Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2020, 12:12   #41
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Fordpass czy udało się komuś aktywować

Cytat:
Napisał kecok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...czy w konfiguracji TCU można ręcznie zmieniać parametry eSim? ....
Nie. TCU jest urządzeniem z obszaru standardu "industrial IoT" (Internet of things - Internet rzeczy w wersji przemysłowej) - standard dla tej klasy urządzeń nie przewiduje interakcji z użytkownikiem w zakresie aktywowania/dezaktywacji profilu GSM. Taka możliwość jest w obszarze "consumer/comercial IoT". W tej klasie jest właśnie eSIM dla Iphone. Sczytuje się kod 3D i dostaje się na telefon profil GSM, który sam zapisuje się w eSIM i można już tradycyjny SIM wyjąć.
W wersji "industrial" nie ma takiej opcji.

Musiał by być operator GSM, który miałby techniczną możliwość załadowania do eSIM TCU swojego profilu GSM. Generalnie profil GSM ładowany do eSIM to zestaw informacji - w dużej mierze z obszaru PKI (infrastruktury klucza publicznego) pozwalającej jednoznacznie identyfikować urządzenie oraz zapewnić szyfrowane kanały komunikacji. Profil GSM dla potrzeb eSIM jest unikalny dla każdego operatora GSM i przez niego chroniony. Oznacza to, że teoretycznie nie da się "podrobić"/"nieoficjalnie załadować" profilu GSM do eSIM.

Z grubsza o rodzajach IoT można sobie poczytać choćby tu (po angielsku...): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-01-2020 o 15:39
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2020, 12:46   #42
Draculescu
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 vti
Rocznik: 2006

Skoro eSIM jest na stałe to znaczy że kupując moduł że szrotu mamy nr modemu w sieci operatora sieci komórkowej. .. no właśnie jakiego, polskiego, niemieckiego? Jak to sprawdzić i opłacić abo?
Draculescu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2020, 13:09   #43
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Draculescu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Jak to sprawdzić i opłacić abo?
Jak sprawdzić - widać na moich zdjęciach (ICCID to identyfikator profilu GSM a kod kraju i kod sieci to operator: u mnie Polska, Plus GSM).
Jak jest jakiś profil GSM, to inne profile GSM (od innych operatorów) mogą się załadować same. Teoria jest do zweryfikowania w przyszłości - wystarczy by ktoś z TCU pojechał z Polski na wakacje do Włoch na przykład i sprawdził czy pojawił mu się inny operator GSM w TCU (inny niż jak u mnie "startowo" 260-1).
Jeśli się pojawi, to oznaczać to będzie, że sieć sama przysyła profil GSM najwłaściwszy dla danej lokalizacji TCU i nie trzeba się o to martwić.

Co do płacenia - to i tak "melodia przyszłości", bo na razie nie ma za co i jak płacić (abonament "startowy" płaci się zdaje się "w cenie samochodu" i póki co nie ma zdaje się innego "kanału płatności").

--------------------

Jeszcze uzupełnienie dla dość powszechnych zwolenników stanowiska "jak Ford to robi, to musi się dać to zrobić. Trzeba pokombinować..." Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Moje stanowisko jest takie - "oczywiście, że musi się dać".... Na załączonym na dole zdjęciu widać w TCU "takie fajne malutkie złącze krawędziowe" (to w elipsie...). Obstawiam "w ciemno", że to złącze krawędziowe "dużo może"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są tylko 2 problemy - czym i z jakim softem się do niego zapiąć oraz jak się generuje działający profil GSM dla danego operatora pod dane IMEI (TCU ma swój unikalny IMEI) albo alternatywnie jak się generuje profil GSM danego operatora z unikalnym ICCID (w zależności jak to faktycznie jest realizowane). Nawet w wykonaniu Rosjan nie sądzę by to zostało "ogarnięte"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20200104_124101.jpg (97.4 KB, 150 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-01-2020 o 13:40
Stary 04-01-2020, 14:17   #44
piwokogrzrgorz
ford::amateur

Model: Escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

Genialna robota Tedi! Masz głowę do tego! Dziękuję Ci bo daje mi to szansę i nie tylko mi na ożywienie swoich escape.

