Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-01-2020, 13:51   #11
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
Domyślnie Odp: Nie wyłącza się wentylator chłodnicy.

Jak przerwie się nie dokończone wypalania to wentylator chodzi u mnie z 10 minut.

Stary 13-01-2020, 12:22   #12
Lisseek
ford::beginner

Model: Ford Focus MK3 fl HB
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał kubaw20055 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dpf chciałby się wypalić, dlatego wentylator pracujeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jeżeli jest taka możliwość powinienem odpalić silnik i pojeździć jeszcze trochę?
Czy jest możliwe jakoś rozpoznanie, że wypala się DPF, przed zgaszenie?
Wiem, że można zrobić diodę na ogrzewanie lusterek albo szyby. Jednak np. w skodzie podczas procedury wypalania obroty na biegu jałowym są podniesione.
Lisseek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2020, 12:31   #13
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Najlepiej nie przerywać tego procesu. Samo "pojeżdżenie" chyba niewiele da, trzeba spełnić określone warunki, najlepiej udać się w jakąś trasę i jechać jednostajnie z prędkością obrotową powyżej 2 tysięcy przez kilka - kilkanaście minut.
Wypalanie można rozpoznać po zwiększonym spalaniu na biegu jałowym (dobrze nagrzany silnik w dobrym stanie zużywa 0,2 - 0,3 l/100). Przy wypalaniu wartość ta wzrasta do około litra/100. Poza tym pracuje wentylator i podczas jazdy może być odczuwalne pooszarpywanie podczas przyspieszania.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2020, 12:54   #14
Lisseek
ford::beginner

Model: Ford Focus MK3 fl HB
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał kubaw20055 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najlepiej nie przerywać tego procesu. Samo "pojeżdżenie" chyba niewiele da, trzeba spełnić określone warunki, najlepiej udać się w jakąś trasę i jechać jednostajnie z prędkością obrotową powyżej 2 tysięcy przez kilka - kilkanaście minut.
Wypalanie można rozpoznać po zwiększonym spalaniu na biegu jałowym (dobrze nagrzany silnik w dobrym stanie zużywa 0,2 - 0,3 l/100). Przy wypalaniu wartość ta wzrasta do około litra/100. Poza tym pracuje wentylator i podczas jazdy może być odczuwalne pooszarpywanie podczas przyspieszania.
Dzień wcześniej przed wypaleniem zrobiłem około 500 km autostradą, jechałem prawie cały czas na tempomacie z prędkością 140km/h.
Posiadam silnik z przebiegiem 135 tys spalanie na biegu jałowym nigdy nie miałem na poziomie 0,2-0,3l. na ogół to 0,6-0,7 a przynajmniej jak zwracam na to uwagę, wiec silnik może nie był dostatecznie rozgrzany(często pokonuje krótkie trasy). Średnie spalanie w mieście mam na poziomie 7,0-7,5l. Na wspomnianej trasie miałem 6.8. Z tego co zauważyłem do 120 mniej pali, a przy 140 w granicach 7l.

Czy podczas wypalania DPF oraz hamowania silnikiem spalanie powinno być 0,0 czy wtedy paliwo dawkowane jest cały czas? U kolegi w mazdzie podobno nawet przy hamowaniu silnikiem wyświetla się spalanie, ja czegoś takie nie zauważyłem.
Lisseek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2020, 13:09   #15
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Ja mam 1,6 i u mnie czasami jest 0,2/0,3, najczęściej oscyluje w granicach 0,3/0,4 l.
Nie zwróciłem uwagi czy podczas wypalania dpf i hamowania silnikiem wzrasta spalanie.
Komputer steruje pracą silnika i pewnie jest jakiś tam przyjęty +- dystans czy stopień napełnienia filtra, w którym sterownik załącza procedurę. W aż takie szczegóły nie wnikamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2024, 20:41   #16
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Ciągle pracujący wentylator

Focus mk3 1.6 tdci.
Panowie co może być grane. Generalnie problem dziś miał miejsce dwa razy. Rano po dojeździe do pracy (37km). Wysiadam i słyszę że wentylator pracuje na chłodnicy, poczekałem 5 minut i dalej pracuje. Po wyjęciu przekaźnika R14 wyłączył się. Zostawiłem wypięty, po pracy wsadziłem go na miejsce. Przejechałem kawałek może 1km zgasiłem i było ok. Natomiast wieczorem wróciłem do domu i taka sama sytuacja. Wypiąłem go i wyłączył się wentylator, sprawdzam miernikiem i na cewce 10.4V (wypięty przekaźnik). Otworzyłem go, był ciepły, styki wyglądają na ok, profilaktycznie przeleciałem pilnikiem. Po wsadzeniu mam wrażenie że łapie. Ale wentylator się już nie włącza. Podmieniłem go z przekaźnikiem obok R13. I zobaczę jutro. Docelowo go wymienię, jadę w piątek rozrząd zrobić.

Czytałem o module wentylatora, ostatnio nie padało więc to chyba nie on winny. Sytuacja ma miejsce po zgaszeniu silnika i zamknięciu samochodu, więc klima odpada. Temperatura na liczniku w normie tak jak zawsze. Chyba że np forscan widzi jakąś inną temperaturę.

DPF na obecną chwilę 55% więc się raczej nie wypalał.

Żaluzji nie mam.

Poziom płynu ok. Ale może faktycznie chciał się wypalać DPF. Ostatni dzień jechałem nie jak zwykle tylko wlokłem się 90km/h. Zazwyczaj jeżdżę 110-120 (ekspres S52). Może tu jest problem.

Jest to jakaś typowa usterka?

Ostatnio edytowane przez Flisator ; 09-10-2024 o 21:14
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2024, 22:49   #17
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Chodzący wentylator, to może być pozostałość po próbie wypalania DPF. Zamiast bawić się przekaźnikami sprawdź w Forscanie PID odpowiedzialny za wysterowanie wentylatora, a dokładniej jego modułu. Można także zmierzyć wypełnienie na przewodzie sterującym modułem, jest to tylko PWM, więc nieco tylko lepszy miernik wystarcza. Najłatwiej mierzyć we wtyczce w EJB. Masz schemat, aby to znaleźć, czy trzeba wsparcia? Bedzie przynajmniej wiadomo czy wentylator chodzi bo mu PCM tak polecił, czy też jest inny powód takiego stanu rzeczy.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2024, 05:44   #18
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018

Jednak DPF się wypalał. Jechałem dziś do pracy z podpiętym elm na obd i aplikacja FDPF. I faktycznie załączył wypalanie, dziś prawie pod samą pracą zakończył i wentylator już nie pracował. Dziwne to, ale skoro ma tak być. Nie mniej też dziwne jest to że procedura wypalania zaczeła się od niewielkiego szarpnięcia silnika. Wcześniejszy diesel miałem z FAP. Nie było takich akcji z uwagi na rodzaj filtra. Ale problem zapewne zarzegnany.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania