Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-07-2019, 14:22   #51
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Bezpieczeńśtwo w ruchu drogowym - wydzielona dyskusja

Czytam ten temat i ręce mi opadły.
Jak można nie wiedzieć, że przed zieloną strzałką trzeba się zatrzymać?

W naszym kraju problemem nie są bezsensownie postawione znaki, progi zwalniające czy zwężenia. Problemem jest statystyczny Mistrz Kierownicy, który NIE POTRAFI przestrzegać przepisów, bo wg niego są one bez sensu. Mistrz Kierownicy sam decyduje, co ma sens i czego będzie przestrzegał. STOP? A po co, przecież widać, że nic nie jedzie. Ograniczenie do 50? Bez sensu, przecież jest pusto - pojadę 100. Zielona strzałka? Phi! Odległość na autostradzie? A po co, przecież Mistrz Kierownicy doskonale kontroluje sytuację, zdąży wyhamować. Przykłady można mnożyć w nieskończoność. To jest dramat. Przepisy regulują nieco życie społeczne, ale Mistrza Kierownicy to nie interesuje, bo on jest w końcu sam na drodze i ma kompletnie w dupie innych uczestników ruchu. To jest problem w naszym kraju, a nie progi zwalniające na osiedlach, gdzie mieszkają ludzie i chcą bezpiecznie wyjść z domu.

Może czasem warto się zastanowić i zrozumieć szerszą perspektywę pewnych działań, a nie widzieć tylko czubek własnego nosa. Ktoś w tym temacie wrzucił zwężenia na ulicy w Krakowie. To nie jest bezsensowny wymysł urzędnika, tylko ludzie tam jeździli jak wulgaryzm, przez co mieszkańcy domów przy tej ulicy nie mogli by normalnie wyjechać ze swoich posesji. Nie mówiąc już, że strach iść chodnikiem jak debil jeden z drugim musi cisnąć ile wlezie.

U mnie koło osiedla jest droga z ograniczeniem 40 km/h. Co chwila przejście dla pieszych, z jednej strony stoją też zaparkowane samochody. Dosłownie _WIĘKSZOŚĆ_ nie przestrzega tego ograniczenia. Jak ja tam jadę przepisowo, to ZAWSZE ktoś mi siądzie momentalnie na zderzaku. Nawet raz ktoś mnie strąbił. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Droga nagle rozchodzi się na dwa pasy - do jazdy prosto i w prawo. Ja skręcam w prawo, momentalnie jestem wyprzedzany - zaraz przed przejściem dla pieszych, a jakże by inaczej... Bo Mistrzowie Kierownicy kontrolują sytuacje, szczególnie wtedy jak parę razy ktoś by przy mnie potrącił pieszego, bo mu ustąpiłem. Ale wielki Mistrz po lewej musiał cisnąć i wyprzedzać.
Czy to ograniczenie tam ma sens? TAK, bo:
1) Co chwile jest przejście dla pieszych i trzeba zwolnić i tak jak ktoś idzie
2) Są zaparkowane samochody przy ulicy, ktoś może stamtąd wyjeżdżać
3) Zza samochodu może wybiec dziecko. Wtedy to nie będzie wina kierowcy, ale co to ma za znaczenie gdy dojdzie do tragedii?

Mam nadzieję, że dożyję czasów, kiedy w naszym kraju podniosą mandaty. Najlepiej na minimum czterocyfrowe.

Najgorsze jest to, że w mniemaniu Mistrzów Kierownicy, to ten gość, który jedzie przepisowo, zatrzymuje się na strzałce i STOP-ie, jest wulgaryzm. Otóż nie, jest dokładnie odwrotnie...

