 o 06:38
hak64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2019, 06:47   #473
Triam
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2015

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Screen w załączniku

W tym źródle jest podane tak samo:
Cytat:
Moje źródło wiedzy:
-Stanisław Soboń "Kodeks Drogowy, Komentarz z orzecznictwem NSA, SN i TK", część I, Ustawa o Ruchu Drogowym (700 stron); część II, znaki i sygnały w ruchu drogowym; stan prawny na dzień 1 marca 2012r. (mówiłem, że mam biblioteczkę trochę przestarzałą;
Bump:
Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
łopatologicznie
Painta na kompie masz, to mi to łopatologicznie narysuj, wyznacz granice dróg, tworzące skrzyżowanie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20190325-064617.jpg (12.5 KB, 14 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Triam ; 25-03-2019 o 07:40
Triam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2019, 07:50   #474
ołowiany

Triam, skrzyżowanie nad którym się pochylamy jest częścią drogi z pierwszeństwem.
Stary 25-03-2019, 08:11   #475
no_fear

Imię: Rafał
Model: MK2
Silnik: 2.3 + LPG
Rocznik: `00

Kiedyś codziennie, obecnie raz na kilka dni - jeżdżę jak "żółty".
Od zawsze, wszyscy bez wyjątku ustępują pierwszeństwa "czerwonemu".

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no_fear jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2019, 08:22   #476
ołowiany

Dałeś przykład skrzyżowania z sygnalizacją świetlną...
Cytat:
Napisał no_fear Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od zawsze, wszyscy
To nie jest wyznacznik. Podobnie "wszyscy" nie potrafią się dostosować do przepisów na łamanej drodze z pierwszeństwem - chodzi mi o prawidłowe używanie kierunkowskazów.
Stary 25-03-2019, 09:06   #477
no_fear

Imię: Rafał
Model: MK2
Silnik: 2.3 + LPG
Rocznik: `00

spoko loko
przy wyłączone sygnalizacji sytuacja zawsze wygląda tak samo

Jeżeli radiowozy (nie na bombach) również ustępują "czerwonym" to coś jest na rzeczy...
no_fear jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2019, 09:16   #478
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016

W każdym mieście takich skrzyżowań jest zapewne kilka i sytuacja powinna być jasna a jak widać nie jest.
Tu podobnie u nas na Zdrojach: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ja cały czas myślałem tak, jak interpretuje to @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .

Edit:
Dodam, że w miejscu, od którym pisałem w pierwszym poście, przy skrzyżowaniu Narutowicza, Głowackiego i Królowej Jadwigi, powinni zrobić małe rondo i sprawa by została załatwiona.
Jest to niebezpieczne miejsce, ale nie tylko z tytułu skrzyżowania, po prostu kierowcy tu często potrącają pieszych.

Ostatnio edytowane przez keiw ; 25-03-2019 o 09:20
keiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2019, 10:31   #479
Triam

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
załóżmy że w nocy spadł śnieg
Śnieg to nie wymówka.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 0UydPmF - Kopia (2).jpg (82.6 KB, 14 wyświetleń)
Stary 25-03-2019, 11:24   #480
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Painta na kompie masz, to mi to łopatologicznie narysuj, wyznacz granice dróg, tworzące skrzyżowanie.
Nie. Odwróćmy role. Wskaż granicę gdzie kończy się jedno, a zaczyna drugie skrzyżowanie. Ja widzę jedno, Ty podobno dwa.
A wszystko wzięło początek od Twojej radosnej interpretacji skrzyżowania na podstawie zapisów z definicji drogi.
Przypomnijmy zatem co napisałeś:
Cytat:
3. Definicja, której trzymam się ja:
droga – wydzielony pas terenu składający się z:
- jezdni, (mamy nawet 3 sztuki, wszystkie utwardzone)
- pobocza, (w wersji graficznej nie występuje)
- chodnika, (w wersji graficznej nie występuje)
- drogi dla pieszych (w wersji graficznej nie występuje)
- lub drogi dla rowerów, (nie występuje)
- łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt; (nie występuje)

W wersji graficznej natomiast jest pas zieleni, który nie jest objęty w definicji skrzyżowania, więc mamy do czynienia z DWOMA skrzyżowaniami!
Czy zatem brak, lub wystąpienie jakiegoś elementu, budynku, konstrukcji, obszaru, powoduje że droga, bądź skrzyżowanie przestaje być częścią drogi, albo tworzy dwie drogi, dwa skrzyżowania?
Zamieszczam fragment z Wikipedii:
"W polskim prawie nie zostało precyzyjnie określone czym jest droga dwujezdniowa, dlatego należy rozumieć, że jest to droga o dwóch jezdniach. Skutkiem tego jest problem z interpretacją statusu miejsc, gdzie znajduje się więcej niż dwie jezdnie sąsiadujące ze sobą lub znajdujące się blisko siebie. W Rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie[1] zdefiniowano dwa typy pasa dzielącego:

środkowy pas dzielący – część drogi stanowiąca rozdzielenie jezdni przeznaczonych dla przeciwnych kierunków ruchu
boczny pas dzielący – część drogi stanowiąca rozdzielenie jezdni o różnych funkcjach"
Twoje błędne przeświadczenie o istnieniu tam dwóch odrębnych skrzyżowań wzięło się właśnie z nieuwzględnienia w definicji dogi pasa rozdzielającego jezdnie.

Zasady postowania