Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-05-2019, 20:18   #1
Janush
ford::average

Imię: Janusz
Model: MKII
Silnik: 1,8 tdci 115km duratorq
Rocznik: 2005
Domyślnie 1.8 tdci pracuje jakby na 3 cylindrach

Witam, silnik na biegu jałowym pracuje jakby na 3 cylindrach, podczas normalnej jazdy wszystko jest jak należy, odpala normalnie na zimnym i ciepłym silniku. Po odpaleniu pracuje też normalnie ale po chwili zaczyna chodzić jakby na trzech cylindrach.Obroty nie falują.Zauważyłem, że podczas tej złej pracy silnika w momencie wylączenia klimy coś stuknie dosyć glośno. Rownież zauważyłem,że gdy silnik źle pracuje skręcenie kierownicą maksymalnie w prawo lub lewo powoduje jakby powrót do normalności.Dzieje się to tylko na biegu jałowym, nieraz na krzyżówkach mogę stać spokojnie i nic się nie dzieje, a nieraz jest jak opisałem. Czy jeżeli byłyby to wtryski to nie pracowałby tak non stop?Proszę o porady.

Janush jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2019, 12:46   #2
gencuch
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: TDCI (115KM)
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 1.8 tdci pracuje jakby na 3 cylindrach

Dołączę się do pytania, u mnie jest to samo, przestudiowałem nie jedno forum i nie udało mi się zdiagnozować usterki, poniżej opisze moje spostrzeżenia co do występujących objawów i to co wyczytałem w innych tematach dotyczących podobnych problemów.

Podsumowując:
1.Problem występuje przy nagrzanym silniku
2."Telepie" budą podczas postoju na biegu jałowym
3.Wciśnięcie sprzęgła sprawia, że problem znika, praca silnika stabilizuje się
4.Błędy sprawdzałem tylko za pomocą ELM327 i aplikacji "Car Scanner" - nie wykrywa żadnych
5.Nie odczuwam utraty mocy
6.Spalanie mieści się w normie

Co może być przyczyną? Tego jeszcze nie wiem, jedni mówią, że koło dwumasowe, inni że poduszka skrzyni biegów, jeszcze inni, że wtryski. W jednym z tematów ktoś napisał, że pomogła aktualizacja sterownika PCM, tutaj zacytuję kolegę Tyler04:
"Jestem już ponad tydzień po wizycie u mechanika i mogę chyba już stwierdzić, co było przyczyną opisywanych problemów.
Otóż należało zaktualizować sterownik w PCM, odpowiedzialny za, i tu cytat z wydruku - "Stabilność biegu jałowego rozgrzanego silnika". Gdyby kogoś zainteresowało, nazwa pliku - 63ID2F5MH42.
Mechanik wytłumaczył mi to tak, że Ford programował PCM nie zważając na zużycie podzespołów, innymi słowy, sterował silnikiem tak, jakby był on zupełnie nowy. Podobno było to bardzo powszechne zjawisko w silnikach benzynowych i możliwe, że była przeprowadzana z tego tytułu jakaś akcja serwisowa. W każdym razie mój Focus domagał się aktualizacji."

Co do klimatyzacji i stuknięcia to też tak mam, ale wydawało mi się, że to normalne załączenie sprzęgła kompresora klimatyzacji, proszę kolegów o odniesienie się także do tego.

Pozdrawiam
gencuch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania