Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-11-2019, 09:47   #21
koval1980
ford::advanced

Imię: Radzio
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007/2008
Domyślnie Odp: Jakie kupić amortyzatory.

Ja mam Monroe Reflex od ok.2 lat (ok.65 tys.km) i ładnie trzymają parametry, a wziąłem bo były niedrogie i jedyne z 3-letnią gwarancją (jeśli to cokolwiek daje, oprócz komfortu psychicznego). Do tego osłony Sachs i poduszki SKF.

koval1980 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2019, 10:40   #22
koszka
ford::expert

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007

Dzieki za odp, ale naprawdę nie rozumiem tego typu odpowiedzi, po co pytasz czy nie mogę założyć tego czy owego, oczywiście MOGĘ, ale mechanik mi wyskoczył z takim tematem twierdząc, ze to "pojeździ". Z drugiej strony nie jest to znowu najtańsza opcja jaka jest na rynku są jeszcze np DACO które są pare zł tańsze. Oczywiście czytałem coś na ten temat w necie i większość ludzi twierdzi, że to złom ale chętnie usłyszę opinie (jeśli ktoś miał z tym do czynienia) ludzi z tego forum.
Moja odpowiedź moze nie wprost ale jednoznacznie wyklucza proponowane przez twojego mechanika amortyzatory. Tez niedawno wymieniałem i sporo sie tematem interesowalem dlatego odpowiedzialem na twoje pytanie w ten sposob.ale skoro nie zrozumiałeś ..... I to chyba nie pierwszy raz na forum.

Ostatnio edytowane przez koszka ; 07-11-2019 o 10:43
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2019, 14:30   #23
Rogallo
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzieki za odp, ale naprawdę nie rozumiem tego typu odpowiedzi, po co pytasz czy nie mogę założyć tego czy owego, oczywiście MOGĘ, ale mechanik mi wyskoczył z takim tematem twierdząc, ze to "pojeździ". Z drugiej strony nie jest to znowu najtańsza opcja jaka jest na rynku są jeszcze np DACO które są pare zł tańsze. Oczywiście czytałem coś na ten temat w necie i większość ludzi twierdzi, że to złom ale chętnie usłyszę opinie (jeśli ktoś miał z tym do czynienia) ludzi z tego forum.
Moja odpowiedź moze nie wprost ale jednoznacznie wyklucza proponowane przez twojego mechanika amortyzatory. Tez niedawno wymieniałem i sporo sie tematem interesowalem dlatego odpowiedzialem na twoje pytanie w ten sposob.ale skoro nie zrozumiałeś ..... I to chyba nie pierwszy raz na forum.
Widzisz, ja lubie mieć jasność co do pewnych spraw, nie interesują mnie wypociny typu: przecież masz Monroe, kayaba, Sachs, Bilstein, bo nie pytałem jakie amortyzatory są dobre, tylko czy ktoś coś słyszał na temat tych jednych KONKRETNYCH. Oczywiście poczytałem nieco na necie na ich temat przed napisaniem tego posta, bo stwierdziłem, że raczej nie bede potrzebował twojego pozwolenia i jak to zazwyczaj bywa jedni chwalą, drudzy omijają szerokim łukiem. I tak jest przy każdym w sumie produkcie, jeden będzie chwalić Monroe a drugi powie, że wydał sporo kasy a padły mu po 5tyś. Dlatego też wszedłem na forum forda i zadałem pytanie odnośnie tych konkretnych amortyzatorów, pod ten konkretny model auta jakim jest ford mondeo mk4 na dodatek w kombi, który jest myślę pare kg cięższy niż fiat punto. Pytanie między wierszami(skoro już nie zrozumiałeś) brzmiało "jak amortyzatory starline sprawdzą się w tak cięzkim aucie".
Rogallo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2019, 15:31   #24
koszka

Kolego skoro nie zrozumiales tego co przeczytales w internecie o jakosci tych amorkow no to ... Odpowiedz sobie sam . Zeby juz zakonczyc temat zakladaj co tam chcesz i konczymy bo szkoda miejsca na nasze bezproduktywne wypociny jak to nazwales ,chyba ze lubisz filozofowac.

