Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-12-2020, 21:49   #6861
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mojej kochanej staruszki, dawała sobie doskonale rade, mimo wspomnianych chorych stawów.
I wozisz tę platformę ze sobą? Ile razy dziennie jeździsz z psem? Pomysł fajny, podziwiam, ale ja tak naprawdę kupiłem kombi właśnie aby uniknąć kombinacji. Można powiedzieć że to auto i pewnie też następne jest pod psy, nie pode mnie.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2020, 21:54   #6862
emte3
ford::advanced

Imię: Mirek
Model: KUGA ST LINE X AWDi S MAX II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2020 i 2016

Panowie jak wspomniałem na wstępie dla mnie Kuga jest jak najbardziej konkurencyjnym autem względem Mondeo.

Nie odczułem drastycznie mniejszej kabiny, nie zauważyłem, żeby bagażnik był mniejszy. Zresztą nie o litry tu idzie, bo jak wiecie liczy się wykorzystanie przestrzeni bagażowej, a ta w Kudze wg. mnie nie ustępuje Mondeo.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , napisałeś o gabarytach,
MK5 jest moim trzecim kolejnym Mondeo - MK3,MK4 i obecny, tak się składa, że ten aspekt jest dla mnie dość istotny i w obecnym modelu litry nie przekładają się na na optymalne wykorzystanie bagażnika - zbyt wąski otwór załadunkowy.
Biorąc pod uwagę możliwość przewożenia gabarytów idealnym autem jest SMax, piszę o tym z własnego doświadczenia, przy trójce dzieciaków i Labradorze nie zapakowałbym się ani do Mondeo ani Kugi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szeroki bagażnik
Bez przesady nie jest taki szeroki, w Smaxie mam większy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No widzisz a ja właśnie ze względu na psy nie kupię SUVa. Do mondeo same wskakują do bagażnika
Dla bezpieczeństwa swojego i psiaka miałem/mam jeszcze siatkę oddzielającą przestrzeń bagażową.
Jakby co, to jest do oddania.

edit: na jeden z wyjazdów przygotowałem nawet opcję przedziału sypialnego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
smax.jpg

Ostatnio edytowane przez emte3 ; 16-12-2020 o 22:31
emte3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2020, 22:30   #6863
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Nie jeździłem Mk3 czy Mk4 ale tutaj porównywałem 114 cm między burtami z konkurencją. Że Smax ma więcej to nie dziwne. W końcu to mikrobus na platformie Mondka . Nie mam bagażnika rowerowego - nie kalkulował mi się. Na tydzień 3 dorosłe osoby z rowerami wchodzą mi do środka.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2020, 22:33   #6864
emte3
ford::advanced

Imię: Mirek
Model: KUGA ST LINE X AWDi S MAX II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2020 i 2016

W MK4 było to ponad 120 cm, otwór jest tam bardziej regularny.
emte3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2020, 23:00   #6865
tomaszjan31

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
I wozisz tę platformę ze sobą? Ile razy dziennie jeździsz z psem?
Dziennie, jezdzi ze mną do pracy. Platforma składana jest i za fotel kierowcy.
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2020, 23:36   #6866
Fiesta Mk8 ST Line

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019

Szacun! Pies to największy nasz przyjaciel i należy się mu od nas bardzo dużo. Ja jednak pozostanę przy mojej koncepcji z kombi teraz i na najbliższą przyszłość. Szukam więc następcy w kombi. Poza tym za bardzo lubię zakręty (jak jadę bez psów), a po kilku jazdach SUVami (Tucson, Q5, Kodiaq) wiem że to nie są auta do tego stworzone. Autostrada to też nie jest ich naturalne środowisko. Każdy z nas ma swoje priorytety i szanujmy je.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2020, 08:49   #6867
kaan1

