Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-06-2019, 08:06   #441
dzwiedziu
ford::professional

Imię: Adrian
Model: kuga mk3
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Dołożenie kamery cofania do Sync2

Ta co kupiłeś jest z polifta, a Ty dalej swoje.
Poniżej obraz podłączony do monitorka:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20190529_183007.jpg (83.2 KB, 127 wyświetleń)

dzwiedziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2019, 08:16   #442
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

A mozna bylo kupic ramke rejestracji za 50zl z kamerą i działalo by dokladnie tak samo.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2019, 10:05   #443
Andrzej_K

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał dzwiedziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta co kupiłeś jest z polifta, a Ty dalej swoje.
(...)
OK, to już nieistotne jaka jest tylko dlaczego nie ma tych stałych linii skoro ma je generować kamera, a nie BCM.

Cytat:
Napisał Filon69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)
W przed lifcie linie do obrazu dodaje moduł kamery (nie żaden BCM). BCM (niezależnie czy przed czy po lifcie) tylko wysyła sygnał w którą stronę linie mają się wyginać przy skręcie, wysyła rozkaz "powiększ obraz" (lupka) oraz integruje czujniki parkowania z kamerą (na obrazie się pojawiają "kwadraty" przy zbliżaniu do przeszkody)

Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mozna bylo kupic ramke rejestracji za 50zl z kamerą i działalo by dokladnie tak samo.
Można było. Miałem taką w MK2 ale z przodu - pomocna żonie przy dojeżdżaniu do innego samochodu lub ściany.

Linie nie są w tej chwili problemem. Problemem jest "dziwne" zachowywanie się obrazu z kamery:

1. Włączony zapłon/wrzucony wsteczny/zaciągnięty ręczny - jest obraz bez lupki i samochodzika/czujników. Wyłączam wsteczny obraz znika.
2. Uruchomiony silnik/wrzucony wsteczny/zaciągnięty ręczny - jest obraz z lupką i "samochodzikiem/czujkami" Wyłączam wsteczny obraz znika.

A gdy:
1. Włączony zapłon/wrzucony wsteczny/bez ręcznego - po wyłączeniu wstecznego obraz nie znika.
2. Uruchomiony silnik/wrzucony wsteczny/bez ręcznego - jest obraz z lupką i "samochodzikiem/czujkami" Wyłączam wsteczny obraz zostaje znika tylko lupka i samochodzik/czujniki.

Stojąc na skrzyżowaniu wrzuciłem wsteczny - wyświetlił się obraz z kamery + samochodzik/czujniki. Wrzuciłem na luz - samochodzik/czujniki zniknęły, obraz został - zaciągnąłem ręczny i obraz z kamery zniknął z ekranu.

Wyłączenie wstecznego nie wyłącza obrazu z kamery, a robi to zaciągnięcie hamulca ręcznego. Jazda do przodu też nic nie zmienia. Ot dziwo.

Ostatnio edytowane przez Andrzej_K ; 04-06-2019 o 07:07
Andrzej_K jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2019, 14:53   #444
CaSHia
ford::beginner

Imię: Kasia
Model: Focus, C-Max 2
Silnik: 2 x 1.5 EcoBoost 150KM
Rocznik: 2017, 2015

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Mam kamerkę i Sync3 i u mnie to wygląda tak:
- ręczny - obraz znika
- zwłokę czasową (tak by kamerka nie wyłączała się od razu jak zaczynam jechać do przodu) - mam włączoną w ustawieniach w Sync3,
- jak auto stoi, a był wcześniej wsteczny to obraz zostaje aż do ruszenia + zwłoka lub użycie ręcznego
CaSHia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2019, 15:17   #445
Janisek
ford::average

Imię: Janusz
Model: Mondeo FL Kombi
Silnik: 1.5 165 KM
Rocznik: 2019

Jeśli ręczny jest zaciągnięty to obraz z kamery nie pojawi się po włączeniu wstecznego ?
Janisek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2019, 17:56   #446
Andrzej_K

Cytat:
Napisał CaSHia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam kamerkę i Sync3
Mam SYNC 2

Cytat:
Napisał CaSHia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i u mnie to wygląda tak:
- ręczny - obraz znika
U mnie też znika, a gdy na ręcznym włączę wsteczny to obraz pokazuje się i gdy wyrzucę na luz lub inny bieg obraz też znika.

