Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-04-2019, 12:06   #621
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał yataz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
widzisz. Na złość Ci producenci aut robią i sprzedają coraz gorsze auta za coraz więcej pieniędzy.
A barany to kupują Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby nie było, to ironia.
Jak ktoś uważa, że nowe auta są oszukane, wadliwe itp, to zawsze można kupić auta z lat 90-2000. I nie pisze tego że złośliwości, bo sam myślałem nad w124, ale jednak mi przeszło. Min po crash testach no Renault Modus vs Volvo.

Ostatnio edytowane przez potraff ; 20-04-2019 o 12:09
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2019, 13:18   #622
CHARONSKI

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Potraff zgadzam się całkowicie,ale wiesz jak to jest,jak ktoś już kupił,to przecież się nie przyzna do błedu ,tylko będzie zachwalał bardziej niż sprzedawca,i biznez się kręci ,na tym to polega
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2019, 14:50   #623
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Są wyjątki od takiej "automatyki wyparcia" - sam nim jestem, jak kupuje i mi się nie podoba, to nie zmuszam się do satysfakcji na siłę.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2019, 21:01   #624
potraff

Cytat:
Napisał CHARONSKI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak ktoś już kupił,to przecież się nie przyzna do błedu ,tylko będzie zachwalał bardziej niż sprzedawca,i biznez się kręci
A ja zanim coś kupię, to muszę sobie dokładnie ustalić, co to ma być.
Taki mam typ osobowości, bez dokładnych kryteriów, oraz będąc młodszym dałem sobie wcisnąć kilka rzeczy, z których byłem potem niezadowolony.
Z Focusa jestem zadowolony, choć zdaje sobie sprawę, że ma niedoskonałości, bo nie ma auta doskonałego. Ba, widzę, że jak pociągnę za tableta, za drzwi, a dokładnie jakieś plastiki, to one trzeszczą. Wiem, że mam silnik od "kosiarki", że auto jest droższe niż podobnie wyposażony Focus mk3.
Ale ma dla mnie kilka zalet, które były dla mnie ważniejsze. Ba, jeśli mam się przyznać, to żaden z wcześniejszych Focusów mi się nigdy nie podobał. Może z zewnątrz mk2 polift, mk3 polift. Ale środek? Niestety, ukamienujcie mnie, ale...żaden.
Więc kupując nowego Focusa byłem odcięty od jego legendy. A to co się zmieniło, dla większości fanów, na złe, to dla mnie zaleta, czyli nowy kokpit. W końcu nie wchodzi na mnie jak w mk3. Dzięki temu jest więcej miejsca za mną, na tylnej kanapie.
Kupując wiedziałem, że ma belkę (ale nie podoba mi się wprowadzenie jej w tym roku, po cichu), auto mi się spodobało i tak swoim prowadzeniem.
Plus te rzeczy, które podbijają cenę, te wszystkie systemy. Mi nawet start-stop nie przeszkadza, bo ja nie jeżdżę w korkach (tam mnie wkurza).
Ale widzę też wady, tylko jak je sobie zapiszę, to je wpiszę w odpowiedni temat (np świszczenie wiatru z okolic lusterka, uszczelki lewej szyby, przy mocniejszym wietrze).
Stary 20-04-2019, 23:05   #625
pmis
ford::average

Model: Focus
Silnik: Zetec-S 1.6 16V & Ecoboost 1.0
Rocznik: 2004 & 2019

Cytat:
Napisał CHARONSKI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiscie mniejsze ,dodatkowo 3 cylindry,i co za tym idze lżejsze
Cylindrów mniej więc sam blok silnika to pewnie lżejszy. Ale trzeba zwrócić uwagę, że dochodzi turbina to swoje waży.
Tak samo jak elektronika (również ta, której obecności wymaga UE) i okablowanie - to wszystko wbrew pozorom swoje waży.

Zapewniam, że żaden producent nie dokłada kilogramów jeśli nie musi - to wszystko jest koszt.
pmis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2019, 07:19   #626
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8

Cytat:
Napisał playlikeapro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Takie głupie pytanie. Focus z A8 ma apkę do zdalnego odpalania auta żeby np ogrzać wnętrze. Czy wiecie czy działa to też w drugą stronę i w lecie odpali klimę ( logiczne ale czy dla forda )
jeśli tak masz ustawioną funkcję zdalnego odpalania (do zmiany w ustawieniach samochodu na ekranie między zegarami), to włączy klimę.

Co do rzekomych "małych oszczędności" - każdy kilogram się liczy, szczególnie przy pomiarach emisji. M in. z tego względu Mercedes w standardzie oferuje pomniejszony bak, można sobie dopłacić za większy.
Poza tym wydłużenie samochodu wcale nie oznacza, że miejsca pod podłogą jest więcej, inne komponenty (zawieszenie, wydech, zbiornik AdBlue jeśli jest) też muszą się gdzieś mieścić. No i standaryzacja części to kolejne oszczędności w produkcji.

Ostatnio edytowane przez bidżej ; 21-04-2019 o 07:23
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2019, 09:15   #627
Wasabi88
ford::average

Imię: Konrad
Model: Focus ST- Line
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2025

Cytat:
Oczywiscie mniejsze ,dodatkowo 3 cylindry,i co za tym idze lżejsze ,a czy w testach zderzeniowych są lepsze nie wiem,moze ktos ma porownanie.test zderzenowy od mk1 zawsze na 5.
Ps.yataz prosze nie jedź reklamami,jak cos wiesz na temat belki to się wypowiedz(dlaczego ją zmienili)
A,jak wiesz cos na temat testow ,to prosze bardzo,ale nie pisz banjaluk.
Kolego to, ze Focus dostał w 98 albo 99 roku 5 gwiazdek, nie oznacza że dziś dostałby tyle samo.
Wasabi88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2019, 12:50   #628
potraff

Patrz np Punto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-04-2019, 13:18   #629
Shell
ford::beginner

Imię: Krystian
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 150
Rocznik: 2019

Takie pytanie do bardziej obeznanych
Czy ff MK4 w wersji Te+b posiada ford pass connect? I można wsadzić kartę SIM żeby w aucie bylo wifi?? ( Przy odbiorze auta poinformowano mnie, że aktywują to w serwisie ale jeszcze tam nie dotarłem).
Czy aplikacja pokazuje wam ile macie w baku paliwa itp?
2 pytanie zmieniacie olej po 30k km czy lepiej zrobić to po 5k? Bo jednak pojawiają się opiłki?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez Shell ; 21-04-2019 o 13:24
Shell jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2019, 13:55   #630
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Porównywanie ilości gwiazdek ncap jest bez sensu. Przykładowo C-max mk2 dostał w 2010 roku 5 gwiazdek. Ten sam model po liftingu w 2017 juz tylko 3 gwiazdki. I dokładnie tak samo bylo z Focusem mk3.
Inna kwestia, ze teraz gwiazdki dostaje się za wyposażenie zwiększające bezpieczeństwo niezależnie od samego crash testu.
Wedlug aktualnych wymogów foka mk1, pewnie i mk2, nie dostałaby żadnej gwiazdki.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mk4

Zasady postowania