![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-07-2013
Model: Mondeo mk4 Vagon
Silnik: 2000 ccm
Rocznik: 2011
|
Dziwna sprawa bo akurat w tym przypadku ST220 jako jedyny nie występuje w specyfikacji..
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#72 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Zapytaj w ASO Re-Wo Lubin o oryginały.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#74 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo ST220
Silnik: 3.0
Rocznik: 2004
|
Witam, nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi odnośnie amortyzatorów na tył do St 200 kombi. Otóż wymieniam seryjne bo się rozciekły, z racji że są to amory nivo to wymieniam też sprężyny. Kupuję cały komplet przód i tył Eibach Pro Kit, z przodu zostawiam seryjne amortyzatory, ale co z tyłem ?? na grupie FB ktoś mi napisał że muszą być to amortyzatory sportowe, tylko problem w tym że tydzień ich szukam i poza zwykłymi co pasują do każdego kombi od 1.8 do st nic nie widzę. Proszę o ewentualną nazwę takiego amortyzatora co ma być , lub link do sklepu itp. Dziekuję.
Ostatnio edytowane przez Paczakuti ; 28-12-2022 o 16:33 |
|
|
|
|
|
#75 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-12-2023
Model: ST220
Silnik: 166kw
Rocznik: 2004
|
Po 15 lat zadowolonego latania z sedanem ST220 przyszedł czas na tylne amortyzatory. Ale oryginałów już nie ma, a serwis jest bezradny. Więc zacząłem szukać. Znalazłem i kupiłem to: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Problem jednak polega na tym, że ten amortyzator (choć w opisie zapewnia, że jest tylko dla ST220 - mają tam jeszcze inną wersję, która jest dla pozostałych Mondeo) jest inny niż oryginał - zobacz zdjęcie - oryginał po lewej, nowy po prawej. Nie tylko to, że amortyzator i sprężyna są dłuższe i cieńsze, ale także długość dolnej części różni się o 1,5 cm. Technik w serwisie stwierdził, że nie polecałby tego tam zamontować. Sprzedawca twierdzi, że to jest naprawdę dla ST220, że innego nie mają i że różni się dlatego, że to jest po prostu część zamienna i wygląda trochę inaczej, ale że podobno powinno się zachowywać tak samo. Części mają też inne numery OE. Oryginał: 2S71-18K076-AD Nowy: 1S71-18A076-AB Myślałem, że jeśli będę szukał w internecie pod tym oryginalnym numerem, to znajdę amortyzator, który rozmiarowo i wyglądowo odpowiada, ale niestety to nie jest prawda. Przynajmniej z tego, co można poznać ze zdjęć, to wszystkie możliwe inne alternatywy wyglądają jak wspomniany wyżej od GH-parts; tj. są cieńsze i dłuższe. Przyznam, że to mnie jeszcze bardziej zdezorientowało i nie bardzo wiem, jak to rozwiązać. Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Albo ewentualnie jakąś radę, gdzie kupić amortyzator, który by wyglądał jak oryginał? W każdym razie mój cel jest taki, żeby zachować obecne właściwości zawieszenia - nie chcę z tego robić standardowego Mondeo… (Przepraszam za mój polski, jestem z Czech.) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez maeglin ; 21-12-2023 o 08:46 |
|
|
|
|
|
#76 | ||
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
rozpórka (3.0l duratec st efi (220ps), sedan)
Cytat:
amortyzator, dla kól 17-calowych, z kołami 16" (duratec he)
|
||
|
|
|
|
|
#77 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Kiedyś pasowały amory z bilsteina. Fanatycy ładowali serie B6
Można jeszcze szukać w Sachs z serii super touring, ale nie wiem czy jeszcze produkują Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
126p --> MkI 1.8TD --> ST220 STach --> ST220 STach II --> MkIV 2.5T Tit S Ostatnio edytowane przez Juzek ; 20-12-2023 o 22:48 |
|
|
|
|
|
#78 |
|
ford::average
![]() Imię: Dariusz
Model: Fiesta
Silnik: Dragon R3 1.5 200KM
Rocznik: 2019
|
Kiedy miałem jeszcze ST220 to mentalnie byłem gotowy do wymiany i przegrzebałem katalog Bilsteina jakieś 20 razy zanim dokładnie zrozumiałem o co chodziło producentowi.
B6 Performance odpowiada seryjnym amortyzatorom ST220, przód pasuje do każdego, kombi ma inne niż sedan/liftaback. B8 Performance pozwala na dodatkowe obniżenie przy pomocy odpowiednich sprężyn, ale tylko dla sedana i liftbacka bo kombi nie ma tylnego zawiasu w wersji B8(możesz obniżyć przód, ale nie tył). |
|
|
|
![]() |
|
|
|