![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#411 |
|
ford::amateur
![]() Imię: ryszard
Model: s-max
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008
|
sprawdzony kabelek fioletowy, pod nadkolem lewym w tej białej skrzynce, jest tam również ok 4,4v , żaróweczka bezpośrednio podłączona w tym miejscu nie żarzy sie. poprowadziłem nowy dodatkowo kabelek i żadnej zmiany wentylator nie rusza.
A ta skrzyneczka przed wentylatorem? bo sam wentylator też jeszcze posprawdzam. Ważne pytanie co z czynnikiem, którego mam o ok200g za dużo wg. tego, że jest to klimatronik 2strefowy??-trzeba odciągnąć? Ostatnio edytowane przez smax750 ; 31-07-2019 o 21:27 |
|
|
|
|
|
#412 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: S-max TITANIUM S
Silnik: 2.0 TDCI 183KM 395Nm
Rocznik: 2011
|
Tak.
Musisz mieć 590.
|
|
|
#413 |
|
|
Póki co mam dosyć na dzisiaj, jutro sprawdzam dalej, bo wentylator musi działać.
dzięki wszystkim na pewno podzielę się wieściami jak naprawię, no chyba, że się nie uda :/ |
|
|
|
|
|
#414 |
|
|
Wentylator sprawdzony, szczotki są w bdb stanie.
Na krótko śmiga za każdym razem. na wtyczce jest na fioletowym 4,41V tylko przy włączonym zapłonie, a na grubym kablu 12V zawsze i masa, na wyjściu już z drugiej strony tego "pudełka" na obudowie wentylatora, jest +12V stale( sprawdzone z masą w innym punkcie), ale masy z kabelka brak, jak załączy się stacyjkę jest pomiędzy + a- ok 0,21V. czy to prawidłowo? |
|
|
|
|
|
#415 |
|
![]() Imię: Szymon
Model: S-max
Silnik: 2.0 cdti
Rocznik: 2007
|
Podłączałeś auto pod komputer? Jakieś błędy pokazało? Albo chociaż test na panelu klimy?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#416 | |
|
|
Cytat:
a test na panelu klimy?jak to zrobić? Największy problem wentylator nie chłodzi również chłodnicy płynu. |
|
|
|
|
|
|
#417 |
|
![]() Imię: Szymon
Silnik: 2.0 cdti
|
Wpisz w YouTube "test klimatyzacji s-max" . Jest tam film jak go zrobić. Może pokaże jakiś błąd.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#418 |
|
![]() Imię: Łukasz
Silnik: 2.5t
|
Jeżeli nie działa wentylator, napięcie na fioletowym kabelku jest, szczotki sprawdzone no to jedyna opcja moduł wentylatora powiedział dobranoc.
Analogiczna sytuację miałem w swoim samochodzie, po podmianie modułu wszystko wróciło do normy. |
|
|
|
|
|
#419 |
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
U mnie też przestała chłodzić klima. Wentylator nie ruszał. Sprawdziłem bezpiecznik - ok, mechanior sprawdził najpierw silnik wentylatora, nie mógł go odpalić, zamówił cały zestaw z opcją oddania by zweryfikować moduł sterujący - wiatrak też nie odpalił. Rozpruł wiązkę, nic nie znalazł. Potem dopiero sprawdził ciśnienie i okazało się, że obwód pusty...
Nabił czynnika z UV, bo nie miał azotu, wiatrak odpalił. Ale czynnik uciekł już następnego dnia. Teraz jadę do ASO, by definitywnie rozwiązali problem (plus inne drobniejsze), pytanie do Was - czy przy braku czynnika w obwodzie klimy wiatrak w S-Max w ogóle nie pracuje, tj czy jak się silnik zagrzeje też nie odpali? |
|
|
|
|
|
#420 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Tylko klimatyzacja się nie włączy.
Wiatrak będzie pracował żeby schłodzić silnik Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| klimatyzacja , kod , łódz , s-max |
|
|