Cytat:
Napisał emte3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W MK4 było to ponad 120 cm, otwór jest tam bardziej regularny.
OK, to robi wrażenie. Ale jeśli porównac MK5 z konkurencją to 114 cm wypada bardzo dobrze. Pamiętam takie auta jak stare kombii Volvo - to dopiero były "trumnowozy". Całkiem niedawno było w którymś czasopiśmie porównanie SUVów z kombii dla różnych klas - pod względem praktyczności i możliwości przewozowych. Praktycznie w każdej kategorii wygrało kombii - i to nawet porównując te same klasy czyli np. Kuga i Focus. Producenci "pchają" rynek w kierunków SUVów, gdyż jest to w praktyce optymalna architektura pod elektryfikację (akumulatory w podłodze) na drodze ku pełnej elektryfikacji. Reszta to marketing i moda. Na pewno SUV ma przewage w lekkim terenie. I to nie tylko chodzi o ciut wiekszy prześwit (nieraz jest to 3-4 cm) ale krótszy rozstaw osi - łatwiej też upchać 4x4. Pozycja za kierownica jest tez bardziej siedząca i osoby z problemami kręgosłupa mają co docenić. Jeśli się mówi o konkurowaniu SUVa z kombii w klasie średniej to trzeba na to patrzyć na przykładzie segmentu premium. W popularnej średniej po prostu jest coraz mniej miejsca. Klasa średnia się kurczy i stać ja co najwyżej na kompakta - i tutaj dostaje "więcej" auta w postaci SUVa - producent zadowolony bo więcej sprzedał, kupujący też, bo mu się wydaje, że więcej kupił. Sprawy dopełnia zmieniający się model zakupu na leasing konsumencki- coraz więcej osób kupuje premium na raty. Jeśli wierzyć w rodzimą elektryfikację, to wkrótce będziemy mieli elektryka w cenie klasyka - tyle, że "w pakiecie leasingowym z prądem" :-;

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 17-12-2020 o 09:10
Stary 17-12-2020, 11:24   #6868
pitekantrop
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017

Aktualnie najpojemniejszym kombi jest Superb i to nie tylko w swoim segmencie, ale w ogóle - ma większy bagażnik od A6/5/E i co najciekawsze, nawet od legendarnego, flagowego Volvo kombi (obecnie V90).

Co do SUVów, to ortopedzi zalecają dla pleców samochody z pozycją krzesełkową. Taką jak w ciężarówkach, autobusach czy busach. Nawet taki Caddy to niby na Golfie robiony, a mam info z pierwszej ręki, że można tym trzepać długie trasy wygodnie, bo siedzenie jest bardziej pionowe, mimo że nad profilem oparcia raczej się nikt tam nie spuszczał. Kiedyś machnąłem bardzo długą trasę w Ducato i mimo że sam fotel wyglądał na raczej prosty w konstrukcji, to dzięki tej pozycji nie byłem trasą zniszczony.

Ale przyznam, że nie znam żadnego petrolheada, który by lubił SUVy, zwłaszcza kompaktowe.

Ostatnio edytowane przez pitekantrop ; 17-12-2020 o 11:28
pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2020, 11:49   #6869
kaan1

Cytat:
Napisał pitekantrop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aktualnie najpojemniejszym kombi jest Superb i to nie tylko w swoim segmencie, ale w ogóle - ma większy bagażnik od A6/5/E i co najciekawsze, nawet od legendarnego, flagowego Volvo kombi (obecnie V90).
S3 na pewno ma bardzo duży bagaznik ale czy największy to trzeba byłoby pomierzyć gdyż podawane dane moga się różnić w zależności od metody pomiarowej. Nie jest tajemnicą że VAG do objętości wlicza nawet wnękę na koło zapasowe i dziury w boczkach. Jak AŚ robił porównania z "cegówka" to wszystkie VAGI nagle traciły prospektową pojemność. Trzeba też pamiętać, że przestrzeń w S3 została wygospodarowana dzięki trickowi polegającemu na nienaturalnym wywyższeniu tylnej kanapy. Jadąc na tylnym siedzeniu pasażer patrzy nad ramionami kierowcy - przypomina to troszę jazdę tuk-tukiem w Azji. Ale tak jak powiedziałem - oferowanie 600 litrów bagażnika przy ładowności poniżej 120 kg na głowę to trochę taka sztuka dla sztuki - chwyt marketingowy. Tego typu auto moim zdaniem powinno oferować ponad 120 kg ładowności na głowę (optymalnie 150 kg) aby można była komfortowo, szybko i bezpiecznie podróżować na dłuższych dystansach i wyjazdach.
Stary 17-12-2020, 11:54   #6870
pitekantrop
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017

Chodziło mi oczywiście wyłącznie o pojemność bagażnika. Zwłaszcza dla V90 jest to dość poniżające, ale sami wybrali politykę przejścia z wysokiej jakości dużego kombi dla ciężko pracujących ludzi do wymuskanego "prawie premium" dla snobów.

Teraz właśnie Superb kombi jest tym, czym kiedyś było 240/740/850 i może jeszcze ewentualnie V70 I do 2000 (mimo że oczywiście segmenty i jakość inne, to filozofia była podobna).

Ostatnio edytowane przez pitekantrop ; 17-12-2020 o 12:00
pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania