Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-04-2020, 11:39   #1941
fibeer
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Jeszcze mam jedną prośbę koledzy. Byłby ktoś wstanie zmierzyć przestrzeń bagażową po podłodze w Focus mk4 kombi z kołem dojazdowym? Chodzi mi o szerokość pomiędzy np. nadkolami, długość od klapy do siedzeń i wysokość od podłogi do rolety bagażnika. W Mondeo mk4 pomiary wskazują na odpowiednio: 117, 115, 43.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

fibeer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 11:48   #1942
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Cytat:
Napisał fibeer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A powiedz, weryfikowałeś to jakoś? Bo wiesz, zastanawia mnie jak to jest, bo na papierze Focus mk4 kombi ma większy od Mondeo mk5 kombi. Może to metodologia mierzenia? Chociaż to nie wydaje mi się. Oba pewnie są mierzone do rolety bagażnika. Ciekawe jak to w końcu jest, może jakieś schowki itp., sztucznie zwiększają pojemność głównej przestrzeni bagażowej.
Mondeo mk4 i mk5 miałem i mam. Ponieważ ja jeżdżę zwykle więcej niż 5 lat samochodem, ale jego następcy szukam już mentalnie po 3 miesiącach :-D, to zmierzyłem sobie kiedyś bagażnik focusa mk4 i wyszło mi, że jest tak samo szeroki, tak samo wysoki, a jedynie krótszy od bagażnika mondeo mk5 o 10 czy 15 cm (nie pamiętam).
Natomiast bagażnik mondeo mk5 jest zauważalnie mniejszy od bagażnika mondeo mk4. Niestety. :-(
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 11:54   #1943
fibeer

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mondeo mk4 i mk5 miałem i mam. Ponieważ ja jeżdżę zwykle więcej niż 5 lat samochodem, ale jego następcy szukam już mentalnie po 3 miesiącach :-D, to zmierzyłem sobie kiedyś bagażnik focusa mk4 i wyszło mi, że jest tak samo szeroki, tak samo wysoki, a jedynie krótszy od bagażnika mondeo mk5 o 10 czy 15 cm (nie pamiętam).

Natomiast bagażnik mondeo mk5 jest zauważalnie mniejszy od bagażnika mondeo mk4. Niestety. :-(
Ok, dzięki za info !

Stary 13-04-2020, 14:09   #1944
przemoo
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 2.0 150 KM EcoBlue
Rocznik: 2020

Czy jest tu ktoś kto oczekuje na nowego Focusa i ma jakieś info kiedy fabryka może ruszyć? Niestety mój miał lada moment być produkowany (w końcówce marca) ale zamknęli fabrykę ;( nie dość, że czekam od grudnia to teraz nie wiadomo ile jeszcze. Z strony salonu brak konkretnego info ale może ktoś, coś słyszał? Ciekawe ile w ogóle trwa rozruch takiej fabryki nim produkcja będzie możliwa (wznowienie łańcucha dostaw itd.). Sama produkcja to pewnie 1 dzień? Ale potem kompletowanie jakieś wysyłki, dostawa do salonu itd. Z miesiąc od wyprodukowania?

EDIT:
Znalazłem, że minimum do 4 maja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez przemoo ; 13-04-2020 o 14:18
przemoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 14:12   #1945
fibeer

Cytat:
Napisał przemoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jest tu ktoś kto oczekuje na nowego Focusa i ma jakieś info kiedy fabryka może ruszyć? Niestety mój miał lada moment być produkowany (w końcówce marca) ale zamknęli fabrykę ;( nie dość, że czekam od grudnia to teraz nie wiadomo ile jeszcze. Z strony salonu brak konkretnego info ale może ktoś, coś słyszał? Ciekawe ile w ogóle trwa rozruch takiej fabryki nim produkcja będzie możliwa (wznowienie łańcucha dostaw itd.). Sama produkcja to pewnie 1 dzień? Ale potem kompletowanie jakieś wysyłki, dostawa do salonu itd. Z miesiąc od wyprodukowania?
Z tego co gdzieś znalazłem fabryki Forda w Europie mają mieć wstrzymaną produkcję samochodów do 2 maja. Co po tym terminie? Nie wiadomo, ukierunkowane to jest decyzjami w poszczególnych państwach.

Stary 13-04-2020, 19:44   #1946
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019

Cytat:
Napisał fibeer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też zastanawiałem się nad mk5 bo miałem bardzo konkurencyjne oferty, ale nie zdecydowałem się na niego bo brakuje mi troszkę technologicznych rzeczy jakie np. ma Focus (np. bezdotykowa klapa bagażnika, HUD, kamera szerokokątna). Ale też faktycznie uznaje to auto za dobry wybór. Mam nadzieję, że się spisuje.

