![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
witajcie, mam mały problem z dławieniem przy pierwszym uruchomieniu jak silnik jest zimny. W okolicy 1000-1200 obrotów na 1 biegu jak delikatnie dodaję gazu to zaczyna poszarpywać, czasami też na 2 biegu.
Problem nie zawsze występuje. Jak auto jest rozgrzane i np uruchomię po krótkim postoju to, się nie dławi. Przy mocnym dodaniu gazu się również nie dławi. EGR wyczyszczony, przepustnica również wyczyszczona, chociaż mechanik mówi że przepustnica nie ma tutaj związku ponieważ ona służy tylko do gaszenia auta. Filtry i olej wymienione. Błędów na forscanie brak. Jakaś część pewnie nie domaga ale która? Macie może Panowie jakieś pomysły? Adam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Panowie, nikt nie ma pomysłu?
Czy to może być pompa wtryskowa ? Błędów nie ma, i nie wiem jak to zdiagnozować a na forscanie się nie znam, bo mimo że widzę wartości różnych PIDów to nie wiem jakie powinny być prawidłowe dla określonego wskaźnika. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Zeby wykluczyc EGR, to trzeba go zaslepic
Trzeba sprawdzic czy paliwo sie nie cofa. Powinienes miec przezroczysty przewod paliwowy przed pompa CR. Sprawdz przed porannym uruchomieniem czy nie ma w nim powietrza |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Mi się też zapowietrzał delikatnie na starcie poprzez regulator ciśnienia paliwa na pompie (ten od spodu pompy i tez z niego trochę ropy leciało).
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
dzięki za naprowadzenie Panowie, wybadam sprawę
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
W którym mniej więcej miejscu go szukać ? zdjęcie poniżej. I dodatkowa rzecz, bo teraz po uruchomieniu rano wyszedłem z auta, po pierwsze spaliny mają kolor biały do momentu kiedy się silnik nie nagrzeje, a po drugie śmierdzą. Trochę tutaj poszperałem i uwaga czy to jest: cokolwiek to znaczy "uszczelka pod głowicą" ? adam |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Niestety wszystkie rurki masz czarne.
Zapomnialem, ze to mondeo, sorki za wprowadzenie w blad. Czy po odpaleniu porannym telepie silnikiem ? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
czasami, powiedzmy raz na 10 startów silnik chodzi inaczej niż zwykle, przez parę sekund drga
|
|
|
|