![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
W wersji "industrial" nie ma takiej opcji. Musiał by być operator GSM, który miałby techniczną możliwość załadowania do eSIM TCU swojego profilu GSM. Generalnie profil GSM ładowany do eSIM to zestaw informacji - w dużej mierze z obszaru PKI (infrastruktury klucza publicznego) pozwalającej jednoznacznie identyfikować urządzenie oraz zapewnić szyfrowane kanały komunikacji. Profil GSM dla potrzeb eSIM jest unikalny dla każdego operatora GSM i przez niego chroniony. Oznacza to, że teoretycznie nie da się "podrobić"/"nieoficjalnie załadować" profilu GSM do eSIM. Z grubsza o rodzajach IoT można sobie poczytać choćby tu (po angielsku...): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-01-2020 o 15:39 |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-12-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6 vti
Rocznik: 2006
|
Skoro eSIM jest na stałe to znaczy że kupując moduł że szrotu mamy nr modemu w sieci operatora sieci komórkowej. .. no właśnie jakiego, polskiego, niemieckiego? Jak to sprawdzić i opłacić abo?
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Jak jest jakiś profil GSM, to inne profile GSM (od innych operatorów) mogą się załadować same. Teoria jest do zweryfikowania w przyszłości - wystarczy by ktoś z TCU pojechał z Polski na wakacje do Włoch na przykład i sprawdził czy pojawił mu się inny operator GSM w TCU (inny niż jak u mnie "startowo" 260-1). Jeśli się pojawi, to oznaczać to będzie, że sieć sama przysyła profil GSM najwłaściwszy dla danej lokalizacji TCU i nie trzeba się o to martwić. Co do płacenia - to i tak "melodia przyszłości", bo na razie nie ma za co i jak płacić (abonament "startowy" płaci się zdaje się "w cenie samochodu" i póki co nie ma zdaje się innego "kanału płatności"). -------------------- Jeszcze uzupełnienie dla dość powszechnych zwolenników stanowiska "jak Ford to robi, to musi się dać to zrobić. Trzeba pokombinować..." Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moje stanowisko jest takie - "oczywiście, że musi się dać".... Na załączonym na dole zdjęciu widać w TCU "takie fajne malutkie złącze krawędziowe" (to w elipsie...). Obstawiam "w ciemno", że to złącze krawędziowe "dużo może"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Są tylko 2 problemy - czym i z jakim softem się do niego zapiąć oraz jak się generuje działający profil GSM dla danego operatora pod dane IMEI (TCU ma swój unikalny IMEI) albo alternatywnie jak się generuje profil GSM danego operatora z unikalnym ICCID (w zależności jak to faktycznie jest realizowane). Nawet w wykonaniu Rosjan nie sądzę by to zostało "ogarnięte"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-01-2020 o 13:40 |
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-10-2019
Model: Escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
|
Genialna robota Tedi! Masz głowę do tego! Dziękuję Ci bo daje mi to szansę i nie tylko mi na ożywienie swoich escape.
Mam pytanie i może prośbę. 1. Twój TCU to jx7t-14g229-aj, na allegro był 1 i chyba "ktoś" go zwinął :-). Dostępne są jx7t-14g229-dh, jx7t-14g229-dj ... - czy te ostatnie litery oznaczenia robią dużą różnicę? 2. Czy wtyczki trzeba było przerobić? Bo nie do końca zrozumiałem z opisu? 3. Czy możemy liczyć na jakis DIY - instrukcje jak to zrobić... jakim dokładnie programem - osobiście nie wiem jak zgrac i wgrac oprogramowanie z jednego do drugiego... wiem, że to duża prośba, ale było by super :-) |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
FCP member
|
Cytat:
2. Żadnych wtyczek nie przerabiamy. Podpinamy P&P. 3. Podpinamy, programujemy UCDSem (oryginalnym!), kodujemu UCDSem. Jak już się będzie miało UCDSa, to akurat w zakresie TCU żaden tutorial nie jest potrzebny, bo z tutejszych opisów widać dokładnie wszystko. Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-01-2020 o 16:35 |
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-10-2019
Model: Escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Skoro sprawa do ogarnięcia tylko oryginalnym UCDsa to pozostaje mi zdać się na kogoś z forum, kto posiada sprzęt. O ile się orientuję to zakup ok 1600-2000 Pln. Za drogo na 1 raz.
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
Tedi pytanie odnośnie Kugi po lifcie z Sync3 (auto europejskie).
1. Wcześniej wspomniałeś że tu nie powinno być problemu. Tak, wiem na razie to przypuszczenia. Rozumiem że TCU powinno ruszyć. 2. Jeśli pozyskam moduł czy to eurpoejski czy angielski to nie ma znaczenia oba będą działać? 3. Domyślam się że po podłączeniu konieczna konfiguracja UCDSem, czy jeszcze konieczne jest flashowanie (wydaje mi się że nie)? Jeśli coś kaszanie to proszę o sporostowanie. |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
FCP member
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Jest odświeżanie zasięgu i ilości paliwa poprzez sieć - pod warunkiem, że włączony jest zapłon w aucie w czasie odświeżania info w FordPasss. Jak moja córka jedzie na niedzielny obiad do nas, to widzę gdzie już jest i ile zostało jeszcze paliwa!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę to jest dziwnie zrobione, ale jednak działa! |
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
|
A kiedy wyjedzie za wcześnie to jej odcinasz zapłon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Sorki za offtop. Kugę mk3 można wyprowadzić zdalnie z garażu, warunkiem jest automatyczna skrzynia biegów. Ostatnio edytowane przez Draculescu ; 05-01-2020 o 15:42 |
|
|
|
![]() |
|
|
|