A i jeszcze jedno - prawo powinno być proste. Dlatego jest zapisane w prosty sposób: PRZED ZIELONĄ STRZAŁKĄ TRZEBA SIĘ ZATRZYMAĆ. Dla osób o słabej wyobraźni śpieszę z wyjaśnieniem, skąd się wziął obowiązek zatrzymania przed strzałką. Za naszym czerwonym sygnalizatorem (ze strzałką) często jest przejście dla pieszych, którzy mają zielone. Zatrzymujemy się po to, aby rozejrzeć się, czy na pasach nikogo nie ma. Przy drogach o kilku pasach ruchu, większy pojazd (np. autobus) może zasłonić przejście i wtedy zatrzymanie się to jedyny sposób, aby upewnić się, że na przejściu nikogo nie ma.
Mistrz Kierownicy zapewne zawsze wie (a jakże by inaczej?), czy na przejściu ktoś jest i czy może jechać. Jasne, czasem zielona strzałka bywa kompletnie bezkolizyjna. Zatem Mistrzowie Kierownicy - możecie składać swoje propozycje definicji przepisów - kiedy można, kiedy nie można. Przy podatkach każdy marudzi, że przepisy są skomplikowane. A przy przepisach drogowych wszyscy marudzą, że są bez sensu. Ale są proste. Coś za coś.

Nie oznacza to, że wszystkie ograniczenia/oznakowania są uzasadnione. Ale niestety, w większości to odpowiedź na "odpowiedzialną" i "bezpieczną" jazdę Mistrzów Kierownicy.

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 08-07-2019 o 22:52 Powód: Emocje emocjami ale za dalsze bluzgi będą nagrody.
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2019, 14:31   #52
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018

No to zerknij sobie tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Debil z drugiej ciężarówki po zdarzeniu twierdził, że Citroen wjechał w tył ciężarowego , a on z uwagi na dynamikę sytuacji już nie wyhamował i poprawił. Na szczęście dla wyjaśnienia sprawy znalazł się zapis monitoringu. Niestety trzem osobom odebrał życie w tym dziecku. Czy pisał sms-a , czy oglądał TV, a może gmerał miedzy nogami nie wiadomo. Dosłownie chwilę przed jest fotoradar / do 50 km/h / zakręt , wcześniej mostek i wyjazd z Myszyńca. Teraz tylko palące się znicze pozostały co widziałem kilka dni temu.
Stary 07-07-2019, 15:32   #53
mskgs

No i? Tragedia, ciężko to skomentować. Chyba w ogóle nie próbował hamować...
Stary 07-07-2019, 15:45   #54
Hansolo

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba w ogóle nie próbował hamować...
Zero reakcji, zero . Jedynie zdobył sie na kłamstwo. Aktualnie tymczasowo aresztowany. Pisanie sms-ów, przeglądanie czegoś w telefonie i sporo innych rzeczy zamiast wulgaryzm gały na drogę. Masa wymóżdżonych nieodpowiedzialnych troglodytów . Ostatnio jechałem do DE autokarem i w trakcie wyprzedzania, a siedziałem na górnym pietrze widziałem jak typ w laptopie film oglądał prowadząc ciągnik siodłowy z naczepą. Blachy na naczepie i ciągniku polskie. Siur w wieku około 40 lat, a jakże , król, pogromca asfaltu.

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 08-07-2019 o 22:53 Powód: Emocje emocjami ale za kolejne bluzgi będą nagrody.
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2019, 08:50   #55
mariotd
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk4 Liftback
Silnik: 1.6 Ti-VCT (88 kW / 120 HP) + LPG BRC
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytam ten temat i ręce mi opadły.
Jak można nie wiedzieć, że przed zieloną strzałką trzeba się zatrzymać?
(...)
Z Krakowa jesteś, to powinieneś kojarzyć miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Skrzyżowanie z wjazdem na Bora Komorowskiego od strony Okulickiego - aby jechać w stronę skrzyżowania na Wiślickiej należy zatrzymać się na strzałce. Zatrzymywałem się za każdym razem (nawet jak było pusto, a widoczność jest tam zawsze b. dobra) do momentu, jak stojąc (po zatrzymaniu przy strzałce i wręcz na 1 sek przed ruszeniem) przed przejściem wjechał we mnie z pełnym impetem zestaw 40 ton. Gdyby ktoś był w tym momencie na przejściu zostałby rozjechany przez mój samochód, który wręcz wystrzelił do przodu, a na koniec poprawiony ciągnikiem. Generalnie "duży" zatrzymał się sporo za przejściem. Gdyby ktoś siedział u mnie z tyłu w aucie... nie wyobrażam sobie tego nawet.

