Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-05-2019, 20:56   #61
piter31
ford::amateur

Imię: Piotrek
Model: Focus
Silnik: 1.5, 150KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem to samo. Podciągnij ją 3 razy przytrzymując przycisk przez cały czas.
U mnie to się stało przy -15 na autostradzie...
Też miałem to samo. Powtórzyło się kilka razy.
Serwis stwierdził, że prowadnica zabrudzona - coś czyścili.

piter31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2019, 13:13   #62
mdmowski
ford::advanced

Imię: Maciej
Model: Focus MK4 Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM
Rocznik: 2019

Kolejny spadek przewodu przy turbinie. Na kolejnej trasie przy 6000 km przebiegu. Ewidentnie nie lubi dłuższych tras z wyższymi prędkościami.
Teraz dodatkowo się trochę popsuł (lekko naderwał), był bardzo mocno złapany. Assitance mobilny dał radę na szybko jeszcze go jakoś złapać obejmą i działa.
We czwartek kolejna wizyta w ASO, póki co nie chcą mi zastosować niczego innego jak oryginalny.
Zastanawiam się nad kupnem takiego wężyka i wożeniem w trasie, aby samemu sobie to poprawiać, gdy się popsuje.

Cytat:
Napisał kacper69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak to jest, że masz tylko wersję 18201?
SYNC jest już w wersji 18405a
Wtedy akurat jeszcze zdążyłem ściągnąć wcześniejszą wersję.

Ostatnio edytowane przez mdmowski ; 06-05-2019 o 13:32
mdmowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2019, 18:12   #63
CHARONSKI
ford::advanced

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Amatorzy z aso nie dadzą rady ,to ich przerasta,kup ,zamontuj,zrób zdjęcie ,poobserwuj,i napisz jaka skuteczność
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2019, 18:30   #64
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8

Cytat:
Napisał mdmowski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
We czwartek kolejna wizyta w ASO, póki co nie chcą mi zastosować niczego innego jak oryginalny.
powiedz im w takim razie, żeby spróbowali go założyć bez naciągania plastikowej rury idącej z turbosprężarki - przecież ten wąż jest wtedy za krótki, żeby opaski mogły wejść za kołnierze na króćcach i zablokować na nich wąż...
U mnie wąż docięty chyba z Transita dłuższy o 2cm póki co chyba rozwiązał problem.

Tymczasem jutro auto idzie do ASO na disgnostykę skrzyni. Aktualny przebieg 15900, w czasie jazdy po solidnym rozgrzaniu skrzyni oprócz tego szarpania przy redukcji coraz częściej czuć, że skrzynia jest i coś robi, nie działa idealnie płynnie (a powinna), przy przyspieszaniu i zwalnianiu, ale też przy przerzucaniu biegów między R i D słychać wyraźne stukanie i szarpanie. Dramat.

Ostatnio edytowane przez bidżej ; 06-05-2019 o 18:42
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2019, 16:26   #65
TomekB

Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.5 Ecoboost
Angry Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a czy ktoś z manualem w 1,5 EcoBoost ma jakieś problemy ? śledzę wątek i na razie chyba tylko automat doskwiera ?
Witam,
1.5 EB Titanium Business HB po odbiorze zauważyłem, że nie działa elektryczna regulacja podpory lędźwiowej u pasażera. Naprawili w ASO, przecięty rzekomo przez maszynę jeden kabelek na kostce. Poza tą akcją reszta ok, auto bardzo dobrze wyciszone, silnik 1.5 o wiele lepiej pracuje niż 1.0, nie " terkocze", nie ma turbo dziury i naprawdę nieźle się zbiera.

Ostatnio edytowane przez TomekB ; 07-05-2019 o 21:08
TomekB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2019, 23:26   #66
jay1234

Silnik: 1.5
Rocznik: 2019

Witam,

U mnie również zdarzyła się sytuacja z czujnikami (dźwięk tylko z przodu "mono" zamiast standardowego "stereo"). Póki co problem wystąpił około 3-4 razy. Wydaje mi się, że zawsze przy podłączonym telefonie przez Android Auto ale to jeszcze muszę potwierdzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z innych "wad". Zauważyłem, że przy szybkich ruchach kierownicy przy parkowaniu słychać "szuranie". Nie jest to szuranie opon o podłoże tylko bardziej coś przy kierownicy lub kolumnie kierowniczej. Zgłosiłem się do ASO i mechanik stwierdził że wszystko jest ok. Jako, że mnie to nie przekonywało (nigdy się z czymś takim nie spotkałem w innych samochodach) sprawdziliśmy Focusa który był na stanie salonu i... to samo. Czy Wy też tak macie?
jay1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2019, 00:57   #67
Rogrin
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5 150 KM

