Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2020, 09:56   #341
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Cytat:
Napisał Marcin M75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od razu wyłączyłem SS, akumulator widziałem ze jest oryginalny i dobry EFB 75ah.
Większość osób, które mają problem z akumulatorem to te które nie używają ASS. Pomijając skrajne przypadki deaktywacji BMS (co oczywiście dla akumulatora dobre nie jest) to nawet regularne blokowanie ASS z przycisku akumulatorowi nie pomaga.

Bump:
Cytat:
Napisał Marcin M75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kupiłem teraz AGM 80ah i jak zobaczyłem napięcie spoczynkowe po dwóch dniach to byłem w szoku - 12.4V, a napięcia po uruchomieniach dochodziły do 15.2V (oczywiście forscanem ustawiony odpowiedni aku plus reset).
Jedno jest pewne, inżynierowie mają gdzieś ile wytrzyma aku.
Teraz monitoruję w czasie jazdy forscanem napięcie ładowania i waha się w granicach 14.2-14.6.....
Nie wiem czy może to negatywnie wpłynąć na inne systemy..... zobaczymy....
może też macie jakieś przemyślenia....
To by pokrywało się z moimi przypuszczeniami, że wyższym napięciem akumulator AGM jest ładowany jedynie na początku kiedy nie jest mu za ciepło. Potem napięcie utrzymywane jest na standardowym poziomie - tym samym taki akumulator będzie pozostawał w stanie niecałkowitego naładowania. Opisywałem to w innym poście - mierzone napięcie 12.4V jest na klemach. W rzeczywistości przy płytach może być wyższe, a reszta to zjawiska ograniczonej dyfuzji elektrolitu w tego typu akumulatorach - dlatego tymi 12.4 V nie należy się zbytnio sugerować - przejmować. Ja takie napięcia w moim EFB mam juz od pięciu lat i wciąz akumulator hula, a normalnie użytkuję ASS. Nawet jak auto postoi teraz kilka dni na zewnątrz to wciąz pojemnośc nie spada poniżej 70% i ASS działa. Jak w lecie stał dłużej (np. dwa tygodnie) i jeździłem na krótki dustansach to rzeczywiście pojemnośc spadała do 65-70% i ASS nie działało. Po jednorazowym doładowaniu akumulatora przez noc zwykła ładowarka z Lidla (ładuje 14.6V) wszystko wróciło do normy i akumulator działa - a jeżdżę teraz nie więcej jak 30-40 km tygodniowo.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 28-12-2020 o 10:08
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2020, 14:12   #342
Marcin M75
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: s-max
Silnik: 2.0

SS został wyłączony FORScanem zaraz po zakupie w styczniu, a wtyczkę od bms odłączyłem teraz - jak zobaczyłem że to jeż drugi akumulator....
kolego tedi_k można inaczej :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Bump: [QUOTE=kaan1;3306259]Większość osób, które mają problem z akumulatorem to te które nie używają ASS. Pomijając skrajne przypadki deaktywacji BMS (co oczywiście dla akumulatora dobre nie jest) to nawet regularne blokowanie ASS z przycisku akumulatorowi nie pomaga.

Wydaje mi się że więcej szkody robi BMS nie ładując aku do pełna (aku niedoładowany szybko siarczeje, spada jego rzeczywista pojemność a alternator bombardując go prądem rzędu 50A doprowadza do spływu mas czynnych).
Może na dłuższych trasach może być problem z odłączonym "kabelkiem" - ale dziś sprawdzając w czasie rzeczywistym poprzez forscana, przy temperaturze na zewnątrz 7*C szacowana temp aku przez system 33*C ładowanie było 14.2V - czyli jak będzie cieplej może być lepiej.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg WhatsApp Image 2020-12-28 at 14.24.58.jpg (5.7 KB, 52 wyświetleń)
Marcin M75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2020, 14:32   #343
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedyny poprawny technicznie sposób wyłączenia start-stop w Mondeo MK5 i pochodnych to zainstalowanie "moduliku" symulującego po włączeniu zapłonu naciśnięcie klawisza..
Można kupić zwykły czasowy przekażnik za 10 zł ,który każdorazowo zwiera styki po podaniu napięcia po zapłonie na czas który ustawimy w owym przekażniku potencjometrem(od powiedzmy 2 sekund do ile chcemy).Ja takowy nabyłem,ale najtańszym sposobem będzie zwykły przekażnik za złotówkę, gdyż zwarcie do masy może występować cały czas i nie powoduje to żadnych perturbacji-sprawdzałem.To tak jakby wcisnąć przycisk i podeprzeć go zapałką.Po ponownym odpaleniu trzeba to powtórzyć i tę pracę wykonuje za nas zwykły przekażnik.W Mondeo nie potrzeba do tego żadnego układu.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2020, 14:51   #344
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można kupić zwykły czasowy przekażnik za 10 zł ...
To też jest rodzaj "mduliku"... Nie sprecyzowałem jaki MUSI być. Każdy, co robi "to co trzeba" jest OK.
Stary 28-12-2020, 15:21   #345
Marcin M75

Panowie, ale po co jakieś "moduliki" ?????
Można to wyłączyć bezpiecznie w systemie.....
Stary 28-12-2020, 16:38   #346
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To też jest rodzaj "mduliku"... Nie sprecyzowałem jaki MUSI być. Każdy, co robi "to co trzeba" jest OK.
W sumie faktGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tadeusz

Cytat:
Panowie, ale po co jakieś "moduliki" ?????
Można to wyłączyć bezpiecznie w systemie.....
Przecież wiesz co to moduł BMS i upośledzenie jego funkcji To że ci się wydaje to nie znaczy że jest to bezpieczne.

Ostatnio edytowane przez Matych ; 28-12-2020 o 16:43
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2020, 19:53   #347
Marcin M75

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM

Kolego, jak uważasz że lepiej wsadzić "modulik" - Twoja sprawa.
Na forum FB mk5 nie słyszałem podobnej opinii...

Ostatnio edytowane przez SRS ; 28-12-2020 o 20:02
Stary 28-12-2020, 19:57   #348
tedi_k
FCP member

Cytat:
... bezpiecznie ...
A kto to powiedział, że "bezpiecznie"???Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może Kolega Przemek z YT??? Gratuluję autorytetów.

Ja powiem z kolei Koledze, że "jak Babcię kocham" bezpiecznie można jeździć na 3 kołach. Tylne prawe koło jest do niczego niepotrzebne.
Może Kolega śmiało ten pomysł rozpowszechniać w Internecie i na FB!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-12-2020, 20:00   #349
Marcin M75

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM

A to dobre....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szkoda słów..."Moduliki" bezpieczniejsze....

Ostatnio edytowane przez SRS ; 28-12-2020 o 20:02
Stary 28-12-2020, 20:06   #350
tedi_k
FCP member

Cytat:
...
Szkoda słów..."Moduliki" bezpieczniejsze....
Kolega po prostu nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.
Radzę najpierw trochę się podszkolić (co to jest BMS, jakie są jego funkcje, jaki ma wpływ na sterowanie poziomem prądu ładowania aku itp. itd) a dopiero potem podejmować dyskusję.
A "modulik" to nic innego jak automat naciskający przycisk wyłączania ASS. Siłą rzeczy jest bezpieczniejszy od każdego "nawiedzonego i zielonego amatora"...
Odpowiedz

Zasady postowania