Tłumaczenie kierowcy? "PRZECIEŻ MIAŁEŚ ZIELONE, MOGŁEŚ JECHAĆ. NAWET NIE HAMOWAŁEM". Czy jechał 50km/h? Wątpię, panu bardzo się spieszyło... Oczywiście u niego lekko pęknięty zderzak, policja spisała jego dane i puściła dalej.

Od tamtego momentu jak jedzie za mną coś większego niż osobówka to nigdy się nie zatrzymuję na tej strzałce, o ile nie ma pieszych na przejściu. To jest po prostu strach. A czasem nawet osobówki się boję, widząc jak mi siedzi na dupie i nawet nie zwalnia przed sygnalizacją.

Choć z drugiej strony są takie strzałki, gdzie powinno się je bezwzględnie usunąć - wyjazd z Krokusa (pomiędzy Krokusem a Obi) - wieczna strzałka w lewo jak jest możliwość jazdy, bez zielonego światła. Rozumiem, że jest tam przejście dla pieszych, ale to wystarczy dać po prostu zielone światło, kolizyjne. Przecież to jest kompletny absurd.
mariotd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2019, 09:59   #56
mskgs

Znam to miejsce, często jeżdżę w tamtych okolicach.
Cóż, współczuję. Dobrze, że nic złego się nie stało. Osobiście po takiej sytuacji poszedłbym od razu do prawnika i spytał o możliwość złożenia jakiegoś pozwu przeciwko temu kierowcy - być może "coś by się znalazło".
Mimo wszystko, łamanie przepisów przez innych to nie powód, żeby samemu je łamać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zabrzmi to nieco brutalnie, ale takie jest życie. To nie Twoja wina, że gość jest idiotą. Jak mówiłeś, mógł być tam pieszy i wtedy też byś się zatrzymał - a gość by miał kogoś na sumieniu. Równie dobrze możesz trafić na człowieka wyprzedzającego na trzeciego i mieć czołówkę, iść chodnikiem i zostać zmiażdżonym przez gościa, który gna i wypadnie z drogi... albo być jak ten Citroen z kilku postów wyżej. Nie bardzo mamy wpływ na to. Zdrowie jest najważniejsze i na pewno lepiej złamać przepisy, niż je stracić. Ale nie trafia do mnie argumentacja "nie zatrzymuję się żeby nikt we mnie nie wjechał". Równie dobrze można przejeżdżać na "wczesnym" czerwonym, bo to też częsty przypadek, że ktoś komuś wjeżdża w cztery litery. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-07-2019, 10:52   #57
mariotd

Cytat:
Znam to miejsce, często jeżdżę w tamtych okolicach.
Cóż, współczuję. Dobrze, że nic złego się nie stało. Osobiście po takiej sytuacji poszedłbym od razu do prawnika i spytał o możliwość złożenia jakiegoś pozwu przeciwko temu kierowcy - być może "coś by się znalazło".
Mimo wszystko, łamanie przepisów przez innych to nie powód, żeby samemu je łamać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zabrzmi to nieco brutalnie, ale takie jest życie. To nie Twoja wina, że gość jest idiotą. Jak mówiłeś, mógł być tam pieszy i wtedy też byś się zatrzymał - a gość by miał kogoś na sumieniu. Równie dobrze możesz trafić na człowieka wyprzedzającego na trzeciego i mieć czołówkę, iść chodnikiem i zostać zmiażdżonym przez gościa, który gna i wypadnie z drogi... albo być jak ten Citroen z kilku postów wyżej. Nie bardzo mamy wpływ na to. Zdrowie jest najważniejsze i na pewno lepiej złamać przepisy, niż je stracić. Ale nie trafia do mnie argumentacja "nie zatrzymuję się żeby nikt we mnie nie wjechał". Równie dobrze można przejeżdżać na "wczesnym" czerwonym, bo to też częsty przypadek, że ktoś komuś wjeżdża w cztery litery. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgadzam się z Tobą, że to nie jest żadna wymówka. Staram się przełamać w sobie obawę przed ponownym zdarzeniem, ale po prostu jak widzę we wstecznym lusterku samochód ciężarowy w tym miejscu na skrzyżowaniu to aż czuję impakt uderzenia, huk, dźwięk gniecionej blachy i pękających szyb. Nie wiem czy przeżyłeś kiedyś coś podobnego, póki nie poczułem tego na własnej skórze to nie wiedziałem o czym jest mowa.

