![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna 145KM
Rocznik: 2008
|
A ja mam jeszcze inną teorie - mam 2 mondea mk3 1.8 benzyna i mk4 2.0 tez benzyna i jak chcę na szybko odpalić czyli wsadzam kluczyk i od razu przekręcam to jest problem jak by nie na wszystkich cylindrach zapalały dopiero po 3-4 sekundach jest normalna praca silnika bez przydławienia.
Natomiast jak przekręcę kluczyk raz i zaczekam 2-3 sekundy i dopiero zapłon to oba auta odpalają normalnie i na zimnym i na ciepłym silniku jest identycznie w obu nie mam LPG. Czyli odnoszę wrażenie jak by pompa paliwowa czy ten koszyk pompy nie utrzymywał ciśnienia w układzie stąd problem na początku bo nie ma odpowiedniej mieszanki do pełnego zapłonu. Napiszcie co sądzicie o moje teorii ;-) |
|
|
|
|
|
#92 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-12-2015
Model: Galaxy MK3
Silnik: 2.0 PB/LPG
Rocznik: 2007
|
Witam,
Temat ma już kilka lat, ale opiszę swój problem i jego rozwiązanie dla potomnych. Silniki przy temperaturze poniżej 10st ciężko palił, gasł i kulał, po nabraniu temperatury objawy ustępowały. W moim przypadku okazało się że luzy na zaworach wydechowych zmiejszyły się do 0.1. Sterownik na jałowych wskazywał LTFT na poziomie -16%, a samochód wchodził w OL- co ciekawe tylko na jałowych, stąd brak kontroli check engine. Zawory zbyt szybko się uchylały, a mieszanka dopalana była już poza komorą spalania- sonda twiedziła że jest bogato i wystąpiło dodatnie sprzężenie zwrotne, powodujące zubażanie mieszanki. DOdam tylko zę sposób zasilania silnika PB/LPG nie ma tutaj znaczenia. Także przy pierwszych objawał trudnego palenia przy spadkach temperatury zewnętrznej, sugeruję najpierw zajrzeć do sterownika, a potem kontrolnie sprawdzić luzy zaworowe, zanim zaczniemy wydawać niepotrzebnie pieniążki. |
|
|
|
|
|
#93 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
|
,,DOdam tylko zę sposób zasilania silnika PB/LPG nie ma tutaj znaczenia.,, - to cytat z wypowiedzi kolegi wyzej.
Ja osobiscie Mysle ze jednak ma tez znaczenie. Ostatnio edytowane przez koszka ; 08-10-2019 o 16:48 |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
|
No przeciez napisalem ze ma. Wyzej cytowalem kolege ktory mowi ze nie ma.
Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
|
Wzmocniłem Twoją wypowiedźGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
![]() Imię: Dariusz
Model: Mk4
Silnik: 2.0 DURATEC HE
|
Ja mam też takie objawy silnik zimny ciężko ruszyć bo się dławi dojazd do skrzyżowania gaśnie. A rozgrzany idealna praca. Świece cewki nowe oryginał. Zawory ustawione zresztą głowica po remoncie, pierścienie nowe cylindry po honowaniu. Przepustnica wymieniona i nic dalej to samo gaz wyłączony jazda tylko na benzynę jakieś 100 kilometrów.
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
|
Gdzie honowales cylindry i ile cie to kosztowalo?
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
![]() Imię: Dariusz
Model: Mk4
Silnik: 2.0 DURATEC HE
|
Cały remont kosztował mnie razem z rozrządem 2400,00zł
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2005
|
Powitać :-), coś więcej wiadomo na temat gaśnięcia/dławienia się zimnego silnika po nocnym postoju? Niestety i mnie do tchnęła ta przypadłość.
Po 3-5 sekundach po odpaleniu wszystko wraca do normy. |
|
|
|