![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Sam mam w niedalekich planach wymianę amortyzatorów przód i tył. Na samym początku rozważałem jedynie Sachs, bo one najczęściej idą na pierwszy montaż. Ale gdy zdałem sobie sprawę, że sam Ford kładzie inne amortyzatory po okresie gwarancji (FoMoCo), które cenowo są zbliżone do aftermarketów, zrozumiałem, że nie o producenta tu idzie, ale o charakterystykę. Czy będzie to KYB czy Sachs, czy może jeszcze coś innego nie dostaniemy już oryginalnego zachowania auta. Sam sprzedawca w ASO powiedział, że jeśli decyduję się na FoMoCo to auto będzie prowadzić się już inaczej. Przymierzam się więc do oryginalnych Ford. Tylko za diabła nie mogę zrozumieć czemu część, która jest oryginalnie w aucie jest taka droga...
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus Mk II
Silnik: 1.6 TDCI
|
Cytat:
Jeśli masz za miękkie zawieszenie to pomyśl o twardszych sprężynach.
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
bo kyb składany w japoni to był kyb
a teraz hiszpania i węgry... ale tragedii nie ma jeżdzę na nich tył i przód i śmigają. ale ciut twardsze jak oryginał |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Jeżdże Toyotą :-)
![]() Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
|
Cytat:
Poczytaj na forum. Było tego mnóstwo. Pamiętaj że ORI Forda to Monroe a nie Sachs. Nie zakładaj fomoco jak chcesz pojeździć.
|
|
|
|
#15 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus Mk II
Silnik: 1.6 TDCI
|
Cytat:
Ok. Dzięki kolego!
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adrian
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2009
|
Cześć,
Musze już wymienić amortyzatory z tyłu. Warto kupić oryginalne ?Jaka firma je robi ? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Kup oryginał Motorcrafta lub Sachsa, jak ja kupowałem na przód, to oryginał był nawet tańszy.
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adrian
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2009
|
Cytat:
A pasek wielorowkowy oryginalny czy można spokojnie zamiennik ? I to samo komplet tarcze+klocki-wystarczą jakieś TRW ? |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Też mam kombi i zaraz Ci zobaczę amortyzatory po moim vinie. Pasek weź jakiś markowy, Dayco, Conti, nie wiem kto tam jeszcze robi, ale nie musi być oryginał. Hamulce ja z tyłu mam TRW dwa lata i nic się nie dzieje, na przód brałem droższe.
Co do Kayaby, niby markowe, ale na amortyzatory część ludzi narzeka, jeżeli chodzi o trwałość, podobno szybko się kończą. Bump: Jak widzisz oryginał poniżej 400 to weź, ja widzę oryginał za 440 i sachs 380. |
|
|
|