Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-09-2019, 09:30   #81
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa 18p11 – czujnik stanu naładowania akumulatora

Jakkolwiek nie patrząc to ta akcja w/g mnie to " śmiech na sali ". Wymieniana jest wiązka żeby cieknący akumulator jej nie zamoczył i nie doszło do zwarcia i pożaru - tak w wielkim uproszczeniu. To ja się pytam jak jest rozwiązany problem akumulatora samego w sobie ? To wygląda jakby deweloper rozdawał kaski kupującym mieszkanie w przypadku odpadającego tynku z sufitu. Ford coś wyraźnie zdupił, a teraz bawi się w półśrodki.

Stary 11-09-2019, 12:09   #82
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To ja się pytam jak jest rozwiązany problem akumulatora samego w sobie ?
Logicznie myśląc masz rację. Ale tutaj producent działa wg zasady kosztów akcji serwisowej. Celem akcji serwisowej nie jest wymiana akumulatora (może cieknąć ale nie musi), ale usunięcie zagrożenia pożaru. Gdyby nie to zagrożenie, to prawdopodobnie nikt by nic nie robił.

Ja już jestem po akcji. Po stawieniu sie na umówiony termin, w ciągu 15 minut dodano dodatkową wiązkę i (zgaduję) czujniczek wylądował na akumulatorze. Teraz aby wyjąć akumulator trzeba wypiąć spinkę mocującą czujnik do akumulatora. Ktoś pomyślał, że jak czujnik będzie nad akumulatorem to wyciek go nie zaleje. Czas pokaże czy to zdało egzamin - istnieje jeszcze coś takiego jak siły kapilarne dzięki którym ciecz może się przemieszczać do góry po kabelkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przypuszczam, że umiejscowenie czujnika BMS spowoduje wyższe pomiary temperatury akumulatora. BMS ma chyba czujnik tempetratury - procedura ładowania akumulatora uwzględnia temperaturę i dobiera prąd aby uniknąc przeładowania nagrzanego akumulatora. Wyżej położony czujnik będzie podawał wyższe wskazania temperatury w komorze silnika nad bateria. Tym samym układ bardziej wstrzemięźliwie będzie ładowal akku, co zredukuje ryzyko przeładowania i wycieku elektrolitu.

Poniżej zdjątko, jak to wygląda po akcji

Tak nawiasem mówiąć, to nie zdiwiłbym się, gdyby akku AGMy szybko padały w Mk5. Nie powinny one być montowane w komorze silnika bez odpowiedniej izolacji - w praktyce producenci (zwłaszcza premium) umieszczali je pod siedzeniem pasażera lub w bagażniku. Tutaj, zwłaszcza przy nisko zamontowanym czujniku BMS jest bardzo prawdopodobne, że akumulator regularnie się przegrzewa, zwłaszcza jak ktoś dużo jeździ w trasach. Cieknąć nie cieknie (bo AGM ma dodatkowe zabezpieczenie) ale niestety żywotność przegrzanego AGM drastycznie spada.

A ta akcja dotyczy wszystkich aut z EFB czy tylko diesli?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 11-09-2019 o 12:37
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 13:56   #83
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Wszystkich. Ja też mam tę akcję, ale jeszcze się nie umawiałem. Gdzie @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , gdzie robiłeś - Jasnogórska czy Powstańców Śląskich? Umawiałeś się oczywiście wcześniej?
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 14:29   #84
kaan1

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystkich. ]Kaan, gdzie robiłeś - Jasnogórska czy Powstańców Śląskich? Umawiałeś się oczywiście wcześniej?
Powstańców. Umawiałem się w zeszłą środę - tygodniowy termin oczekiwania. Sama naprawa błysk - 15 min.
Stary 11-09-2019, 16:20   #85
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie powinny one być montowane w komorze silnika bez odpowiedniej izolacji
Dlatego w mk5 mają dodatkową izolację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 16:58   #86
kaan1

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego w mk5 mają dodatkową izolację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TO AGMy mają izolację a EFB nie mają? W wersji AGM jest dodatkowa izolacja? Tak losowo robią auta? Jedno z EFB a drugie z AGM i izolacją - czy to wynka z jakieś opcji, konfiguracji?

Tutaj na filmie jest wymieniany AGM, ale trudno to nazwac izolacją. W 2:08 i 2.35 widać kawałek cieniutkiej flizeliny wokół połowy akumulatora. Gdyby to było takie proste, to wątpię aby inni OEM decydowali się na lokowanie akku w bagażniku lub kabinie, ciągnąc metry grubych, miedzianych kabli zasilających. Jeśłi to ma być izolacja to chyba w formie placebo. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.;

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 11-09-2019 o 17:15
Stary 11-09-2019, 17:31   #87
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wokół połowy akumulatora
Ta jak to nazwałeś fizelina jest po obwodzie akumulatora i to jest ta właśnie izolacja termiczna i taką rolę pełni,nie musi wcale być grubsza.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest przeniesienie akumulatora z komory silnika do np. wnętrza pojazdu,tylko po co,by wydłużyć mu żywot o max 2 lata.Szkoda zachodu i pieniędzy.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2019, 17:59   #88
slived27
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 BiTurbo

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW

czyli co to przenoszą BMS na górę akumulatora tak jak na zdjeciu czy to jest coś innego?

Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-09-2019 o 22:26
slived27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2019, 08:14   #89
kaan1

Cytat:
Napisał slived27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW

czyli co to przenoszą BMS na górę akumulatora tak jak na zdjeciu czy to jest coś innego?
Tak jak pisałem coś tam na górze akku wylądowało, czy cały BMS czy jakiś czujnik, to nie wiem - może ktos inny zna szczegóły

Bump:
Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tylko po co,by wydłużyć mu żywot o max 2 lata.Szkoda zachodu i pieniędzy.
To po co wsadzają droższe AGMy do komory silnika, skoro czas pracy w tych warunkach skróci się pewnie do poziomu EFB - nie da większej liczby cykli rozruchowych?
Stary 12-09-2019, 18:03   #90
ziolas84
ford::average

Imię: Przemek
Model: Mondeo mkV
Silnik: 2.0 TDCI

Dziś byłem w serwisie na akcji. Całość zajęła im ok 15 minut. Na górze akumulatora wylądował czujnik temperatury. Zamocowany na przystawki do aku. Z tym wykonaniem szału nie ma. Wygląda jak dlubanina garażowa. Ale ponoć ma uchronić od spalenia się auta od zbyt intensywnie ładowanego akumulatora.
ziolas84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania