![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Leszek
Model: S-Max PowerShift
Silnik: 2.0 TDCI, 163 km
Rocznik: 2011
|
Witajcie.
Wiem, że temat na pewno się pojawiał ale od czterech dni nic konkretnego nie mogę znaleźć. Mianowicie niedawno kupiłem interface Viaken STN 1170, ściągnąłem Forscan i elmconfig i se działam. Ale za nic nie mogę znaleźć jaką nazwę noszą PIDy do sprawdzenia wtrysków. Szkoda, że nie ma czegoś takiego jak na Touran klub Polska jak "kompendium wiedzy" gdzie tam jest wszystko co potrzebne na jednej stronie a nie jak tu w kilkunastu wątkach i każdy z nich po 100 stron sobie liczy. A tam, czy to sprawdzenie wtrysków czy sprawdzenie DPFa itd: grupa taka, kanał taki, parametry mają być takie. i już. Więc powiedzcie, proszę, gdzie i jak w ForScanie sprawdzić wtryski i do jakich parametrów powinny dążyć oraz jakie odchylenia są tolerowane a jakie dyskwalifikują wtrysk. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym moderator mógłby "przykleić" taki wątek poświęcony takiej diagnostyce i go stale aktualizować |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: cesiek
Model: Fiesta
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2009
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
W Forscan wybieramy moduł PCM, następnie Udział/bilans mocy cylindrów CylBal_1 itd.
Im bliżej zera, tym lepiej, jak idzie w górę np. 1,3 to za mało paliwa, jak idzie w dół np. 0,8 to za dużo paliwa. Tylko, że jak jeden wtrysk zbyt mocno leje, to ECU i tak wyrówna pracę silnika, poprzez zmianę dawki na na innym wtrysku. Tu jest nawet filmik [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez szneider ; 27-10-2019 o 15:55 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: cesiek
Model: Fiesta
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2009
|
Niestety u mnie takich PIDuw niema a mam najnowszy ForScan 2.3.25 i kabel Viaken 2120 USB
Możliwe że PIDy są przypisywane do odpowiednich modeli i roczników Ostatnio edytowane przez cesiek ; 27-10-2019 o 16:12 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
U mnie też nie ma takich PIDów, jeśli chodzi o wtryski to tylko takie jak na zdjęciu w załączniku mają coś wspólnego z wtryskami.
Od czego zależy jakimi PIDami możemy "operować"? Od wersji interfejsu (raczej nie bo używam Viaken STN1170 - chyba, że mój zepsuty jakiś), może zależy od tego na co "pozwoli" nam nasze auto, a może wersji ForScan'a - używam v2.3.25 beta - może powinienem zainstalować jakiś "wersja niżej"? Macie pojęcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
A co z tymi PIDami, które podałem w załączniku? Można z nich coś "wywróżyć"? |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Po mojemu, cztery pierwsze wartosci, to predkosc obrotowa walu korbowego na poszczegolnych cylindrach.
Kolejne cztery oznaczaja korekte czasu otwarcia wtryskow do czasu wzorcowego. Pytanie przy jakich obrotach byly podane powyzsze dane i jak te parametry zachowuja sie przy zmianie predkosci obrotowej silnika |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Mysle, ze to bardziej zalezy nie od sprzetu na ktorym odczytujesz parametry, lecz od tego, co tworca oprograowania ECU pozwala odczytac.
Znajomy mechanik z Forda kiedys opowiadal jak to po aktualizacji oprogramowania w fiescie 1.6 tdci zniknely korekty wtryskiwaczy. Zreszta w Peugeocie z tym samym silnikiem jest tyle parametrow do podgladu, ze oczoplasu mozna dostac |
|
|
|