Ostatnio edytowane przez koszka ; 07-11-2019 o 15:52
Stary 07-11-2019, 20:10   #25
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Wracając do meritum... Daco to syf. Ojciec z tyłu 2 x wymieniał w mk3 w ciągu 3 lat bo padaki były i wylewaly. Może pech, może nie. Załatwiłem mu "oryginały" w dobrej cenie i na razie rok ma spokoju. Osobiście nie mam dobrej opinii. Podobnie z kyb. Kiedyś tak ale teraz bym nie kupił. Monroe na chwilę obecną nie znam. Raz takie wymieniłem w bravo z tylu ale nie jeździłem długo. Sachs to chyba dla Forda robi. Bilstein parę razy spotkałem się z tym ale nie w moich autach, znajomi nie narzekali.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2020, 06:10   #26
koszka

Witam wzystkich ponownie . Los mnie zmusil do powrotu do tematu. Wylał mi jeden z amortyzatorów z przodu. Zastanawiam sie wiecna ci zmienić. Kayaba monroe motorcraft czy Bilstein. Kayaby mam z tylu i jest ok. Wyczytalem gdzies na forum jednak ze nie bardzo mondeo sie trzyma drogi na tych amorach z prrzodu. Monroe kiedys mialem z tylu i pukaly , musialem wiec je oddac. Poza tym patrzac na monroe w sklepach forda to sa one jakies grubsze , maja grubsza rure, choc monroe jako jedyni chyba robia amorki regulowane dla mondeo. Motorcraft pewnie tez jest robiony przez monrroe bo z wygladu sie nie roznia. Jedynie naklejka. Bilsteiny do re amorki tylko tez podobno zdarzaja sie egzemplarze ktore lubia stukac. Jesli macie jakies doswiadczenia prosze o porady.
Stary 10-02-2020, 07:36   #27
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

ja teraz zmieniałem w swoim 4szt i jako że mam zamiar jeszcze chwilę tym pojeździć to postawiłem na 4xSachs, dla mnie kajaba, mongoł to low budżet, zwłaszcza kajaba. Wahałem się pomiędzy motorkraftem a sachsem i wziąłem sachsa bo motorkraft same amortyzatory ma tańsze w zakupie ale jak weźmiesz do tego osłony, poduchy itp to wyjdzie drożej niż taki sam zestaw sachsa, no chyba że ktoś lubi mieszać - amory motorkraft osprzęt sachs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja nie lubię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. podkładki dolne i górne pod sprężynę wziąłem tylko ori ford bo zamienników zbytnio nie było sensownych, no ale powiedzmy, że to nie jest część amortyzatora...

Doświadczeń co prawda nie mam bo przebieg na razie żaden, ale jestem dobrej myśli, że będzie dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2020, 08:05   #28
koszka

Zastanawiam sie nad motorcraftami tez ale wizualnie sa takie same jak monroe. Takze pewnie dla forda robi monroe. A oslona nie pasuje do motorcrafta z oryginalnego amora?
A mozesz jeszcze napisac ile dales za przednie sachsy?
Stary 10-02-2020, 08:09   #29
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

pasuje, a co chcesz zakładać używane? ta pianka w środku pewnie już nie istnieje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to się wymienia raz w życiu, szkoda przyoszczędzać parę pln Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w sumie można kupić same pianki a osłony dać stare, będzie ze 20pln oszczędności na stronę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2020, 08:13   #30
koszka

Pytalem o osłonę. Ile czasu jeździsz na tych bilsteinach. Mi udalo sie znaleźć 2 sztuki na przod za ok 560 pln.
Odpowiedz

Zasady postowania