Mam pytanie i może prośbę.
1. Twój TCU to jx7t-14g229-aj, na allegro był 1 i chyba "ktoś" go zwinął :-). Dostępne są jx7t-14g229-dh, jx7t-14g229-dj ... - czy te ostatnie litery oznaczenia robią dużą różnicę?
2. Czy wtyczki trzeba było przerobić? Bo nie do końca zrozumiałem z opisu?
3. Czy możemy liczyć na jakis DIY - instrukcje jak to zrobić... jakim dokładnie programem - osobiście nie wiem jak zgrac i wgrac oprogramowanie z jednego do drugiego... wiem, że to duża prośba, ale było by super :-)
piwokogrzrgorz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2020, 15:58   #45
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał piwokogrzrgorz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Mam pytanie i może prośbę.
...
1. Wstępna moja hipoteza jest taka, że może mieć znaczenie widoczny na nalepce "Cert Model" - u mnie jest "E2". Na allegro większość jest E1, choć obecnie jedna sztuka jest też E2. Do weryfikacji, czy ma to znaczenie. Tak czy inaczej, trzeba zważać na ten Cert Model, bo za chwilę zaczną się pojawiać TCU z USA - tam wartość jest B1/B2 i nie należy wpuścić się w maliny przez nieuwagę. Oznaczenia typu (ostatnie litery) nie powinny mieć prawdopodobnie większego znaczenia. Także do weryfikacji. Sprawdziłem, że np. -Dx są z "anglików" (bez znaczenia) a -Ax są z europejczyków.
2. Żadnych wtyczek nie przerabiamy. Podpinamy P&P.
3. Podpinamy, programujemy UCDSem (oryginalnym!), kodujemu UCDSem. Jak już się będzie miało UCDSa, to akurat w zakresie TCU żaden tutorial nie jest potrzebny, bo z tutejszych opisów widać dokładnie wszystko.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-01-2020 o 16:35
Stary 04-01-2020, 17:32   #46
piwokogrzrgorz
ford::amateur

Model: Escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Skoro sprawa do ogarnięcia tylko oryginalnym UCDsa to pozostaje mi zdać się na kogoś z forum, kto posiada sprzęt. O ile się orientuję to zakup ok 1600-2000 Pln. Za drogo na 1 raz.
piwokogrzrgorz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2020, 09:25   #47
Draculescu

Tedi pytanie odnośnie Kugi po lifcie z Sync3 (auto europejskie).
1. Wcześniej wspomniałeś że tu nie powinno być problemu. Tak, wiem na razie to przypuszczenia. Rozumiem że TCU powinno ruszyć.
2. Jeśli pozyskam moduł czy to eurpoejski czy angielski to nie ma znaczenia oba będą działać?
3. Domyślam się że po podłączeniu konieczna konfiguracja UCDSem, czy jeszcze konieczne jest flashowanie (wydaje mi się że nie)?
Jeśli coś kaszanie to proszę o sporostowanie.
Stary 05-01-2020, 10:30   #48
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Draculescu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... czy jeszcze konieczne jest flashowanie (wydaje mi się że nie)? ...
Oczywiście, że jest potrzebne. Nie ma modułów TCU na platformę Kuga 2 FL EU. Są tylko do Focusa MK4 oraz Fiesty MK8. A to zupełnie inna bajka. W związku z powyższym niezbędne jest ogranie pozyskanego TCU softem jak dla Escape lift USA - tym wskazanym wcześniej przeze mnie.
Stary 05-01-2020, 15:36   #49
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....Muszę jednak stwierdzić, iż FordPass (w obu wersjach - i w europejskiej i w amerykańskiej) jest "słaby" - odświeżanie informacji o ilości paliwa w zbiorniku oraz zasięgu na paliwie umie realizować jedynie po podpięciu telefonu kablem. Nie rozumiem z jakiego powodu nie jest to odświeżane drogą radiową.
Drogą radiową odświeża bez problemu miejsce postoju auta oraz realizuje otwieranie/zamykanie drzwi i zdalny start silnika....
No więc okazuje się, że to działa jednak inaczej!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest odświeżanie zasięgu i ilości paliwa poprzez sieć - pod warunkiem, że włączony jest zapłon w aucie w czasie odświeżania info w FordPasss.

Jak moja córka jedzie na niedzielny obiad do nas, to widzę gdzie już jest i ile zostało jeszcze paliwa!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Trochę to jest dziwnie zrobione, ale jednak działa!
Stary 05-01-2020, 15:39   #50
Draculescu

A kiedy wyjedzie za wcześnie to jej odcinasz zapłon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Sorki za offtop.
Kugę mk3 można wyprowadzić zdalnie z garażu, warunkiem jest automatyczna skrzynia biegów.

Ostatnio edytowane przez Draculescu ; 05-01-2020 o 15:42
Odpowiedz

Zasady postowania