Sprawa nic by nie dała - ubezpieczyciel PZU, tak mnie skroił na szkodzie całkowitej, a kilka firm do których zwróciłem się z prośbą o pomoc rozłożyło ręce (od małych lokalnych po większych graczy).

Aby trochę się przełamać zacząłem oglądać na YT "polskie drogi" oraz "stop cham", co tam ludzie odjaniepawlają... jest kwintesencją Twoich słów - nigdy nie wiadomo, kiedy trafi na Ciebie, bez Twojej winy, wiedzy, świadomości.
Stary 09-07-2019, 11:11   #58
Hansolo

Cytat:
Napisał mariotd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawa nic by nie dała
Napiszę brutalnie. Powinieneś krzyczeć, że boli cię szyja i masz problemy z jej obracaniem. Wezwano by pogotowie i miałbyś założony kołnierz Schantza. Z punktu, czynności już na skrzyżowaniu prowadzone byłyby w kierunku wypadku drogowego art 177par 1 kk dokumentacja fotograficzna, szkic miejsca zdarzenia, samochody na parking strzeżony do badań przez biegłego . Skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa jest "niewidzialne " w RTG, USG, RM , a tylko stwierdzane przez lekarza na podstawie objawów o jakich mówi i na jakie " cierpi" pacjent. Biegły lekarz powołany przez w tym przypadku Policję , stwierdził by obrażenia naruszające czynności narządów ciała na okres powyżej dni 7 / nie mylić ze zwolnieniem lekarskim/ , a to wyczerpuje znamiona czynu z art 177 par 1 kk. Pojechałbyś z kutafonem po całości, a odszkodowanie za " ciało " też by było. Tylko, że nie każdy wie jak na miejscu zadziałać. Mi jest łatwiej , 8 lat prowadziłem wypadki drogowe, a teraz robię dokumentacje fotograficzną i szkice no i inne szmery bajery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-07-2019, 11:39   #59
mariotd

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napiszę brutalnie. Powinieneś krzyczeć, że boli cię szyja i masz problemy z jej obracaniem. Wezwano by pogotowie i miałbyś założony kołnierz Schantza. Z punktu, czynności już na skrzyżowaniu prowadzone byłyby w kierunku wypadku drogowego art 177par 1 kk dokumentacja fotograficzna, szkic miejsca zdarzenia, samochody na parking strzeżony do badań przez biegłego . Skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa jest "niewidzialne " w RTG, USG, RM , a tylko stwierdzane przez lekarza na podstawie objawów o jakich mówi i na jakie " cierpi" pacjent. Biegły lekarz powołany przez w tym przypadku Policję , stwierdził by obrażenia naruszające czynności narządów ciała na okres powyżej dni 7 / nie mylić ze zwolnieniem lekarskim/ , a to wyczerpuje znamiona czynu z art 177 par 1 kk. Pojechałbyś z kutafonem po całości, a odszkodowanie za " ciało " też by było. Tylko, że nie każdy wie jak na miejscu zadziałać. Mi jest łatwiej , 8 lat prowadziłem wypadki drogowe, a teraz robię dokumentacje fotograficzną i szkice no i inne szmery bajery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgadza się, tak trzeba było zrobić. Ale niestety na miejscu okazało się, że osoba z którą jechałem musiała iść na wizytę do lekarza.. choć też przekonywałem do pogotowia, ale cóż. Na tamten czas musiało tak się to skończyć. Sam następnego dnia wylądowałem na SOR z miękkim kołnierzykiem, ale jakoś wszystko się zaczęło potem inaczej układać, wizyty u neurologa, niby "rehabilitacja" i dupa.

Następnym razem nie odpuszczę, chociażby dla zasady.
Stary 09-07-2019, 11:47   #60
Hansolo

Cytat:
Napisał mariotd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Następnym razem nie odpuszczę, chociażby dla zasady.
Oby nigdy nie było potrzeby, NIGDY !!!!!

Zasady postowania