Cytat:
Napisał jay1234 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
Z innych "wad". Zauważyłem, że przy szybkich ruchach kierownicy przy parkowaniu słychać "szuranie". Nie jest to szuranie opon o podłoże tylko bardziej coś przy kierownicy lub kolumnie kierowniczej. Zgłosiłem się do ASO i mechanik stwierdził że wszystko jest ok. Jako, że mnie to nie przekonywało (nigdy się z czymś takim nie spotkałem w innych samochodach) sprawdziliśmy Focusa który był na stanie salonu i... to samo. Czy Wy też tak macie?
Też ostatnio zauważyłem to szuranie przy kierownicy. U mnie jeszcze od nowości skrzypi pedał sprzęgła i trzeszczy podpórka pod buta. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rogrin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2019, 08:20   #68
bidżej

Cytat:
Napisał jay1234 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprawdziliśmy Focusa który był na stanie salonu i... to samo. Czy Wy też tak macie?
to samo. Jedna rzecz to styki ślizgowe na kierownicy, a u mnie jeszcze przy szerokich oponach czuć jakieś kiepskie wysterowanie wspomagania, bo kierownica nie kręci się gładko w okolicach położenia środkowego.

Generalnie w porównaniu do Kii, którą też mam i z którą nie ma żadnych problemów, ten Focus to jest coraz gorszy żart.
Stary 08-05-2019, 08:45   #69
skucha87
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Foucs: MK2 Sedan/MK4 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 136KM, 1.5EB 150KM
Rocznik: 2007/2019

Cytat:
Nic takiego nie zauważyłem, ale postaram się dzisiaj zwrócić uwagę.

Zrobiłem jak dotąd 1,2k km (w sumie niewiele), ale mam kilka spostrzeżeń:

1. silnik:
-po uruchomieniu, póki auta się nie zagrzeje słyszę wyraźny, metaliczny dźwięk;
-czuć niewielkie wibracje na budzie, po zagrzaniu ustają.
-nie wiem czy ten typ tak, ale dźwięk silnika ma lekki pogłos jakby piszącego paska klinowego (nie wiem jak to określić, może wrzucę filmik później)
2. Audio (sync 2.5):
-często się zawiesza: po uruchomieniu silnika czasem na wyświetlaczu (przez ok minutę) pokazuje się tylko znaczek forda
-czasem muzyka nie gra z głośników mimo wyboru źródeł (fm, bluetooth) i próbie wyłączenia/włączenia audio. Należy zgasić i uruchomić ponownie auto;
-AA: tutaj temat rzeka (ale raczej wina AA niż audio): czarny ekran na mapach googla, lekkie szturchnięcie kabla rozłącza AA (tel wożę w uchwycie), spotify nie gra z głośników samochodowych po skończonej rozmowie telefonicznej tylko z wbudowanych w telefonie (należy ponownie wypiąć/wpiąć kabel do telefonu)
3. może nie tyle wada co irytująca rzecz: komputer nie pamięta ustawień trybu jazdy, nie da się na stałe wyłączyć auto SS
4. czujniki parkowania: mam czasem dobre 40-50 cm od przeszkody, a ten piszczy, że zaraz p***lne w coś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
5. podwójna podłoga w kombi - niby ma to swoje plusy, ale w porównaniu do mojej starej foki (sedan mk2) mam wrażenie, że ten bagażnik jest dużo mniejszy
6. rysujące się lusterka - przetarłem je tylko szmatką, a już pokazały się rysy

Generalnie mimo powyższych 'żali' nie żałuję wydanej kasy.
skucha87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2019, 08:49   #70
bidżej

Cytat:
Napisał skucha87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
6. rysujące się lusterka - przetarłem je tylko szmatką, a już pokazały się rysy
o tym zapomniałem wspomnieć - nigdy nie dotykałem lusterek skrobaczką, były tylko przecierane ściereczką z mikrofibry, z wody, żeby nie zaschła i nie zostawiła białych plam. I też są skurczybyki calutkie w drobnych rysach.
Odpowiedz

Zasady postowania