![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 16v 146 km
Rocznik: 2001
|
Witam, mam problem z odpaleniem samochodu Mondeo mk3 2.0 benzyna, miałem taką sytuację, że raz mi zgasł i nie mogłem go odpalić przez dobre 15 minut i ostatnią próbą ostatnim tchnieniem akumulatora jeszcze zaskoczył i jeździłem tak normalnie gdzie palił na dyk jakieś dwa dni wczoraj znowu pod domem po postoju jeden dzień znowu nie chce zaskoczyć (Paliwo w baku jest) ale sprawdzałem napięcie na czujnikach i na wszystkich jest jedynie na czujniku położenia wałka rozrządu na wtyczce na zapłonie nic się nie pokazuje tak powinno być czy jednak powinno na zapłonie pokazywać napięcie ok 5v ? Jeżeli powinno pokazywać a nie pokazuje to gdzie najszybciej sprawdzić przyczynę czego nie dostaje prądu bo odwijać całą instalację i szukać to trochę chyba nie dla mnie. Dziękuje z góry za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Wyeliminowałem kilka możliwych przyczyn (tak mi się wydaje) okazało się, że pompa paliwa nie załącza się mimo, że napięcie w kostce jest i pompa gdy ją podłącze na ostro też się załącza i w tym czasie gdy ją podłączyłem na ostro napompowała paliwa do przewodów i auto odpaliło ale gdy skończyło się paliwo w przewodach auto zgasło tylko czemu nie załącza się pompa paliwa mimo że w kostce jest napięcie a sama pompa również działa gdy ją podłączyć na ostro ?? Ktoś coś pomoże, zna się na elektryce ?? Dodam tylko że na kostce od czujnika wałka rozrządu nadal nie ma napięcia tyle, że auto odpaliło gdy miało paliwo bez problemu.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Bo niektóre auta odpalaja nawet na jednym czujniku, czyli wału korbowego.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ale to nawet jeśli to napięcie jakieś tam powinno być na kostce bo w przeciwnym razie nie byłoby sensu żeby ten czujnik tam był gdyby nie pełnił żadnej funkcji ale czy to ma jakikolwiek związek ze tam nie ma prądu z tym ze pompa się nie załącza mimo że tam jest prąd na kostce i pompa mimo wszystko jest w stanie podać paliwo jak się ją podłączy na ostro... dziwi mnie ze nie reaguje po podłączeniu do kostki i nie mogę znaleźć przyczyny.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Bo pompą steruje moduł, taka puszka, chyba pod tylnym siedzeniem jest.
On w odpowiednim momencie włącza pompę, sterując jej pracą. Miałem to samo w Focusie, połączyłem na krótko, i póżniej sprzedałem auto. Ostatnio edytowane przez Jaryska ; 28-03-2019 o 20:33 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Sprawdzalem żarówką i nie świeci na żadnej kombinacji i doszedłem do momentu gdzie dalej tego prądu niby nie ma aż do przekaźnika, sam przekaźnik dobry bo zmieniałem z tym od klaksonu i działa ale to samo jest w miejscu przekaźnika od pompy niby jest prąd a po podlaczeniu żarówki nie świeci tak jak by zanikał ten prąd i nie wiem co dalej robić.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Tak jak pisałem, jak nie znajdziesz tego modułu, to możesz zrobic wersje na stałe zasilanie pompy, pod włączanie od stacyjki, jak kluczykk w pozycji II, to pompa paliwa cały czs pracuje, niezależnie czy pracuje silnik, czy nie.
Moduł jest potrzebny po to, że jak przekręcasz kluczyk na zapłon, pompa podaje paliwo, ale jak silnik sie nie uruchomi, to nawet jak zostawisz kluczyk w pozycji II, to pompa wtedy nie pracuje. Przy połączeniu bezpośrednim, z ominieciem modułu, pracuje. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Rozumiem. Ale gdzie może być ten moduł dokładnie bo jak podnoszę kanapę z tył to jest tylko ta dziura na dojście do wtyczki pompy i reszta to goła blacha ?
Bump: A ten moduł to nie jest czasem w dieslach? Bo ja mam 2.0 benzynę |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Nie mam masy na przekaźniku pompy bo jak podepnę zasilanie w pin przekaźnika pompy a masę do karoserii żarówka się świeci i tak samo jak podepne pod masę od przekaźnika klaksonu tez świeci wiec chyba jednak gubi masę między kompem a puszką z przekaźnikami albo sam komputer siadł dobrze kombinuje?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Musisz mieć po drodze gdzieś moduł, i on własnie steruje masą, jak go nie znajdziesz, to samemu pewnie nie bedziesz w stanie zrobic na krótko, może ktoś sie odezwie, a pompy to są w każdej benzynie, a w dieslach są albo nie, pisze o pompach w zbiorniku, bo aby diesel pracował to pompe ma, ale nie we wszystkich jest w zbiorniku.
|
|
|
|