![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-01-2018
Model: Grand
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2011/2011
|
Walcze z problemem już długo, z 2 lata.
- EGR wyczyszczony - Wtryski wymienione, uszczelki wymienione, sucho wokół wtrysków, nie śmierdzi po podniesieniu maski ani spalinami, ani ropą - układ wydechowy szczelny Odpalam auto i czuć spaliny ropy wokół auta. Wszystko w miarę jak auto pozamykane szczelnie, ale jak trochę okno otwarte to wlatują do środka spaliny. Zwłaszcza w korku. Z klimy też dziwny zapach, metaliczny, niewielki, ale po długiej trasie daje popalić. I ten problem ze spalinami wokół auta. Sprawdzałem inne auta z silnikiem 1.6 tdci i nie śmierdzi tak spalinami... Co mam teraz wziąć na tapetę? - DPF ? ale co... błędów nie ma, może trzeba go dać do serwisu? - klima? czyszczenie, sprawdzanie szczelności? Jakiś pomysł? Ostatnio edytowane przez matipad ; 21-06-2020 o 22:58 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
poprawione.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Sprawdż, lub najlepiej wymień wkład filtra powietrza, oraz sprawdż kąt wtrysku, to sprawdzi warsztat, jak potrafi.
Bo może jest złe spalanie, czyli za mały stosunek powietrza do paliwa, a jeżeli zły to zapłon następuje nie w tym momencie co powinien, i paliwo zamiast se zapalać i spalać prawidłowo, to się wędzi, i smród jest niemiłosierny, ale te objawy skutkują mniejszą mocą silnika. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: cesiek
Model: Fiesta
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2009
|
Wymień łącznik elastyczny rury wydechowej (tą plecionkę) bo tylko on może tak robić robotę jak opisujesz
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Plecionka, to jest tylko osłona harmonijkowego kawałka rury, który może się wyginać góra/dół , lub prawo/lewo w ograniczonym stopniu, i nie ma on nic wspólnego z tą opisaną sytuacją.
Bo gdyby była przepalona lub pęknięta rura w środku tej osłony, to było by mocno słychać, a nie czuć. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
- Układ wydechowy jest szczelny. Sprawdzany u różnych mechaników.
- Filtr powietrza, zamówiłem, ale nie sądzę, żeby było to takie proste - Wtryski, wyciągane 100 razy, uszczelki nowe, teraz jest tak sucho,że nawet kropli benzyny nie ma, nie wiem czy są mechanicy co ogarniają kąty wtrysków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - jest tylko jeden PID do DPF, ale bieda... - myślę, że też podjadę sprawdzić szczelność klimy Także na tapecie: - kontrola DPF, może katalizator już do wymiany - kontrola szczelności klimy - wymiana filtra powterza Bump: BTW. Nie znalazłem, żeby ktoś miał problem z DPFem w wersjach po 2010, czyli ten suchy DPF. Bump: Ostatnio edytowane przez matipad ; 22-06-2020 o 22:10 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025
|
Przewody paliwowe sprawdź.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Przewody paliwowe są ok, nie śmierdzi mi ropą w aucie, czy pod maską.
Problemem są spaliny, które wydzielają się z rury wydechowej i śmierdzi wszędzie, zwłaszcza jak cofam. Stanąłem obok innego auta i nie czuć było w ogóle, że jest zapalone (ten sam silnik 1.6hdi) Mówią, że diesle tak mają, no ok,ok.... Dodałem wykres DP_DPF kPa. Auto rozgrzane. Start od 0 do 80km/h. Powyżej kPa skacze do 14.5, poniżej są obroty. Tak dochodzą do 3700. Jest piła, bo zmieniam biegi... No i pytanko, czy DPF jest OK? Auto ma normalne przyśpieszenie, nie przymula, więc chyba DPF jest OK? Ktoś robił takie testy? Ktoś się zna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez matipad ; 22-06-2020 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Cmax
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2013