![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-11-2017
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
|
Witam,
Podczas wymiany sparciałej uszczelki pokrywy zaworów postanowiłem zmierzyć luzy zaworowe. Nie jestem mechanikiem ale chciałbym zrobić to sam, dlatego mam kilka pytań by się upewnić. Luzy mierzyłem kręcąc wałem korbowym w kolejności cylindrów 1, 3, 4, 2 licząc od prawej w momencie zamknięcia obydwu zaworów. Luzy są za małe o ile dobrze doszukałem się wymiarów: wydech 0.27-0.33, dolot 0.22-0.28. Wszystkie luzy na dolocie są w dolnej granicy natomiast wydech w najlepszym przypadku trzyma się góry a w najgorszym na cylindrze 4. luz jest w okolicach 0.05mm. Wiem, że da się w tym silniku zdjąć wałek wydechowy bez rozpinania rozrządu. 1. Jak to zrobić, żeby niczego nie przestawić? 2. Domyślam się, że przydałaby się jakaś blokada. Skąd taką wytrzasnąć? 3. W jaki sposób powiększyć luz? Do tokarza i szlif spodu szklanki? 4. Jakieś dodatkowe rady? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Luzy mierzy sie prz gornym martwym punkcie tloka.
Ja samemu nie podjalem sie regulacji a laikiem nie jestem. Na forum opisane jest jak to zrobic i w sposob o jakim mowisz. Ale szklanki lepiej wymienic na takie ktore maja odpowiedniej wymiary a nie szlifowac.ROBOTA JEST UPIERDLIWA. A NIE BIERZE CI OLEJU? U mnie bylo tak ze jak wyregulowalem luzy to uszczelnila sie gora czyli glowica i wzrosl mu apetyt na olej. |
|
|
|
|
|
#3 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Rocznik: 2007
|
Cytat:
2 jeden z kilku tematow 3 bo szlifowane szklanki co prawda nie tak drastycznie ale warstwa szlifowana traci na twardosci 4 norrma to jest nie branie oleju. U mnie przed regulacja tez bral niby bardzo malo a po regulacji bylo to ok 300 ml na 1 tys km i sie powiększało. Na autostradzie duzo więcej. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki kolego za odpowiedzi, jak zrobię z tym porządek to dam tu znać.
A co z tym olejem? Skoro pobiera to w takim razie co, robota głowicy i pierścieni? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Zrób luzy na początek. A remont odłóż na później jeżeli spalanie oleju nie jest jakieś astronomiczne.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Przy tak małym luzie na wydechu, możesz nie wyregulować luzów.
Można zdemontować wałki bez wyciągania/rozbierania rozrządu, ale na pierwszy raz-nie radzę |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Rozrząd i tak będzie zdejmowany a i cała głowica chyba od razu, zrobie sobie wymianę łańcucha i oddam gniazda do szlifu. Tylko teraz po szlifie odstęp trzonka zaworu do krzywki znowu się zmniejszy. Jak to rozwiązać? |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Jak demontujesz głowicę- zamontuj gniazda i zawory wydechowe twardsze- ten kto robi te głowice będzie wiedział o co chodzi.
Nie zapomnij zmienić pierścieni tłokowych |
|
|
|
|
|
#10 |
|