Spisuje się świetnie. Machanie nogą nie problem dołożyć przy odrobinie chęci, choć jak widzialem jak to działa w fordzie to mnie ochota na tego moda przechodzi. Co do HUDa to też to chcialem mieć do czasu jak okazało się że nie pokazuje navi googla tylko wyłącznie fordowską, a tej nie uznaję i nie używam. Dla mnie mogłaby nie istnieć, mam bo mam, ale korzystam tylko z AA, a co za tym idzie z maps lub waze.
Kamera ma dobrą jasność i wystarczająco szeroki kąt, na tyle że bardzo pomaga przy wyjeździe z garażu i sprawdzaniu czy cos nie nadjeżdża z boku. Oczywiście boleję że mondeo nie ma kamer 360, ale to już inna bajka.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 20:13   #1947
fibeer

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spisuje się świetnie. Machanie nogą nie problem dołożyć przy odrobinie chęci, choć jak widzialem jak to działa w fordzie to mnie ochota na tego moda przechodzi. Co do HUDa to też to chcialem mieć do czasu jak okazało się że nie pokazuje navi googla tylko wyłącznie fordowską, a tej nie uznaję i nie używam. Dla mnie mogłaby nie istnieć, mam bo mam, ale korzystam tylko z AA, a co za tym idzie z maps lub waze.
Kamera ma dobrą jasność i wystarczająco szeroki kąt, na tyle że bardzo pomaga przy wyjeździe z garażu i sprawdzaniu czy cos nie nadjeżdża z boku. Oczywiście boleję że mondeo nie ma kamer 360, ale to już inna bajka.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Hmm, no właśnie, też mi się wydaję, że brak wskazań na HUD czy wyświetlaczu zegarów z innych nawigacji niż fabryczna to spory minus :-/.

A co powiecie o Peugeot 508 SW II ? Mam okazję nowego wziąć za ok 120 tys., ale wcześniej chciałbym się nim przejechać, przetestować używanie tego wirtualnego kokpitu co jest ponad kierownicą (słyszałem różne opinie o takim rozwiązaniu, dość skrajne) no i zobaczyć bagażnik bo ma tylko 530L - jak to wygląda w rzeczywistości.

Stary 13-04-2020, 21:35   #1948
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018

Cytat:
Czy same przyciemniane szyby w Focusie dają radę w upalne i słoneczne dni?
Dają radę. Przejechana Europa w lipcu i nie było problemu.
Cytat:
Napisał Hartigan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko znaki z konkretną prędkością. Dziwne byłoby czytanie prędkości z map, które mogą być nieaktualne, c'nie?
No cóż, ja mam z navi oryginalną i niestety ale czyta znaki ograniczenia prędkości ze starych map.
Przykład dk94, za skrzyżowaniem brak znaku, a więc dozwolona prędkość to 100km/h, mnie pokazuje 50tkę, a to pozostałość z czasów remontu:

Co do map, o ile oryginalna pokazuje na wyświetlaczu między zegarami strzałki, czy na którym pasie jechać, to z AA nie.

Cytat:
uż tak wychodzi dość sporo ten Focus i coraz częściej zastanawiam się nad nowym Ceedem
Na fejsie jest grupa poświęcona Fokusowi mk4, kilka osób jeździła ceedem i oni pisali, że lepiej się Fokusem jeździ.

Ps. coś niedowidziałem, że jest kilka stron i dopiero teraz je doczytuje. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez potraff ; 13-04-2020 o 21:43
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 21:40   #1949
fibeer

Cytat:
Napisał potraff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dają radę. Przejechana Europa w lipcu i nie było problemu.

No cóż, ja mam z navi oryginalną i niestety ale czyta znaki ograniczenia prędkości ze starych map.
Przykład dk94, za skrzyżowaniem brak znaku, a więc dozwolona prędkość to 100km/h, mnie pokazuje 50tkę, a to pozostałość z czasów remontu:

Co do map, o ile oryginalna pokazuje na wyświetlaczu między zegarami strzałki, czy na którym pasie jechać, to z AA nie.
Dzięki za info

Stary 13-04-2020, 21:51   #1950
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018

Cytat:
Mam zwykle głośniki w Mondeo mk4 i to mi wystarcza i mam nadzieję, że zwykłe w Focus mk4 są na niegorszym poziomie.
Miałem też Mondeo mk4 i tu mam zwykłe. Tu jest lepiej z nimi. W Mondeo mi charczały, tu fajnie grają.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania