![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Rafal
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
|
Witam wszystkich,
od ponad roku jestem właścicielem Mondeo MK4 1.8 TDCi w wersji Titanium X i postanowiłem go teraz doposażyć w zestaw bt/vc (fabrycznie go nie było). Posiadam Navigację Travelpilot NX i wyświetlacz Convers+. Otóż zasięgnąłem lektury z poradnika instalacja_modulu_btvc_mondeo_mk4.pdf jednego z forumowiczów i dołożyłem manetkę voice, moduł bluetooth Nokii 8M5T-19G488-AK oraz mokrofon. Fabrycznie znalazłem tylko wiązkę od bluetooth za schowkiem pasażera lecz nie było wtyczki od mikrofonu w podsufitce. Mikrofon podpiąłem (według wskazówki z poradnika) do przewodów niebiesko-czerwonego oraz brązowo-czerwonego, które znajdują się pod wykładziną pod schowkiem pasażera (wiązka podsufitki) w szarym wielopinowym konektorze. Manetka działa, telefon łączy się przez bluetooth, mam pełne sterowanie i podgląd książki telefonicznej na convers jak i radiu, lecz nie słychać rozmówcy, ani mnie po drugiej stronie słuchawki.... Po naciśnięciu Voice jest beep i prośba o wydanie polecenia, lecz nie ma reakcji po wypowiedzeniu słowa po angielsku przeze mnie. Mikrofon jest OK, ponieważ podłączałem inny (sprawny) i jest to samo. Czy trzeba pozmieniać jakieś opcje w elmconfig? Głównie chodzi mi o ustawienia Bluetooth Handsfree - zakładka 5, Voice Control, Auxiliary Audio Input, Digital Radio System, Microphone - zakładka 4? Obecnie wszystkie wymienione opcje mam na "without". |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Przeczytaj wątek o dołożeniu modułu bluetooth, w szczególności dot zmiany posiadanej wiązki do modułu z mono na stereo.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Czytałem wątek odnośnie podmiany wiązki z mono na stereo, ale w moim przypadku tego nie robiłem, bo miałem wtyczkę za schowkiem od bluetooth. Jeżeli dobrze rozumiem trzeba było takie coś wykonać przy dokladaniu do radia wiązki od Fiesty/Focusa, bo nie było dźwięku stereo przy Travelpilot Nx...?? Naprawdę musiałbym dokładać taką wiązke dodatkowo , żeby głos się aktywował? Nie ma innego sposobu? A czy wymiana wiązki
podsufitki na taką z wtyczką do mikrofonu pomoże? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Nie, wiązka zostaje . Kwestia przełożenia 3 kabelków. Wszystko, łącznie ze schematami masz e tym wątku
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Forester
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
|
Miałem podobny problem. Musisz albo przełożyć kable zgodnie ze schematem na wiązke stereo lub jak nie chcesz tego robić to powinna pomóc wymiana modułu na taki zaczynający się od numer 7
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam, w sumie nie chce mi się po raz kolejny wyciągać Nx-a, żeby kable podmieniać na wtyczce.... Czyli jak podmienię moduł bluetooth zaczynający się od 7...... , w miejsce tego obecnego, to wszystko będzie śmigać? Wtedy tylko kable do mikrofonu w miejsce które wcześniej odpisywałem i po robocie? A czy nic się nie pozmienia z conversem i radiem? W sensie czy sterowanie po sparowaniu telefonu i kontakty będą tak samo widoczne? Czym się różni moduł zaczynający się od 7 od tego na 8? Ma stereo?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Podmieniłem pożyczony moduł bluetooth z oznaczeniem 7s7t-19g488-ae zamiast 8M5T-19G488-AK i jedyne co się zmieniło to, to że pojawił się dźwięk w głośnikach przy wybieraniu numeru i słychać osobę do której dzwonię. Mikrofon nadal nic po wpięciu do wiązki...... Przewertowałem jeszcze posty dotyczące NX-a i wyczytałem, że mikrofon powinien być bezpośrednio do niego wpięty (piny 6 i 12 w białej kostce) oraz zrobiony mostek na pinach 6 i 10. Skoro moduł bluetooth tylko pośredniczy w połączeniu (za resztę odpowiada NX), to w samej wtyczce od bluetooth też trzeba coś zmieniać? Dlaczego była wcześniej mowa o 3 kablach? Będę wyciągał radio i dlatego proszę o odpowiedź, żeby zrobić to za jednym razem...
Z góry dziękiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiem, że nie jeden z was miał takie przeprawy z bt/vc w swoim mondeo mk4. Posty, które czytałem to: 1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|