Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-09-2019, 15:58   #11
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Gaśnie w czasie jazdy i po chwili odpala - usterka układu silnika

wyjąć, otworzyć, zrobić, zapomnieć
lub
wyjąć, wymienić na polift przelutowany, zapomnieć

jak nie było naprawiane to każdego to czeka

Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2019, 16:04   #12
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Gaśnie w czasie jazdy i po chwili odpala - usterka układu silnika

A diagnoza - chyba najlepiej kablem odczytać czy są błędy komunikacji (U...) i pozostałe jakie się zarejestrowały. Powinno ich być niemało skoro pokazała się choinka.
hindus jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2019, 18:04   #13
Tadek11
ford::amateur

Imię: Tadeusz
Model: Ford focus mk2
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2004

Jedź do dobrego elektryka , ten model focusa ma wadliwie skonstruowaną łączność modułu zespołu przyrządów CAN i elektrycy mają to opanowane i wystarczy wymienić jakiś transmiter za 30 zł na nowy i po kłopocie i nie bawią się w żadne lutowanie , ale to robota raczej dla elektryka , miałem właśnie taki przypadek i raptem trwało to godzinę roboty inaczej samochód będzie coraz częśniej Ci gasł i w końcu w ogóle nigdzie nie pojedziesz a tak to na awaryjnym dojedziesz do elektryka
Tadek11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2019, 19:20   #14
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Czyli wymiana transmitera za 30 zł naprawi popękane złącze gniazda zegarów? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2019, 19:32   #15
majtol88
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007

Czy ktoś w ogóle słyszał o problemie z transmiterem?
majtol88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 06:48   #16
majtol88
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007

Póki co jeszcze wstrzymam się z wymiana licznika, musze więcej pojeździć i sprawdzić czy jest jakaś zależność.

Czy macie pomysł co może odpowiadać za chwilowe/jednorazowe odcięcie zapłonu lub tez jakaś przerwę. Dziś samochód zgasł w tym samym miejscu co wczoraj, wiec podejrzewam ze wpływ na to musi mieć temperatura pod maska. Nie było choinki, odpalił normalnie i resztę dystansu bez problemów.
majtol88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 07:47   #17
Tadek11

Może zacznij od błędów jakie się wyświetlają po podłączeniu do komputera bo powodem wyłączenia może być tysiące i nawet niekontaktujący jeden pin w kostce elektrycznej . Ja tylko piszę że zacząłem od pojechania do pierwszego z brzegu mechanika który ma komputer czy tam urządzenie do badania usterek samochodów i wyświetliły mi sie następujące błędy U1900 , U 2510, U2012,U2202,U2023,U0073 i wszystkie te błędy miały związek z magistralą CAN i ja tam nie jestem elektrykiem więc pojechałem do takowego i mi powiedział że te błędy wskazują na prawdopodobieństwo uszkodzenia, które to są typowe dla tego modelu focusa po lifcie już to poprawiono i że elektrycy mają to ocykane w naprawie bo to nagminna przypadłość focusów i nie trzeba wymieniać całych zegarów czy lutować zimnych lutów bo wystarczy jeden transmiter i w sumie to nie wiem co on tam jeszcze z tym robił może i coś lutował tego na 100% nie wiem. Tak tak czy siak trzeba zacząć od błędów z komputera

Ostatnio edytowane przez Tadek11 ; 11-09-2019 o 07:55
Stary 11-09-2019, 08:08   #18
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał Tadek11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
błędy U1900 , U 2510, U2012,U2202,U2023,U0073
Cytat:
Napisał Tadek11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie trzeba wymieniać całych zegarów czy lutować zimnych lutów
Cytat:
wystarczy jeden transmiter
jak czytam takie bzdury to ciężko wytrzymać żeby nie napisać

Jak są zimne luty, to trzeba je zrobić, same nie znikną.
W liczniku nie ma żadnego transmitera, bełkot użyszkodnika, który łyknął tekst na odczepne od elektryka, bo ten chciał zabłysnąć.
I na koniec:
Cytat:
transmiter za 30 zł na nowy
element i robota w tej cenie (z rozbieraniem, diagnozą i wymianą oraz rękojmią na robotę)...to nie 1 kwietnia.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 08:16   #19
Octavian84
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Ford Focus Mk 2
Silnik: Diesel 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Hej,
Miałem podobne objawy: usterka silnika + ikona ESP. Przyczyną był walnięty drugi wtrysk i po wymianie jak do tej pory błąd się nie pojawił. Ale u mnie Forscan ewidentnie po usterce pokazywał błąd na wtrysku.
Stary 11-09-2019, 08:18   #20
Tadek11

Antej to nie forum elektryków tylko użytkowników samochodów i trochę kultury i zrozumienia dla przeciętnego użytkownika , bełkot to Twój niekulturalny atak na normalnego użytkownika który chce się podzielić uwagami . Ja pisałem co mi powiedział elektryk i rzeczywiście nie znam się na elektryce samochodowej , ale na kulturze trochę zmam , i w sumie nie 30 zł , tylko zapłaciłem 300 zł za całość naprawy razem z robocizną . Nie wiem czy to dużo czy mało ale mi się śpieszyło .
Na przyszłość trochę więcej kultury.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania