![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-10-2017
Model: Fokus mk2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006
|
Witam, mam dosyć dziwny problem w moim fokusie, a konkretnie po czyszczeniu EGR zaczął zapalać i gasnąć check enginie, po podpięciu pod obd wyświetla błąd P141A, lecz nie ma opisu konkretnie tego błędu, czytałem gdzieś że to błąd recyrkulacji spalin, ale nic więcej o tym nie ma, usuwam błąd i zaraz wraca, chciałbym zlokalizować usterkę i zrobić żeby wszystko było okej, może mi ktoś z tym pomóc?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Nie wiem czy w 1.8 jest podobnie jak w 1.6, ale po czyszczeniu, trzeba na nowo przeprowadzić adaptację zaworu - wykasować wartości wyuczone. Ale tak się robi przy zaworach sterowanych elektrycznie.
|
|
|
#3 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-06-2015
Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Tak jak napisał kolega powyżej - FORSCAN i jakiś interfejs do tego, ja preferuje Viaken na STN1170 wersje na USB
|
|
|
#6 | |
|
![]() Zarejestrowany: 05-06-2015
Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Okej, dzięki wielkie, jak tylko dostanę ten interface to dam znać jak poszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
|
Witam odkopie nieco temat.
Dziś rano jadąc do pracy zaświeciła mi się w czasie jazdy żółta kontrolka "check engine". Kolega z pracy podpiął się i wyskoczył błąd p141a czyli błąd czujnika recyrkulacji spalin. Ok tyle tylko, że samochód mam od 3 lat i kupiłem go już z zaślepionym i wyłączonym EGR i ani razu nie zaświeciła mi się ta kontrolka. Natomiast zauważyłem, że w ciągu 2-3 dni mam 2 cm poniżej minimum płynu chłodniczego. Na szczęście uszczelka wykluczona. Jest zapewne wyciek (kuna grasuje przy aucie, próbowała się dostać do przewodów spryskiwaczy). Na początku ten "CE" powiązałem właśnie z niskim stanem płynu ale to chyba niemożliwe że ta kontrolka to sygnalizuje ? Jakieś 2 miesiące temu wymieniałem filtr paliwa i odłączyłem przy tym akumulator na jakieś pół godziny wymiany. Czy możliwe że przy tym zresetowały się ustawienia komputera łącznie z wyłączeniem EGR i stąd teraz ten błąd ? Dodam na koniec, że po wpięciu się kontrolka "CE" już nie świeci a kolega nawet nie zdążył wykasować błędu. |
|
|
|