Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-10-2019, 13:09   #301
kikoo2
ford::beginner

Imię: Kiko
Model: Kuga
Silnik: 2.0D
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

Pojeźdzìł po czyszczeniu ok 2tyś i znowu szarpie.w doopie z nim

Bump:

kikoo2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2019, 13:01   #302
seewcio
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4; S-Max MK1
Silnik: 2.0TDCi; 2.0TDCi
Rocznik: 2008; 2006

Ponawiam pytanie. Czy czujniki podciśnienia faktycznie są identyczne? Zamieniłem je miejscami i auto od razu straciło moc, zaczęło kopcić, pojawiła się kontrolka trakcji, potem silnika, przy gaszeniu silnika już nie było tak gładko, tylko szarpnęło... Jeżeli są identyczne, to który jest popsuty w takim układzie, skoro przed zamianą auto jeździło poprawnie, oprócz poszarpywania przy stałej prędkości, ale gasło gładko, przyspieszało bardzo dobrze?

W czym jest problem... Podpiąłem komputer i sczytałem błędy. Jest tylko jeden bieżący P2263 - Wydajność układu doładowania, - Napięcie zasilania zbyt niskie! ZBYT NISKIE!!! Nie zbyt wysokie!
Podczas przyspieszania ma chwilowe zadławienia. Przy około 2tys. obrotów słychać taki dziwny odgłos, jakby drżąca kulka w plastikowym pojemniku. Odgłos słyszalny jakby między silnikiem a deską rozdzielczą. W czasie jazdy na którymkolwiek biegu między 1500 a 2000 obrotów poszarpuje silnikiem. Jak mu dam gaz w podłogę podczas zmiany biegów, to nie ma zadławień i przyspiesza niesamowicie dobrze..., nie dymi ani trochę. DPF wypalony cały czas bez problemu... Czy to wina któregoś z czujników podciśnienia?

Ostatnio edytowane przez seewcio ; 15-10-2019 o 00:10
seewcio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2019, 16:49   #303
szneider
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

Ostatnio mnie dopadło szarpanie podczas mocniejszego przyspieszania i przerywanie silnika na zimnym. Najpierw podłączyłem kompa prosto z trasy i sprawdziłem korekty wtryskiwaczy, niby były ok, później popsiukałem wtyczki od wtrysków i niestety nic to nie dało. Następnego dnia odpalam auto i dosłownie co kilka sekund tak jakby odłączało jeden cylinder, w miarę rozgrzewania to szarpanie silnikiem zanikało. Podłaczyłem znowu kompa na zimnym silniku i okazało się, że jeden wtrysk wskazuje 1,25, czyli za mało paliwka, po rozgrzaniu jego wartość oscylowała 1,08-1,1. Zrobiłem próbę przelewową i wyszła ok, dopiero wpadłem na to, żeby sprawdzić rezystancję cewek i bingo. Na tym wtrysku było jakieś 50-70 ohm, na pozostałych ok. 200ohm. Po wymianie cewki wtrysku, korekta się zmniejszyła w okolice zera i nie ma już szarpania podczas przyspieszania.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szneider jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 09:58   #304
poadam

Imię: Adam
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI

u mnie poszarpuje tylko jak jest zimny, od razu po uruchomieniu, przy delikatnym ruszaniu w okolicy 1200 obrotów.
Jak już jest rozgrzany to działa normalnie, komputer nie pokazuje błędów. taka zagadka ..
poadam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2019, 21:30   #305
wolarz1
ford::amateur

Imię: krzysztof
Model: kuga
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

2.0 136 km poszarpywanie w zakresie obrotów 1750-2000 wyczuwalne na zimnym silniku ale mam wrażenie że na gorącym też tylko dużo słabiej nasila się wraz ze spadkiem temperatury np.poniżej 2 stopni.Ostatnio po przejechaniu 1 km po nocy (temp.0 stopni) musiałem się zatrzymać na poboczu i uwaga delikatnie falował na WOLNYCH obrotach-po ruszeniu szarpał w zakresie obrotów 1750-2000 tak jak zawsze.Jak silnik miał temp.90 stopni specjalnie się zatrzymałem i NIE falował na wolnych obrotach-możecie sprawdzić czy u was też falują obroty?Tylko nie od razu po odpaleniu tylko po przejechaniu 1-2 kilometrów.Znajomy podpiął pod jakiś uniwersalny tester i uwaga-bredził coś o ZMIENNYCH FAZACH ROZRZĄDU ??? że się nie zgrywają i stąd to falowanie i poszarpywanie na zimnym silniku- jest to możliwe???
wolarz1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2019, 17:45   #306
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał wolarz1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znajomy podpiął pod jakiś uniwersalny tester i uwaga-bredził coś o ZMIENNYCH FAZACH ROZRZĄDU ?
Dokładnie jak to ujales - bredzil
Zjawisko falowania nie jest normlne
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2019, 07:08   #307
aple4

Imię: Maciej
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał szneider Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
żeby sprawdzić rezystancję cewek i bingo
Możesz powiedzieć jak to zrobić ? Zwykły multimetr ? I gdzie przyłożyć, w jakich warunkach ?
aple4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2020, 15:13   #308
Piotr8228

Imię: Piotr
Model: C Max
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2010

Witam czy ktoś rozwiązał problem tego szarpania przy równej jeździe,efekt jakby brakowało paliwa
Piotr8228 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2020, 00:33   #309
Alien 161

Imię: Piotr
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0

Też mam ten sam problem, delikatne szarpanie pomiędzy 1800 - 2000 obrotów przy równej prędkości. Auto nie kopci, ma moc nie szarpie przy przyspieszaniu. Jak widać po przeczytaniu całego tematu czyli aż 31 stron, powodów może być sporo od EGR po masę różnych czujników.
Wiem, że u mnie jest jedna świeca walnięta, może to jej wina.
W następnym tygodniu sprawdzę EGR i dam znać.
Alien 161 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2020, 08:49   #310
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Alien 161 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, że u mnie jest jedna świeca walnięta, może to jej wina.
na pewno nie.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mk4 , przepustnica , szarpanie silnika

Zasady postowania