![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-03-2018
Model: S-Max, S-Max Mk2 ST-Line
Silnik: 1.8tdci, 2.5 HEV
Rocznik: 2006, 2022
|
Po wymianie oleju i filtrów zapalił mi się check engine, a Forscan wywala błędy jak poniżej. Niestety, jutro (a w zasadzie dzisiaj...) mechanik już nie urzęduje i nic mi nie sprawdzi, a ja chcę przed południem ruszać w trasę...
Może ktoś podpowie, co mogło się stać? Mam nadzieję, że nic nie popsuli i może jedynie wystarczy jakąś wtyczkę docisnąć (ale jaką wtyczkę można poluzować zmieniając olej i filtry...?). Jestem niestety w tych tematach relatywnie lajkonikiem, więc w razie możliwości proszę o łopatologiczne porady, co można zrobić/sprawdzić... z góry dzięki. ===PCM DTC P0101:00-64=== Kod: P0101 - Zakres/jakość sygnału w obwodzie B przepływomierza masowego lub objętościowego powietrza Status: - DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). ===END PCM DTC P0101:00-64=== ===OBDII DTC P0101-P=== Kod: P0101 - Problem dotyczący zakresu napięcia w obwodzie/jakości sygnału MAF Status: - Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie Moduł: Diagnostyka pokładowa II Szczegóły kodów usterek Problem dotyczący zakresu napięcia w obwodzie/jakości sygnału MAF |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-09-2020
Model: Ford s-max
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2006
|
Jak wymieniałeś filtr powietrza to wypiłeś kable z czujnika przepływu powietrza? Jak tak to tylko skasuj błąd i myślę że się już nie pokaże.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-09-2020
Model: Ford s-max
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2006
|
A sam nie wymieniałeś
to sprawdź kostkę czy dobrze została wpięta lub czy wogóle ją włożyli. Tą przy filtrze powietrza. No i skasuj ten błąd forscanem. Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
A nawet jeśli poprawianie wtyczki nie pomoże, to i tak możesz śmiało jechać w trasę. Nic się złego nie stanie PCM bez przeplywki da sobie radę
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za porady.
Sprawdziłem wtyczkę, skasowałem błąd, pojechałem. Po skasowaniu błędu check engine gaśnie, ale po odpaleniu silnika po chwili błąd pojawia się znowu. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu silnika zapala się też znowu check engine... :| Jechać jedzie, ale coś bym z tym zrobił - wymieniać przepływomierz, czy sprawdzić coś jeszcze po drodze? Albo to przypadek, że akurat teraz walnęło, albo wymieniając filtr powietrza coś mi mechaniory uszkodzili... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Podpowiedzcie proszę, co może być nie tak, albo co sprawdzić żeby sprawdzić (mechanik ze mnie żaden, ale coś prostego ogarnę).
Wczoraj zapaliła się kontrolka silnika: auto dojechało do garażu, ale pracuje nierówno, przy gazowaniu na postoju czuć wyraźne szarpnięcie w okolicach 2krpm, ciężko się też odpala i strasznie śmierdzi po odpaleniu (wcześniej też tuż po odpaleniu strasznie śmierdziało, ale teraz jeszcze bardziej). Silnik 1.8tdci Sczytałem błędy forscanem, wygląda to tak: Kod:
===PCM DTC P0101:00-64=== Kod: P0101 - Zakres/jakość sygnału w obwodzie B przepływomierza masowego lub objętościowego powietrza Status: - DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Kod: P0101 - Problem dotyczący zakresu napięcia w obwodzie/jakości sygnału MAF Status: - Potwierdzony - usterka jest potwierdzona Moduł: Diagnostyka pokładowa II Szczegóły kodów usterek Problem dotyczący zakresu napięcia w obwodzie/jakości sygnału MAF Przyczyną tego kodu DTC może być: obwód otwarty lub zwarty Niewłaściwe lub niskie napięcie VPWR. Czujnik Nieprawidłowe połączenie Nieszczelność w układzie dolotowym. Pęknięty lub nieszczelny kanał wlotowy za czujnikiem MAF. Obluzowane zaciski lub kanał wlotowy. otwarty obwód czujnika Niesprawny albo uszkodzony PCM. Zwarcie sygnału z masą lub z sygnałem powrotnym. Przerwa w połączeniu z masą pomiędzy czujnikiem i PCM. Kod: U3001 - Nieprawidlowe wylaczenie modulu sterujacego Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). Kod: B1C99 - Prawy obwód doświetlania zakrętów Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł regulacji reflektorów Kod: B1115 - Sterowanie wysoko zamontowanym światłem STOP, nieprawidłowe zużycie prądu, prawdopodobnie zamontowana nieprawidłowa żarówka Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Status: - DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia Zamrożone ramki : -GLOBTIM: 12513176 s - Globalny czas rzeczywisty -MAINECUV: 12.25 V - Zasilanie główne sterownika ECU -ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje -ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu -INCARTMP: 25 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu Kod:
PCM Kod: P0101 - Zakres/jakość sygnału w obwodzie B przepływomierza masowego lub objętościowego powietrza Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki włączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). OBDII Kod: P0101 - Problem dotyczący zakresu napięcia w obwodzie/jakości sygnału MAF Status: - Potwierdzony - usterka jest potwierdzona Moduł: Diagnostyka pokładowa II Szczegóły kodów usterek Problem dotyczący zakresu napięcia w obwodzie/jakości sygnału MAF Przyczyną tego kodu DTC może być: obwód otwarty lub zwarty Niewłaściwe lub niskie napięcie VPWR. Czujnik Nieprawidłowe połączenie Nieszczelność w układzie dolotowym. Pęknięty lub nieszczelny kanał wlotowy za czujnikiem MAF. Obluzowane zaciski lub kanał wlotowy. otwarty obwód czujnika Niesprawny albo uszkodzony PCM. Zwarcie sygnału z masą lub z sygnałem powrotnym. Przerwa w połączeniu z masą pomiędzy czujnikiem i PCM. ABS Kod: U3001 - Nieprawidlowe wylaczenie modulu sterujacego Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). HCM Kod: B1C99 - Prawy obwód doświetlania zakrętów Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł regulacji reflektorów BCMii Kod: B1115 - Sterowanie wysoko zamontowanym światłem STOP, nieprawidłowe zużycie prądu, prawdopodobnie zamontowana nieprawidłowa żarówka Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Status: - DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia Zamrożone ramki : -GLOBTIM: 12513176 s - Globalny czas rzeczywisty -MAINECUV: 12.25 V - Zasilanie główne sterownika ECU -ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje -ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu -INCARTMP: 25 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu będę wdzięczny za porady, co robić/sprawdzać. |
|
|
|