![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Norbert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.9 TDDI
Rocznik: 2001
|
Witam ponownie , dziś dotarł do mnie używany kolektor więc chciałem się zabrać za wyciąganie poprzedniego , jak się okazało to ten który przyszedł do niczego się nie nadaje....klapki mają takie luzy że w głowie się nie mieści co mi gościu przysłał oczywiście odeślę i zdecyduję się na nowy .Ale to nic bo chcąc odkręcać stary wyciągnałem bagnet i okazało się że gdzieś sobie olej poszedł....pytanie do was brzmi czy rozszczelniony kolektor mógł wpłynąć na stan oleju?czy mam już się martwić bo mam zamiar oddać auto do mechanika...Oczywiście nie wyciągam starego bo nie mam co wsadzić....
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-10-2007
Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
|
Po prostu został spalony przez silnik, niestety pozostaje Ci tylko grubszy temat czyli mały remont polegający na wymianie pierścieni tłokowych. Na forum jest obszerny temat.
Kolektor nie ma na to żadnego wpływu. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Bump: A kolektora poszukałbym innego używanego w dobrym stanie. Swoją drogą to rozszczelnienie ja bym spróbował zakleić/zaspawać choćby na próbę - bo problem może leżeć zupełnie gdzie indziej. A jakby został dobrze zespawany to pewnie będzie mocniejszy niż fabryczny, klej żaden na długą metę trzymać nie będzie na próbę spróbowałbym jakiś epoksydowy typu poxilina czy "spawanie na zimno". Ostatnio edytowane przez klocolus ; 05-09-2020 o 22:45 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-10-2007
Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
|
Do remontu i tak trzeba ściągnąć głowicę więc wtedy już grzechem byłoby nie zrobić jej, tym bardziej, że nie jest to jakiś duży koszt.
Co do jeżdżenia ze spalaniem oleju doprowadzi do kolejnych awarii np katalizatora. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Nie słyszałem o rozszczelnieniu sie tego kolektora, wiec raczej obstawił bym odmę olejową która się pod nim znajduje. Sprawdź to dobrze zanim nakupujesz kolektorów. Może znajdź kumatego mechanika od tych silników w okolicy.
Brak oleju - jak koledzy wcześniej, mały remoncik, a przy nim i kolektor się sprawdzi.
|