Cytat:
- zwłokę czasową (tak by kamerka nie wyłączała się od razu jak zaczynam jechać do przodu) - mam włączoną w ustawieniach w Sync3,
Nic nie wiem o zwłoce czasowej. Nie wiem też czy można ją ustawić/wyłączyć w SYNC 2. Nie jechałem długo z obrazem kamery bo od razu krew mnie zalała i stanąłem i wyłączyłem silnik. Ponownie uruchomiłem i pojechałem dalej.

Cytat:
- jak auto stoi, a był wcześniej wsteczny to obraz zostaje aż do ruszenia + zwłoka lub użycie ręcznego
Nie wiem jak u mnie bo jak wyżej napisałem jechałem do przodu tylko kawałek. Muszę to wypróbować.

Cytat:
Napisał Janisek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli ręczny jest zaciągnięty to obraz z kamery nie pojawi się po włączeniu wstecznego ?
Pojawia się i to tak jak ja bym chciał - włączam wsteczny = jest obraz, wyłączam wsteczny = brak obrazu.
Stary 03-06-2019, 20:31   #447
CaSHia
ford::beginner

Imię: Kasia
Model: Focus, C-Max 2
Silnik: 2 x 1.5 EcoBoost 150KM
Rocznik: 2017, 2015

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak jest wsteczny i ręczny - jest obraz z kamerki. Dopiero jak jest luz i wtedy zaciągnę ręczny obraz od razu znika z kamerki.
Mi się przydaje dłuższy podgląd - wtedy np. po wyjeździe z miejsca parkingowego widzę jeszcze przez chwilę sytuację z tyłu auta - czy nikt mnie nie próbuje wyprzedzić, nie mogąc poczekać tych kilku sekund nim w rzucę pierwszy bieg i odjadę...

Ostatnio edytowane przez CaSHia ; 03-06-2019 o 20:34
CaSHia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2019, 06:45   #448
Andrzej_K

Cytat:
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak jest wsteczny i ręczny - jest obraz z kamerki. Dopiero jak jest luz i wtedy zaciągnę ręczny obraz od razu znika z kamerki.
(...).
U mnie jest tak samo tylko nie wiem czy w czasie jazdy do przodu obraz zniknie - po jakim czasie i czy w ogóle. Mogę dopiero jutro to sprawdzić. Nikt w tym wątku nie wspominał o tej zwłoce wyłączenia obrazu z kamery.

Ostatnio edytowane przez Andrzej_K ; 04-06-2019 o 06:48
Andrzej_K jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2019, 10:03   #449
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Ja mam zwłokę czasową, ale to Focus MK3 z przed lifta i z BT+VC+USB (nie Sync).
Wciskam wsteczny, włącza się kamera. Zrzucę na luz, po jakimś czasie kamera wyłączy się sama.
Jeśli będę parkował, to mam wciąż wizualizację czujników z przodu (na ekranie pokazującym wciąż widok z tylnej kamery) mimo poruszania się do przodu.
Jeśli przekroczę pewien próg prędkości (chyba 10km/h) przy jeździe do przodu, obraz kamery znika oraz wyłaczają się czujniki parkowania.
Oryginalne wyposażenie, czujniki przód/tył + kamera + asystent parkowania.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2019, 11:23   #450
lukaszooo

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Edmun oni dyskutują o lifcie a tam jest to inaczej rozwiazane.
Wrzucasz wsteczny i pokazuje sie obraz, jest on nadrzedny i przykrywa wszystko, po ok sekundzie pokazuje sie lupa i wizualizacja czujników. Wyjmujesz wsteczny i kamera ginie.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania