![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: Brak
Silnik: Jeszcze nie ma
Rocznik: 1991
|
Cześć.
Widziałem masę tematów o tej sprężynie jak wymienić ale mało jest informacji o objawach. Będzie to pewnie laickie pytanie ale bardzo mi pomoże Wasza odpowiedź. Mam diesla 2.0 TDCI przedlift. Objaw jest następujący od 2 dni nagle pedał sprzęgła zaczął dziwnie działać. Raz odbije normalnie do wysokości prawie pedału hamulca (jest z 1 cm poniżej ale tak miałem od samego zakupu używanej foki) a 20 razy po wciśnięciu wraca o max 5 cm. Można go nogą wycofać i wtedy się trzyma. Samo sprzęgło działa prawidłowo, nie ślizga się. Czy to będzie kwestia tej sprężynki ? Czy jednak coś poważniejszego ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
A czy macałeś chociaż w okolicy pedału czy owa sprężyna jest / była ?? Da ci to odpowiedź na co najmniej połowę wątpliwości czyli wykluczenie sprężynki i zostanie ci tylko wysprzęglik a to już nie tak szybko ani łatwo . Jeśli cofasz nogą i jakiś czas działa to jednak bym wróżył pompkę wysprzęglika
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziś dopiero miałem możliwość pooglądać wszystko. Pompka przy pedale sprzęgła chyba jest dobra, na pewno nie ma objawów wycieków (jest sucha i tak samo dywanik kierowcy cały suchy).
Macając ręką wypadła mi ta żółta część od sprężyny (ten kapelusik). Sprężyny nie mogę ani zobaczyć ani wymacać (tak jakby jej wcale nie było) ale też nie mam zielonego pojęcia gdzie powinna być ponieważ patrząc na zdjęcia w internecie mam jakiś dziwny pedał sprzęgła (tak mi się wydaje ale raczej jest tam od nowości bo data jest 2005) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Praktycznie wpisz w google sprężyna sprzęgła focus mk2 i znajdziesz nawet poglądowy schemat gdzie jest sprężyna sprzegła w mk2 diesel bo benzynka ma inaczej
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Cytat:
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tak dla potomnych napisze, ze zaryzykowalem i w ASO za 320 zl wstawili mi sprezynke a pedal sprzegla jest teraz jak nowy.
Dziekuje wszystkim za porady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|