Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-11-2019, 20:48   #1
Maciek84b
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Focus mk2 Ambiente
Silnik: 1.6 101km
Rocznik: 2010
Domyślnie Zakupione auto i jego naprawy zaraz po kupnie.

Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem Forda Focusa 1.6 benzyna 100KM, 2010r. Bez gazu i nie będzie gazowany. 171tys przebieg udokumentowany. Na początku tygodnia wymieniłem rozrząd, olej 5W30 castrol, filtry.
Przy wymianie oleju mechanik mi powiedział, że jest do wymiany uszczelniacz przy skrzyni bo widać, że się poci już od jakiegoś czasu. Dziś wymieniłem, koszt z wymianą 150zl. Ale wyszło jeszcze co innego a mianowicie jak odkręcił koło z lewej str okazało się, że od jakiegoś czasu jest pęknieta sprężyna u góry i wyciągnął to pokazał. Widać, że musiał ten kawałek leżeć kawałek czasu. Podjechalem do domu, a od mechanika mam 300m, przy cofaniu i skreceniu kołami w lewo usłyszałem stuknięcie, co się okazało z prawej str z przodu też sprężyna pęknieta też u góry i widocznie się przesunela. Przyszedł mechanik, na jutro umówiłem już wymianę. Sprezyny przód i klocki.
Z czym jeszcze przyjdzie mi się zmierzyć żeby spać spokojnie?
No i czy z pęknieta sprężyna jest możliwość dojechania do pracy i z powrotem ( około 10km)?

A tak w ogóle to witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy Focus-ów.

Ostatnio edytowane przez Maciek84b ; 26-11-2019 o 17:52 Powód: Zmiana tytułu mojego tematu.
Maciek84b jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2019, 21:08   #2
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
Domyślnie Odp: Zakupiony Focus ll 2010r

Witaski w imieniu kolegów z forum . Czasami tak bywa ze sprężynami że przypadkowo odkrywamy ich pęknięcia ale spoko możesz trochę na niej zrobić kilometrów byle z umiarem. Przy wymianie czasem się okazuje że jeszcze dochodzi do wymiany łożysko góra amortyzatora bo potrafi się przy pękniętej sprężynie rozsypać . Mechanik zapewne wie że wymiana sprężyn to komplet i nie wymienia się jednej , więc się licz z tym. Podoba mi się że zaczynasz od wymiany rozrządu bo to da Ci spokój na następne lata i pewność . Silnik 1.6 jest trwały choć to nie demon mocy ale jeśli wszystko OK to ładnie brzmi i nie sprawia problemu.Focus mk2 to autko które bardzo dobrze się prowadzi co zapewne już doświadczasz ale też wymaga dbałości i jako takiej wiedzy . Wszelkie wątpliwości , wszelkie pytania myślę że tu znajdziesz odpowiedzi
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2019, 22:24   #3
Maciek84b

Domyślnie Odp: Zakupiony Focus ll 2010r

Tak dwie sprężyny od razu będą szły do wymiany. Wspomnę jutro z rana o łożysk żeby zwrócił uwagę, żeby nie było że drugi raz trzeba rozbierać za tydzień.
Tak ten silnik to nie demon ale daje radę i przyjemnie się jeździ. Moja jazda to 8-10 tys rocznie i przeważnie po mieście. Tak więc sugerowałem moja jazdą z doborem silnika i ten motor był wg mnie najrozsadniejszy.
Obawiałem się tylko, że jak sprężyna poszła to i zacznie wysypywac cała reszta. No zobaczymy, mam nadzieję jutro jeszcze sprawdzić tył czy wszystko jest w porządku. Na pierwszy rzut oka i tydzień jazdy jest ok. Focusem jeździł wcześniej tylko jeden właściciel i praktycznie po Warszawie a auto kupione było w Polsce i po Polskich drogach tylko jeździło tak więc jakieś kwiatki mogą jeszcze zacząć wychodzić.
A propos jazdy na tej sprezynie, do pracy dojechałem bez problemów jeszcze rano wrócić zostało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-11-2019, 22:44   #4
Maciek84b

Domyślnie Odp: Zakupiony Ford Focus mk2 rok produkcji 2010

Czy teraz jest w porządku tytuł?
Stary 27-11-2019, 11:54   #5
Maciek84b

Domyślnie Odp: Zakupione auto i jego naprawy zaraz po kupnie.

Sprężyny wymienione w sobotę wraz z odbojami i klockami z przodu. Koszt naprawy łącznie z częściami 600 zł.
Został uszczelniacz przy wybieraku bo przepuszcza i widać z lewej strony, że skrzynia biegów trochę uchrechtana. Bałem się, że trzeba będzie wyciągać skrzynie żeby się dostać do tego uszczelniacza ale dziś dowiedziałem się, że jednak obejdzie się bez wyjmowania skrzyni.
Mam nadzieję, że to już wszystko jak na razie i będzie można jeździć już ze spokojną głową.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Maciek84b ; 27-11-2019 o 11:58 Powód: Doprecyzowanie wypowiedzi
Stary 27-11-2019, 20:27   #6
gibaj
ford::professional

Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

ford g..... wort Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie panikuj każdy się psuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
aha sprawdzaj często olej
gibaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2019, 21:03   #7
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Dla świetego spokoju dobrze byłoby po wymianie sprężyn i ingerencji w mcPhersony, chociaż skontrolować geometrię zawieszenia, jeśli mechanik tego nie robił. Niby mówi się że nie jest to konieczne, ale zasadniczo dobrze jest to mimo wszystko sprawdzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2019, 08:58   #8
Grzegorz MX
Jeżdże Toyotą :-)

Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017

jeździć obserwować!
ps. sprawdź przy okazji przeglądu na SKP stan katalizatora i spalin - powinni to zrobić w ramach przeglądu technicznego.
Grzegorz MX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania