Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2019, 14:37   #1
Raf66
ford::average

Imię: Rafal
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
Domyślnie Cisza w głośnikach przy rozmowach telefonicznych przez bluetooth i voice

Witam wszystkich,
od ponad roku jestem właścicielem Mondeo MK4 1.8 TDCi w wersji Titanium X i postanowiłem go teraz doposażyć w zestaw bt/vc (fabrycznie go nie było). Posiadam Navigację Travelpilot NX i wyświetlacz Convers+. Otóż zasięgnąłem lektury z poradnika instalacja_modulu_btvc_mondeo_mk4.pdf jednego z forumowiczów i dołożyłem manetkę voice, moduł bluetooth Nokii 8M5T-19G488-AK oraz mokrofon. Fabrycznie znalazłem tylko wiązkę od bluetooth za schowkiem pasażera lecz nie było wtyczki od mikrofonu w podsufitce. Mikrofon podpiąłem (według wskazówki z poradnika) do przewodów niebiesko-czerwonego oraz brązowo-czerwonego, które znajdują się pod wykładziną pod schowkiem pasażera (wiązka podsufitki) w szarym wielopinowym konektorze.
Manetka działa, telefon łączy się przez bluetooth, mam pełne sterowanie i podgląd książki telefonicznej na convers jak i radiu, lecz nie słychać rozmówcy, ani mnie po drugiej stronie słuchawki.... Po naciśnięciu Voice jest beep i prośba o wydanie polecenia, lecz nie ma reakcji po wypowiedzeniu słowa po angielsku przeze mnie. Mikrofon jest OK, ponieważ podłączałem inny (sprawny) i jest to samo. Czy trzeba pozmieniać jakieś opcje w elmconfig? Głównie chodzi mi o ustawienia Bluetooth Handsfree - zakładka 5, Voice Control, Auxiliary Audio Input, Digital Radio System, Microphone - zakładka 4? Obecnie wszystkie wymienione opcje mam na "without".

Raf66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2019, 14:43   #2
Danielo_82
ford::professional

Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Cisza w głośnikach przy rozmowach telefonicznych przez bluetooth i voice

Przeczytaj wątek o dołożeniu modułu bluetooth, w szczególności dot zmiany posiadanej wiązki do modułu z mono na stereo.
Danielo_82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2019, 21:06   #3
Raf66

Domyślnie Odp: Cisza w głośnikach przy rozmowach telefonicznych przez bluetooth i voice

Czytałem wątek odnośnie podmiany wiązki z mono na stereo, ale w moim przypadku tego nie robiłem, bo miałem wtyczkę za schowkiem od bluetooth. Jeżeli dobrze rozumiem trzeba było takie coś wykonać przy dokladaniu do radia wiązki od Fiesty/Focusa, bo nie było dźwięku stereo przy Travelpilot Nx...?? Naprawdę musiałbym dokładać taką wiązke dodatkowo , żeby głos się aktywował? Nie ma innego sposobu? A czy wymiana wiązki
podsufitki na taką z wtyczką do mikrofonu pomoże?
Stary 29-08-2019, 21:23   #4
Danielo_82
ford::professional

Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011

Nie, wiązka zostaje . Kwestia przełożenia 3 kabelków. Wszystko, łącznie ze schematami masz e tym wątku
Danielo_82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2019, 08:06   #5
Kamil55556
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Forester
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: Cisza w głośnikach przy rozmowach telefonicznych przez bluetooth i voice

Miałem podobny problem. Musisz albo przełożyć kable zgodnie ze schematem na wiązke stereo lub jak nie chcesz tego robić to powinna pomóc wymiana modułu na taki zaczynający się od numer 7
Kamil55556 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2019, 16:43   #6
Raf66

Witam, w sumie nie chce mi się po raz kolejny wyciągać Nx-a, żeby kable podmieniać na wtyczce.... Czyli jak podmienię moduł bluetooth zaczynający się od 7...... , w miejsce tego obecnego, to wszystko będzie śmigać? Wtedy tylko kable do mikrofonu w miejsce które wcześniej odpisywałem i po robocie? A czy nic się nie pozmienia z conversem i radiem? W sensie czy sterowanie po sparowaniu telefonu i kontakty będą tak samo widoczne? Czym się różni moduł zaczynający się od 7 od tego na 8? Ma stereo?
Stary 04-09-2019, 14:52   #7
Raf66

Podmieniłem pożyczony moduł bluetooth z oznaczeniem 7s7t-19g488-ae zamiast 8M5T-19G488-AK i jedyne co się zmieniło to, to że pojawił się dźwięk w głośnikach przy wybieraniu numeru i słychać osobę do której dzwonię. Mikrofon nadal nic po wpięciu do wiązki...... Przewertowałem jeszcze posty dotyczące NX-a i wyczytałem, że mikrofon powinien być bezpośrednio do niego wpięty (piny 6 i 12 w białej kostce) oraz zrobiony mostek na pinach 6 i 10. Skoro moduł bluetooth tylko pośredniczy w połączeniu (za resztę odpowiada NX), to w samej wtyczce od bluetooth też trzeba coś zmieniać? Dlaczego była wcześniej mowa o 3 kablach? Będę wyciągał radio i dlatego proszę o odpowiedź, żeby zrobić to za jednym razem...
Z góry dziękiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiem, że nie jeden z was miał takie przeprawy z bt/vc w swoim mondeo mk4.
Posty, które czytałem to:
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Zasady postowania